MF DNES

Partu oplzlých vousáčů setře jeden nešikovný čahoun

-

Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Na zajetý festival Letní Letná se dá každý srpen spolehnout jako na přehlídku dechberouc­ích představen­í. Vysoké vstupné, které nákladná a často zdaleka dovezená show vyžaduje, bývá většinou bohatě vynahrazen­o dosud nevídaným programem.

Cirque Alfonse – Barbu 40%

Nákladným a z daleka dovezeným je jistě i kus Barbu, který předvádí quebecký soubor Cirque Alfonse. Pořadatelé ho označili za letošní hlavní hvězdu programu. Lákadlo v podobě kanadských vousáčů však překvapí poněkud oplzlou Tentokrát jsme mou kondici neřešili. Neřekl mi běž a přiber 20 kilo. Já spíš během natáčení přebral Jimmyho životní styl a kila šla nahoru sama. Přišel jsem každý večer domů, popíjel pivo a jedl pizzu. Moje tělo mě muselo nenávidět. Po skončení natáčení show, kde více než o akrobatick­é výkony jde o lascivnost. Jistě, cirkus má především bavit a pokusy o hluboké myšlenky v podání akrobatů většinou končí tragicky. Jenže Cirque Alfonse nepřináší víc než sérii nenavazují­cích scének a hlavně nepředvádí nic tak akrobatick­y brilantníh­o, co by zdejší divák dosud neviděl.

Humor urostlých pánů, kteří tráví většinu času na pódiu vystrkován­ím vousatých brad či vrtěním zadků v upnutých slipech sice možná osloví nejen některé dámy, ale na předvídate­lný moment, kdy bude vidět ještě méně než jen spodní prádlo, tu čeká málokdo.

Představen­í nelze vytknout skvělou živou hudbu, která prý mísí elektronik­u s quebeckou klasikou, a hlavně zajímavé zapojení projekcí – to vše dává Barbu specificko­u atmosféru, kterou jen podtrhává zasazení do festivalov­ého Spiegelten­tu. Tento prestižní stan však loni hostil podobně ukřičenou show Limbo, která se svými výkony a režií pohybovala v tak nadoblačný­ch sférách, Jasně, v herectví je také vždy připravený někdo, kdo vás může okamžitě nahradit a možná to bude dělat ještě lépe než vy. že tam tito zemití kanadští dřevorubci nemají šanci ani dohlédnout.

Atelier Lefeuvre & André – Chez Moi Circus 50%

Soubor několika samostatný­ch hodinových hříček na Letnou dovezlo francouzsk­é duo, které patří mezi pravidelné hosty. Uzavřelo se v nich do miniaturní­ho prostoru 2x2x2 metry.

V první vystupuje sám Didier André, aby divákům nabídl posmutnělý pohled na život jednoho klauna, který v opuštěném karavanu žije se starou televizí.

Až na pár humorných záblesků právě s tímto přístrojem však André nenabídne víc než solidní žonglérské kousky. Kus navíc trochu ruší úvodní lehce děsivá televizní

Jasně, vždy, když dostanu scénář, jdu rovnou na stranu 33, a pokud je to dobré, tak do toho jdu. Ne, kecám. smyčka, která dětské publikum spíš odradí.

Atelier Lefeuvre & André – Ni Omnibus 80%

Co se nepovedlo Andrému, dokázal jeho druh Jean-Paul Lefeuvre. Ve stejném prostoru uvězněný čahoun předvádí show nejdříve jako řidič autobusu a později jako jeho pasažér. Soubor scének postavený na domnělé nešikovnos­ti oživuje nečekaná akrobacie s bedýnkami od rajčat či koštětem. Lefeuvre nabízí podobně melancholi­ckou show jako jeho kolega, činí tak však s mnohem větším entuziasme­m, humorem i umem.

Pokud tedy ze zmíněné dvojice něco vybrat, obzvlášť rodiny s dětmi by měly sáhnout po druhé show.

 ?? Foto: AP ?? Channing Tatum hraje ve filmu Loganovi parťáci jednoho z bratrů, kteří se pokusí ukrást 14 milionů dolarů.
Foto: AP Channing Tatum hraje ve filmu Loganovi parťáci jednoho z bratrů, kteří se pokusí ukrást 14 milionů dolarů.
 ??  ?? V souboru Cirque Alfonse jsou i ženy. Foto: František Ortmann
V souboru Cirque Alfonse jsou i ženy. Foto: František Ortmann

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia