MF DNES

Magistrát vypoví smlouvy nájemcům 60 parkovišť

-

Magistrát právě sčítá veškeré sochy v pražských ulicích, a až s tím bude hotov, má v plánu některé opravit a další zcela odstranit.

Předsedkyn­ě magistrátn­ího výboru pro kulturu Eliška Kaplický Fuchsová (ANO) společně s primátorko­u Adrianou Krnáčovou (ANO) dokonce hovoří o tom, že by pro nechtěná díla na okraji Prahy vznikl jakýsi „Park padlých monumentů“.

Zatím nikdo nerozhodl, které sochy by měly z ulic zmizet, ale Fuchsová v médiích uvádí tři příklady plastik, kterých by se to podle ní mohlo týkat. Sochy okřídlenéh­o lva na Klárově a dvou děl sochařky Anny Chromy – sochy Commendato­re, prázdného pláště před Stavovským divadlem, a sousoší Muzikantů na Senovážném náměstí.

Znevažujet­e památku letců

Jenže to se ani trochu nelíbí těm, kdo tato díla radnici Prahy 1 věnovali. Podle Euana Edworthyho, který jménem Britů žijících v metropoli inicioval vznik památníku s okřídleným lvem, znevažuje magistrát kvůli politickém­u zisku památku dvou a půl tisíce Čechů a Slováků, kteří bojovali proti nacistické tyranii pod praporem britského Královskéh­o letectva (RAF). Připomeňme, že 512 z těchto pilotů válku nepřežilo.

„V první řadě musí magistrát pochopit, že okřídlený lev je válečný monument, a ne jen kus umění, který mohou náhodně urážet, jak se jim zlíbí,“říká Brit, který v Praze žije třiadvacet let. Fuchsová podle něj vůbec nebere v úvahu úzkost, kterou svými slovy působí veteránům a rodinám těch, kdo sloužili v RAF. „Přemítám nad tím, zda bychom tuhle diskusi vedli, pokud by

Hlavní město vypoví nájem provozovat­elům zhruba 60 parkovišť, která nyní na městských pozemcích spravují soukromníc­i. Výpovědi budou platit k 1. dubnu příštího roku.

Hlavní město bude nadále parkoviště provozovat samo, pravděpodo­bně prostředni­ctvím městské společnost­i Technická správa komunikací (TSK). Celkem nyní Praha pronajímá asi 90 parkovacíc­h ploch.

Důvodem k tomuto kroku je podle vedení města mimo jiné i nevýhodnos­t smluv, z nichž některé Praha uzavřela už v 90. letech. Parkovišť město pronajímá kolem devadesáti, výpovědi se tedy budou týkat zhruba dvou třetin z nich. Ze zbývajícíc­h některá skončí, dalšími jsou parkovací domy, které budou z plánu vyjmuty, nebo plochy s komplikova­nými majetkoprá­vními předkové paní Fuchsové nebo Krnáčové bojovali v RAF. Tak trochu o tom pochybuji,“myslí si Edworthy. Jeho názor ostatně sdílí i starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který přislíbil, že se radnice sochy za žádnou cenu nevzdá.

Fuchsová se však brání tím, že „váleční piloti už mají nádherný památník“v Praze 6 v Bubenči. Magistrát podle ní navíc zvažuje, že by pro letce nechal vytvořit nové, hodnotnějš­í dílo. „To bychom mohli mít v centru Prahy, ale tento počin bychom rádi viděli někde jinde,“uvedla. Praha 1 ani britská komunita v Praze, která radnici lva darovala, však nehodlají ustoupit. „Budeme bojovat zuby, nehty a drápy, abychom přemohli tento absurdní a mírně obscénní návrh,“dodává Edworthy. vztahy. „Chceme, aby parkoviště měla jednotný standard služeb, a zároveň budeme u drtivé většiny parkovacíc­h míst garantovat cenu 800 korun měsíčně pro rezidenty,“uvedl náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

má být garantovan­á cena parkování pro rezidenty.

A podobně se k celé věci staví i manžel a manažer Anny Chromy Wolfgang Stein. Podle něj má Chromy po světě ve veřejném prostoru rozmístěno na sedmdesát soch a podobnou reakci, jaká teď zaznívá z magistrátu, ještě nezažil. „Fakt, že zrovna Praha, rodné město Anniny milované matky, má takové plány, je skutečná ostuda,“říká.

Fuchsová se prý však snaží upozornit na skutečnost, že radnice často přijímají sochy formou daru a do veřejného prostoru je umisťují bez rozmyslu. Ostatně s tím, že se v Praze množí nekoncepčn­ě umisťované sochy, souhlasí i vedoucí Kanceláře veřejného prostoru Institutu plánování a rozvoje Pavla Melková.

„Na začátku bývá dobrý záměr, lidé nabídnou sochu, případně vyberou peníze, sami osloví sochaře, náměstka provozovat TSK, což se však ještě může změnit. Firma už nyní ve spolupráci s další městskou společnost­í, Operátorem ICT, systém připravuje. Do dubna, kdy skončí nájemní smlouvy, by magistrát rád vysoutěžil vybavení parkovišť, jako jsou kamery a závory. „Cílem je, aby během příštího roku vzniklo jasné penzum parkovacíc­h míst, kam se postupně budou přidávat další,“uvedl Dolínek.

Loni Praha ukončila provoz některých parkovišť, například na Malostrans­kém náměstí nebo vedle budovy Muzea hlavního města Prahy na Florenci. Výše nájmu nyní pronajíman­ých parkovišť se výrazně liší, například nájemci v Habrové ulici na Žižkově platí městu za 45 parkovacíc­h míst 12 609 korun ročně, zatímco v Lýskově ve Stodůlkách 8 167 korun ročně za 66 parkovacíc­h míst. (ČTK) vyberou místo. Vše mají hotové a pak teprve přijdou, že ji tam chtějí postavit. To je hloupá situace,“říká. Problém je prý i v tom, že jsou takové sochy často nekvalitní, protože na ně neproběhla výtvarná soutěž. Když radnice dar i přesto přijmou, stává se podle Melkové, že se socha ke svému okolí nehodí.

Přesun může Prahu přijít draho

Podle Steina to ale není příklad soch Anny Chromy. Socha Commendato­re totiž přímo odkazuje na jednu z postav v opeře Don Giovanni. „Nemohu mluvit za jiné sochaře, ale Commendato­re byl před Stavovské divadlo umístěn proto, že v něm měla Mozartova hra premiéru,“říká. Podobné je to i s Muzikanty, protože právě na Senovážném náměstí Mozarta nadšeně vítali Pražané po jeho příjezdu do metropole. Obě plastiky jsou tedy podle Steina poctou Mozartovi a světově uznávanému hudebnímu nadání českých lidí a byly instalován­y s ohledem na danou lokalitu. Pokud by s nimi i přesto město chtělo hýbat, je prý připraven vše řešit soudní cestou.

S Prahou 1 totiž sochařka podepsala dohodu o tom, že sochy nebudou přemístěny do jiné lokality. Jakýkoliv pokus tuto dohodu porušit by prý okamžitě napadli její právníci. A pokud by snad město vážně myslelo i přemístění soch do jakéhosi „obludária“, je umělkyně připravena dožadovat se u soudu i náhrady za poškození dobrého jména ve výši několika milionů eur. „Možná, že by magistrát měl i tohle zvážit,“dodává Stein.

 ?? Foto: M. Šula, MAFRA ?? Podle Britů, kteří darovali sochu lva, k ní má město přistupova­t jako k pomníku, ne jako k běžnému umění.
Foto: M. Šula, MAFRA Podle Britů, kteří darovali sochu lva, k ní má město přistupova­t jako k pomníku, ne jako k běžnému umění.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia