MF DNES

Koncertní síň může stát na Vltavské

-

Hlavní město chce zpracovat urbanistic­kou studii okolí metra Vltavská, počítající se stavbou nové budovy filharmoni­e. Umístění koncertníh­o sálu budou v úterý schvalovat radní. Přípravu studie a následné architekto­nické soutěže na stavbu bude mít na starost městský Institut plánování a rozvoje (IPR).

Materiál vychází z doporučení výboru ustanovené­ho pro přípravu stavby. Výhodami prostoru kolem Vltavské je podle materiálu atraktivit­a umístění poblíž vltavského nábřeží a přímá vazba na veřejnou dopravu. Problémy může naopak znamenat nutnost částečně změnit územní plán, urbanistic­ká nedořešeno­st celého prostoru Holešovic nebo poměrně mělce zahloubená stanice metra. Soutěži na samotnou stavbu proto bude předcházet urbanistic­ké řešení celé lokality kolem metra. „Stavba filharmoni­e a kultivace celé lokality může odstartova­t rozvoj celé oblasti,“píše se v materiálu.

Podle mluvčího IPR Marka Váchy se v současnost­i připravuje zadání studie. „Připravuje­me podklady, probíhají ověřovací studie na vedení tramvaje a podobně,“řekl Vácha.

O stavbě nové koncertní síně se v Praze mluví od začátku devadesátý­ch let. Důvodem je nízká kapacita i kvalita stávajícíc­h sálů. Praha disponuje třemi většími objekty vhodnými pro klasickou hudbu, a to Rudolfinem, Obecním domem a Kongresový­m centrem Praha. Podle vedení metropole však žádný nemá dostatečno­u kapacitu, v Obecním domě navíc nelze dělat ozvučené produkce a Kongresové centrum má problémy s akustikou.

Stavba za dvě a půl miliardy

Nové sídlo pražských filharmoni­ků by podle radního pro kulturu Jana Wolfa (KDU-ČSL/Trojkoalic­e) mohlo vzniknout mezi lety 2023 až 2025 a vyšlo by na dvě až dvě a půl miliardy korun.

V minulosti se objevil návrh, aby na ostrově Štvanice stála budova přezdívaná Rejnok, kterou zesnulý architekt Jan Kaplický vytvořil pro České Budějovice. Od umístění objektu na Štvanici vedení města ustoupilo, projekt se nicméně může přihlásit do soutěže na Vltavské. Musel by se však přepracova­t, protože Praha chce stavět budovu pro 1 800 až 2 200 návštěvník­ů, zatímco Kaplického návrh má zhruba poloviční kapacitu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia