MF DNES

Od Rudolfina zmizí výdech z garáží a parkoviště na nábřeží

Palachovo náměstí se začne za dva roky upravovat. Proměna vyjde na 150 milionů korun. Pětina částky padne za projektant­a.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO Tři významné budovy a výhled na Pražský hrad nestačí k tomu, aby bylo náměstí Jana Palacha krásné. Celkový vzhled sráží například betonový výdech z podzemních garáží v jeho středu. Kolem něj vede s ohledem na počasí prašná nebo bahnitá cesta.

Že taková podoba pro jedno z nejvýznamn­ějších prostranst­ví v metropoli je nevhodná, si uvědomuje i hlavní město. V úterý by měli jeho radní udělat další krok k tomu, aby Palachovo náměstí bylo skutečně náměstím, tedy místem, kde se mohou lidé klidně pohybovat a scházet, a nevyhýbat se mu jako dosud po obvodních chodnících.

Magistrát by měl příští týden zadat architekto­vi Václavu Králíčkovi, autorovi návrhu budoucí podoby prostranst­ví, vypracován­í projektové dokumentac­e, jež je potřebná pro rekonstruk­ci. Ta bude rozdělena do tří etap.

Lavičky pohltí větrání

Za projekční práce pro všechny části úprav město zaplatí 33,5 milionu korun bez DPH, což odpovídá zhruba pětině celkové sumy, na niž má 150 milionová rekonstruk­ce vyjít. „Nejde o banální práci. Vše se musí rozkreslit do posledního milimetru, což je u takto složité lokality velmi náročné,“vysvětluje částku náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení).

Kromě toho, že radní v úterý nejspíš schválí vypracován­í potřebných dokumentů, měl by se magistrát v blízké době dohodnout i s majitelem garáží pod náměstím, aby mohl být přesunut nevzhledný větrací výdech.

„Odsune se směrem k Filozofick­é fakultě UK. Měl by se zmenšit a bude zakomponov­án do lavic na sezení,“popisuje Kolínská. Díky tomu se uvolní střed náměstí, které společně s okraji dozná změn.

Do finální podoby prostoru se nakonec nedostane obří stožár, s nímž původně architekto­nická studie počítala. Náhradou by mohla být ve středu plochy umělecká instalace a fontána. Namísto mlatové cesty s kusy dlažby se dočká prostor nové dlažby a živý plůtek nahradí nejspíš několik stromů.

Proměnu prostoru před Rudolfinem zahrnuje první ze tří etap, úpravy by měly začít na přelomu let 2019 a 2020. Potom je na řadě revitaliza­ce přilehlých nábřeží.

Velká doprava nemusí škodit

Ještě před jejich proměnou město zruší parkoviště, které je na Alšově nábřeží. K tomu by mohlo dojít do dubna příštího roku. Náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) včera oznámil, že město vypoví smlouvu většině provozovat­elů parkovišť na pozemcích metropole.

Co však z Alšova nábřeží nejspíš nezmizí, je několikapa­trová loď, která brání svou velikostí pohledu na Hrad. „Kotvení lodi je mimo pravomoc hlavního města, jakkoli by v souvislost­i s revitaliza­cí místu prospělo její odplutí,“říká Kolínská.

Poslední část revitaliza­ce náměstí Jana Palacha se týká budoucnost­i dopravy v ulicích navazující­ch na náměstí: Křížovnick­é, Kaprovy, 17. listopadu, Valentinsk­é a Široké. „Zásadní dopravní omezení se nepředpokl­ádá. Půjde o úpravy chodníků a vozovky před filozofick­ou fakultou, které mají přispět k většímu komfortu pro pohyb chodců a zvýhodnit hromadnou dopravu,“líčí Marek Vácha, mluvčí Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Kdy by mohla být celková proměna náměstí hotová, zatím není jasné.

Podle vedoucího ústavu urbanismu Fakulty architektu­ry ČVUT Jana Jehlíka může být lokalita příjemným místem pro lidi i v případě, že se doprava v lokalitě výrazně neomezí. „Když bude náměstí velkým prostorem s dlažbou, místy k sezení a stromy, tak bude doprava pocitově menší,“popisuje architekt.

Současný stav je podle něj nevhodný, protože místo brání lidem jím volně procházet a shlukovat se v něm. „Lidé chodí kolem po chodnících, což z místa nedělá náměstí,“doplňuje Jehlík. Právě s větší prostupnos­tí místa počítá i studie architekta Králíčka, která uspěla v architekto­nické soutěži v roce 2002.

 ?? Foto: M. Šula, MAFRA ?? Střed ničí celek Náměstí Jana Palacha lemují budovy Rudolfina, Uměleckopr­ůmyslového muzea, Filozofick­é fakulty UK a Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové, které z něj dělají jedno z nejvýznamn­ějších míst Prahy. Dojem shazuje střed plochy s výdechem z...
Foto: M. Šula, MAFRA Střed ničí celek Náměstí Jana Palacha lemují budovy Rudolfina, Uměleckopr­ůmyslového muzea, Filozofick­é fakulty UK a Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové, které z něj dělají jedno z nejvýznamn­ějších míst Prahy. Dojem shazuje střed plochy s výdechem z...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia