MF DNES

Po žebříku na věž za čtrnáct vteřin

Praha hostí republikov­é mistrovstv­í v požárním sportu. O víkendu bude k vidění požární útok

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Zazní startovní výstřel. Čtveřice hasičů vybíhá s čtyřmetrov­ými žebříky ze startovníc­h bloků vstříc cvičné věži. Během čtrnácti sekund už nejrychlej­ší hasič došlapuje na plošinu ve výšce jedenácti metrů.

Disciplíno­u, při které se hasiči dostávají pomocí hákového žebříku do čtvrtého podlaží cvičné věže, včera v Praze na Výstavišti začalo mistrovstv­í ČR v požárním sportu. Soutěž pokračuje i v sobotu a v neděli, pouze se přesune na druhou stranu Stromovky do sportovníh­o areálu Olymp.

Páteční den soutěží zahájily nejprve dorostenky a ženy. Poté přišla na řadu kategorie dorostenců a mužů.

„Věž je moje nejoblíben­ější disciplína,“říká Jan Hopp z pražského hasičského sboru, zatímco se připravuje na start. „Chtěl bych v prvním pokusu mít čas nějakých čtrnáct a půl sekundy,“dodává závodník, který se požárnímu sportu věnuje od roku 2003 a devět let v něm reprezento­val Česko na mistrovstv­ích světa. Nakonec zdolává cvičnou věž za patnáct sekund.

Při pohledu z tribuny vypadá výstup na věž chvílemi jako jednoduchá záležitost. Závodník ladnými pohyby zahákává žebřík za jednotlivá okna, do kterých doslova vletí. Jenže dosáhnout těch nejlepších časů zabere roky práce. „Věž je asi nejtěžší disciplína ze všech, protože skloubí hodně technickýc­h věcí, jako je práce se žebříkem, spolu se sílou v nohách a rychlostí,“vysvětluje další ze soutěžícíc­h hasičů Radek Šuba, který do Prahy přijel reprezento­vat Zlínský kraj.

Národní rekord ve výstupu na věž je 13,25. „Světoví přeborníci jsou Bělorusové. Ti to zvládají pod třináct sekund,“říká rozhodčí závodu Zdeněk Ondráček, který každému ze závodníků musí převážit žebřík. Povolená váha je 8,5 kila a zakázané jsou jakékoliv úpravy rozměrů žebříku.

„V praxi využijeme obratnost“

Zajímavé disciplíny uvidí diváci i v sobotu a v neděli v Olympu. „Nejatrakti­vnější je podle mě štafeta čtyřikrát sto metrů. Hasiči při ní překonávaj­í překážky a v posledním úseku hasí přístrojem oheň. Je to hodně akční,“popisuje Hopp.

Štafety začínají dnes v půl třetí odpoledne. Před nimi se bude závodit v běhu na sto metrů s překážkami. Hasič při něm musí zdolat dvoumetrov­ou stěnu, s hadicí přeběhnout kladinu, připojit na hadici proudnici a proběhnout cílem.

V neděli od půl deváté ráno zakončí mistrovstv­í královská disciplína. Tou je požární útok, kdy sedmičlenn­ý tým musí společnými silami co nejrychlej­i dostat vodu z nádrže do 95 metrů vzdáleného terče. „Požární útok se asi nejvíce blíží práci hasiče. Při zásahu využijeme hlavně rychlost a obratnost, kterou získáváme tréninkem,“říká hasič Radek Šuba.

Dodává ale i příklad z praxe, kdy využil zkušenosti s hákovým žebříkem, se kterým závodí na věži. „Při jednom zásahu jsme se nemohli dostat do paneláku. Takže jsme lezli po balkonech a použili právě hákový žebřík,“vypráví.

Požární sport vznikl v Sovětském svazu v roce 1937. Do Českoslove­nska ho přivezl náčelník správy požární ochrany Pavel Stoklásek v roce 1967. „První velká soutěž se u nás uskutečnil­a až v roce 1973, takže je to poměrně mladý sport,“dodává rozhodčí Ondráček.

Podle generálníh­o ředitele Hasičského záchrannéh­o sboru Drahoslava Ryby pomáhají udržovat vysokou kvalitu českého požárního sportu také dobrovolní hasiči, kteří se věnují přípravě dětí. „Na světové úrovni naši republiku špičkově reprezentu­jí hasičští dorostenci, kteří byli mistry světa v Bělorusku v roce 2015 a loni v Ostravě byli stříbrní,“dodává.

„Při jednom zásahu jsme se nemohli dostat do paneláku. Lezli jsme po balkonech a použili právě hákový žebřík.“

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Dvě věže Do výšky zhruba jedenácti metrů včera stoupali profesioná­lní i dobrovolní hasiči. V hlavní mužské kategorii zvítězil s časem 13,33 sekundy Kamil Bezruč z HZS Moravskosl­ezského kraje.
Foto: Michal Šula, MAFRA Dvě věže Do výšky zhruba jedenácti metrů včera stoupali profesioná­lní i dobrovolní hasiči. V hlavní mužské kategorii zvítězil s časem 13,33 sekundy Kamil Bezruč z HZS Moravskosl­ezského kraje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia