MF DNES

Jednička Plíšková i šance Berdycha. Uspějí?

- — Ondřej Novotný

NEW YORK Poprvé v historii nabídli pořadatelé tenisového US Open veřejnosti přístup na losování. A že to byla podívaná. Publikum jen zahučelo, když vidělo, jak počítač určil nejatrakti­vnější zápas 1. kola. Favoritka Simona Halepová proti navrátivší se superstar Marii Šarapovové!

Co však los napověděl o šancích největších českých nadějí?

Karolína Plíšková (1. na světě) První nasazená = hlavní kandidátka na titul? Ne tak docela. Loňská finalistka ukazuje dobrou formu, hrála čtvrtfinál­e v Torontu a semifinále v Cincinnati. Tam však jednoznačn­ě prohrála s Muguruzaov­ou, která nyní působí nebezpečně­ji. Na US Open ji čeká přijatelný start s Linetteovo­u, ve čtvrtfinál­e může potkat Kuzněcovov­ou, v semifinále Svitolinov­ou.

Petra Kvitová (13.) Od senzačního triumfu v Birmingham­u nevyhrála dva zápasy v řadě. Naplno se ukázalo, jak složitý bude comeback po vážném zranění ruky. „Cesta zpět k mé obvyklé hře na vysoké úrovni bude dlouhá,“prohlásila sama. Snadný nebude ani start v New Yorku proti bývalé světové jedničce Jankovičov­é.

Barbora Strýcová (24.) Poslední dva zápasy jí nevyšly: v Cincinnati prohrála s Makarovovo­u, v New Havenu s Kasatkinov­ou. Los US Open jí přihrál přijatelně­jší soupeřku, Doiovou dosud dvakrát porazila.

Lucie Šafářová (37.) Deblová světová jednička delší dobu čeká na velký výsledek v singlu. Slibné náznaky ukázala v travnaté části sezony i nedávno v Torontu. Start s Kontaveito­vou ale nebude snadný.

Kristýna Plíšková (40.) Před měsícem si nešťastně poranila prst o větrák, při návratu prohrála těsně 1. kolo v New Havenu. Na úvod potká jinou smolařku: Japonku Egučiovou, která jí loni vzdala finálový zápas, když vedla 5:2 v rozhodujíc­ím setu.

Kateřina Siniaková (41.) Od cenného triumfu v Bastadu se jí moc nevedlo. A los k ní byl drsný: čeká ji nasazená čtyřka Svitolinov­á.

Tomáš Berdych (19.) Na US Open chybějí Djokovič, Nišikori, Wawrinka a Raonic – 4 z 11 nejlepších hráčů. Kdy jindy zaútočit na grandslam než nyní? Jenže Berdychovu formu těžko odhadovat. Po skvělém Wimbledonu se zranil, na generálce v Cincinnati nezvládl těžký start s Del Potrem. Teď vyzve na úvod domácího Harrisona, v osmifinále může potkat světovou jedničku Nadala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia