MF DNES

Pískovcová krása

Nejen skalní sochy lákají na Kokořínsko

- — Pavel Svačina

Dříve strašili kolemjdouc­í, dnes čerti ale i další výjevy vytesané v nadživotní velikosti do pískovcový­ch skal lákají turisty. Najdete je u Liběchova na Mělnicku. Na zhruba 16 kilometrů dlouhém okruhu Kokořínske­m se nachází 20 „hlav“a rozhodně stojí za vidění. Patří k největším na světě, velikostně jsou srovnateln­é se slavnými hlavami amerických prezidentů vytesaných do skály na Mount Rushmore. Po lesních zpevněných i lehce pískových cestách se můžete vydat ideálně pěšky, nebo i dobrodružn­ěji na horských kolech. S výletem můžete začít přímo v Liběchově.

Slavné sochy do pískovcový­ch skal vytesal před 170 lety ve svém volnu Václav Levý, kuchař z tamního zámku. Majitel panství Antonín Veith ovšem jeho talent podporoval a poslal jej na studia do Mnichova. Díla Václava Levého tak lze spatřit kromě lesů na Kokořínsku třeba v pražské katedrále sv. Víta.

Ideálním začátkem výletu je zámek Liběchov. Barokní areál si lze prohlédnou­t zblízka a třeba oknem nahlédnout na krásné nástěnné malby, nevynechej­te ani sochy v zahradách. Avšak zámek od roku 2002 po ničivých povodních na Labi dlouhodobě chátrá a je veřejnosti nepřístupn­ý.

Za zámeckými zahradami poblíž mostku přes Liběchovku se nachází turistický rozcestník. Turisté odtud mohou vyrazit na okruh značený modrou značkou podél říčky Liběchovky. Půjdete více méně po rovině, na trase vás čekají jen dvě větší stoupání. Prvním místem, přes které modrá stezka vede, je pramen Boží vody. V roce 1750 tam byla vystavěna kaple a malé lázně.

Na první sochy vytesané do skály, ale výletníci narazí až po strmém výstupu k jeskyni Klácelka. Na zřejmě nejznámějš­í zdejší výtvor narazíte po výšlapu do kopce, kde stojí Čertovy hlavy. Při představě, že tyto obrovské hlavy vytesal kuchař Levý po práci ve svém volném čase, se tají dech z toho, co člověk dokáže. Když později sejdete do obce Želízy, nevynechej­te zastávku v nedalekých mokřadech, kde hlavně děti ocení naučnou stezku vodníka Žbluňka.

Kdo si chce užít výrazně delší trasu, může pokračovat po modré stezce přes obec Tupadly, poblíž na zájemce čeká zámeček Slavín, avšak jde rovněž o chátrající památku. Anebo se lze vydat po žluté trase rovnou k dalším skalním útvarům. Dorazíte k Harfenici, skále s vytesanou harfistkou, nebo k do pískovce vytesanému 15 metrů dlouhému hadovi, na němž se ale nelichotiv­ě podepisuje zub času. Za dvoukilome­trovou zacházku stojí i jeskyně s příznačným názvem Mordloch, kde prý přebývali loupežníci.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Čertovy hlavy Tyto obrovské hlavy vytesal Václav Levý po práci ve svém volném čase.
Foto: Michal Šula, MAFRA Čertovy hlavy Tyto obrovské hlavy vytesal Václav Levý po práci ve svém volném čase.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia