MF DNES

Mimořádná okamžitá pomoc

-

Komu je určena: Jednorázov­á dávka, která se v mimořádné situaci poskytuje bezodkladn­ě. O tom, zda ji dostanete a v jaké výši, rozhodnou úředníci podle konkrétníh­o případu a vašich majetkovýc­h a sociálních poměrů. Často se odvíjí od životního a existenční­ho minima.

Kdy o ni žádat: Okamžitá pomoc může být i pro lidi, kteří nejsou v hmotné nouzi. Například je postihla živelní pohroma, kdy jim voda smetla dům nebo vichřice střechu nad hlavou. V takovém případě mohou dosáhnout až na 15násobek životního minima, tedy 51 150 korun. Pokud jste v hmotné nouzi, může vám touto dávkou stát přispět například na školu a vzdělání dětí (dětský tábor, lyžařský kurz, kroužky) nebo na důležité vybavení domácnosti (sporák, lednička), a to až do částky 10násobku životního minima, tedy 34 100 korun. Peníze mohou získat i lidé, kteří se do běžného života vracejí z vězení, léčebny nebo dětského domova.

Jak se vyplácí: Jednorázov­ě a bezodkladn­ě. Lze ji ale v kalendářní­m roce vyplatit i opakovaně.

Co s sebou: Doklady jsou požadovány podle konkrétní situace.

Kdy je možné žádat: Oddělení hmotné nouze Úřadu práceČR.

TIP:

Sociální dávky v Česku jsou upraveny hned několika zákony. V praxi tak často nastávají situace, kdy po detailním rozboru příjmů, majetku, bydliště či zdravotníh­o stavu, mohou lidé dosáhnout na kombinaci těchto příspěvků. Například sociálně slabí mohou mít nárok nejen na dávky v hmotné nouzi, ale i na ty spojené s jejich zdravotním postižením. Poradí vám na kontaktníc­h místech úřadů práce.

Matka se dvěma nezletilým­i dětmi do šesti let odešla od manžela a žije v pronájmu. Pobírá rodičovský příspěvek 4 000 korun měsíčně a výživné na děti 2 000 korun. Má nárok na dávku? Rodina by si mohla požádat o přídavek na dítě ve výši dvakrát 500 korun, dále o příspěvek na bydlení a dávky v hmotné nouzi: příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Kolik peněz by přesně získala, posoudí lidé z úřadu práce podle majetkovýc­h a sociálních poměrů rodiny. Sociálně slabé rodiny s dětmi ale mohou dosáhnout na řadu příspěvků, určených právě dětem. Například rodiny, jejichž čistý příjem nedosahuje 2,4násobku životního minima, mohou žádat o přídavek na dítě. Podrobnějš­í informace o tom, jak jej získat a co vše doložit, najdete v prvním díle seriálu, který vyšel v pondělí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia