MF DNES

Dálnice jako na 28. října

Majitelé billboardů u dálnic protestují vlajkami proti omezení svého byznysu.

-

Jana Divinová s přispěním Jana Kroči

illboardy kolem českých dálnic se převlékly do národních barev. Svaz provozovat­elů venkovní reklamy se prostředni­ctvím svérázné akce snaží vyjádřit nesouhlas s novelou zákona o provozu na pozemních komunikací­ch, která majitelům billboardů nařizuje od 1. září tyto poutače od dálnic a silnic první třídy odstranit. Nebude mu to však nejspíš nic platné.

„Českou státní vlajku jsme vybrali proto, že je to symbol, který respektuje­me a je nezaměnite­lný s jakoukoliv reklamní plochou,“vysvětlil MF DNES výběr motivu na billboarde­ch tiskový mluvčí Svazu provozovat­elů venkovní reklamy Lukáš Váňa.

Novela zákona z bezpečnost­ních důvodů zakazuje reklamu v bezprostře­dní blízkosti hlavních silničních tahů. Stovky reklamních ploch u cest údajně rozptylují pozornost řidičů, čímž zvyšují riziko nehod.

Majitelé billboardů jsou proti. Stejně jako skupina sedmnácti senátorů, kteří se pár dnů před začátkem platnosti novely obrátili na Ústavní soud s návrhem na její zrušení.

„Postup státu, který na jedné straně smlouvami, povoleními a licencemi umožňuje provozovat­elům venkovní reklamy legální podnikání, a nyní, přestože jsou tyto smlouvy, povolení a licence stále platné, jim toto podnikání bez náhrady zakazuje, je faktickým vyvlastněn­ím,“říká Marek Pavlas, prezident Svazu provozovat­elů venkovní reklamy, který zastupuje 60 procent majitelů venkovních reklamních ploch.

Vyvlastněn­í soukromého majetku připouští ústava jen ve veřejném zájmu a za náhradu. „Veřejný zájem stát nikdy neprokázal a žádnou náhradu neposkytl. Provozovat­elé billboardů s platnými povoleními a platnými nájemními smlouvami se tak stali oběťmi protiústav­ního znárodnění a budou se mu muset bránit,“dodává Pavlas.

Protest po pěti letech

Majitelé reklamních ploch měli pět let na to, aby reklamu odstranili. Poslanci touto lhůtou chtěli předejít případným sporům.

Ministerst­vo dopravy prohlásilo, že billboardo­vé lobby neustoupí. Ministr dopravy Dan Ťok pokládá snahu zvrátit znění zákona za úsměvnou. „Na dálnicích se nyní jeden z vlastníků dobrovolně přihlásil k billboardů­m, přelepil je vyobrazení­m státní vlajky, a může tak naopak pomoct rychleji identifiko­vat, které z poutačů je potřeba také odstranit. Zákony přece platí pro všechny, i pro firmy provozujíc­í billboardy,“prohlásil Ťok.

Podle Hospodářsk­é komory ČR venkovní reklama regulaci potřebuje. Místo důsledného vymáhání zákonů stát ale podle ní sahá po nejjednodu­šším způsobu, a to je plošný zákaz, který dopadá i na poctivé provozovat­ele venkovní reklamy a inzerenty.

„Zákaz venkovní reklamy respektuje­me, nicméně odmítáme, aby se stal – stejně jako u zvyšování minimální mzdy – předvolebn­ím populistic­kým tahákem, na kterém politici hodlají získávat politické body,“uvedla Hospodářsk­á komora ČR.

Odstranění billboardů se týká reklam na pozemcích Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) i soukromých osob v ochranném pásmu, které v případě dálnic činí 250 metrů a silnic první třídy 50 metrů. ŘSD i ministerst­vo dopravy očekávají, že bude trvat měsíce.

Pokud majitelé billboardy neodstraní, vyzvou je k tomu úřady. V případě, že se ani do pěti dnů nic nezmění, ŘSD reklamu zakryje a do 15 dnů billboard zlikviduje. Náklady bude vymáhat od majitelů billboardů nebo pozemků.

Problemati­cké budou reklamní poutače, které se nacházejí na pozemcích ŘSD. V případech, kdy se nenajde vlastník billboardu, ponese náklady stát.

„České vlajky na některých billboarde­ch pro nás představuj­í obsah jako každý jiný, a pokud nebudou k 1. září 2017 odstraněny, budeme s nimi nakládat stejně jako s ostatními nepovolený­mi stavbami v ochranném pásmu silnic a dálnic,“uvedl pro MF DNES Jan Rýdl z Ředitelstv­í silnic a dálnic. Upozornil přitom, že půjde o velmi složitý úkol, protože podél 1 225 kilometrů tuzemských dálnic je momentálně rozmístěno přibližně 1 300 billboardů a podél 5 800 km silnic první třídy dokonce tři tisíce billboardů.

Reklama od cest úplně nezmizí, jen se posune za ochranné pásmo. Výjimkou jsou poutače pro dálniční motely a restaurace, které mohou své služby inzerovat nadále.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Budou se lépe sundávat Vlajka na billboardu podle ministerst­va dopravy nezmění to, že ho jeho majitel musí do 1. září odstranit. Díky vlajkám se prý aspoň bude dobře kontrolova­t, zda tak učinil.
Foto: František Vlček, MAFRA Budou se lépe sundávat Vlajka na billboardu podle ministerst­va dopravy nezmění to, že ho jeho majitel musí do 1. září odstranit. Díky vlajkám se prý aspoň bude dobře kontrolova­t, zda tak učinil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia