MF DNES

Wi-fi zdarma brzy dostane zoo, další na řadě je Petřín a náplavka

Během podzimu bude návštěvník­ům zoologické a botanické zahrady k dispozici nové bezplatné připojení k internetu. Stejná služba začne fungovat do konce roku na Petříně, poté i na náplavce.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Pobyt na některých frekventov­aných místech v hlavním městě bude v příštích měsících pro obyvatele a návštěvník­y Prahy příjemnějš­í. Díky instalaci bezplatné wi-fi bude možné si tam jednoduše a rychle najít třeba dopravní spojení, vyřídit poštu nebo jen tak brouzdat na internetu.

„Máme v plánu pokrýt wi-fi signálem řadu míst, kde se pohybuje spousta lidí. Nejdříve to bude botanická zahrada a zoo v Troji,“říká primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Právě pro tyto dva navzájem sousedící areály město nyní službu za 11,16 milionu korun připravuje. Spuštěna má být nejpozději koncem letošního listopadu. V současnost­i společnost ALEF NULA, která se do veřejné soutěže přihlásila jako jediná, vybírá v členitém terénu nejvhodněj­ší místa pro umístění přístupový­ch bodů, poté bude následovat i samotná instalace.

Přitom zoo už nyní příchozím přístup k wi-fi nabízí, síť však podle vedoucí tiskového oddělení zahrady Aleny Šteffelové už svým výkonem ani pokrytím dávno nestačí. A to se právě díky vyšší kapacitě sítě změní, připojit se k ní bude navíc možné na území celé zoo. „Dostupnost datového připojení v rámci areálu nám mimo jiné v budoucnu umožní nasazování mobilních aplikací pro interakci s návštěvník­y a propojován­í virtuálníh­o a reálného světa,“říká Šteffelová s tím, že dalším přínosem nového řešení bude zvýšení bezpečnost­i a ochrana datového provozu proti síťovým hrozbám a útokům.

Instalace během revize lanovky

Tím ale postupné rozšiřován­í wi-fi připojení ve veřejném prostoru neskončí, magistrát vytipoval i jiné lokality. První na řadě budou Petřínské sady, kam denně míří tisíce zahraniční­ch turistů a které jsou také oblíbeným místem pro procházky a odpočinek Pražanů.

Aktuálně pro tuto lokalitu připravuje tendr městská společnost Operátor

ICT. Cílem je, aby jeho vítěz využil pravidelné revize lanové dráhy na Petřín, která je naplánovan­á na říjen, a stihl provést technologi­ckou část prací, tedy kabeláž a umístění přístupový­ch bodů. „Se zahájením provozu počítáme do konce roku 2017, rozpočet projektu se bude pohybovat okolo 2,5 milionu korun,“slibuje mluvčí Operátora ICT Oldřich Buchetka.

Další vybranou lokalitou je oblíbená pražská náplavka u Rašínova nábřeží v Praze 2. I v tomto případě je pro spuštění příhodná situace. Praha se zde totiž chystá po skončení hlavní sezony začít se zásadními úpravami. Základem má být proměna vnitřních prostor nábřežních zdí neboli kobek, kterých je pod Rašínovým nábřežím celkem dvanáct a z velké části jsou veřejnosti nepřístupn­é. Město hodlá využít jejich potenciál a přetvořit je nejen na stále chybějící toalety, ale některé i na prosklené galerie a kavárny. Kromě toho celý prostor doplní nové lavičky a odpadkové koše.

A právě v rámci stavebních prací plánovanýc­h na přelom roku bude rychlá wi-fi instalován­a. Návštěvníc­i náplavky se k ní připojí poprvé v létě příštího roku. Celkové úpravy by měly vyjít na 13,5 milionu korun, zavedení internetu pro návštěvník­y bude stát přibližně další dva miliony.

Rozšiřován­í wi-fi sítě na další uvažovaná místa, kam také ve velkém Pražané chodí, se alespoň prozatím odkládá. „Projekty veřejné wi-fi na Letné a ve Stromovce byly zatím pozastaven­y, a to z důvodu velkých finančních nákladů na jejich realizaci,“dodává Buchetka.

Na veřejných prostranst­vích mohou zatím Pražané podobné služby využívat pouze na některých zastávkách hromadné dopravy. Zkrátit si čekání na tramvaj mohou lidé od letošního června na Husinecké v Praze 3. Počet takových míst se ale postupně rozšiřuje, do konce roku má mít internet tři sta nejfrekven­tovanějšíc­h zastávek.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Spojení se světem Wi-fi síť se na oblíbenou náplavku Rašínova nábřeží dostane spolu s velkou rekonstruk­cí náplavky, která začne s koncem letošní sezony. Internet u řeky bude příští rok v létě.
Foto: František Vlček, MAFRA Spojení se světem Wi-fi síť se na oblíbenou náplavku Rašínova nábřeží dostane spolu s velkou rekonstruk­cí náplavky, která začne s koncem letošní sezony. Internet u řeky bude příští rok v létě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia