MF DNES

Strážník zabil muže. Za mříže nepůjde

-

Za zastřelení mladíka někdejší strážník Robert Fryč do vězení nepůjde. Olomoucký krajský soud mu trest zmírnil na podmínku. Loňský verdikt okresního soudu, podle něhož měl jít za usmrcení z nedbalosti na dva roky do vězení, už neplatí. Fryč se odvolal a soud mu nyní udělil místo vězení podmíněný dvouapůlle­tý trest se zkušební dobou na čtyři roky.

Fryč zastřelil třiadvacet­iletého muže předloni během lednové noci služební pistolí při nočním zásahu před barem Lumír v centra Přerova. Kulka mu prolétla hlavou. Strážníci tehdy řešili potyčku skupiny asi dvaceti lidí, z nichž mnozí byli pod vlivem alkoholu.

„Bylo to nedbalostn­í jednání. Pan obžalovaný porušil důležitou povinnost v tom, že se zbraní manipulova­l amatérsky. V žádném případě však nedošlo k úmyslnému jednání v tom směru, že by panu poškozeném­u chtěl ublížit. Chtěl ho zpacifikov­at,“vysvětlil soudce Bohuslav Mierva, podle kterého není nutné Fryče posílat za mříže.

Fryč prý zbraň vytáhl, protože ho ohrožoval pes, který mu skočil na záda.

„Cítil jsem se v bezprostře­dním ohrožení. Čekal jsem, co ten pes udělá,“uvedl bývalý strážník. Těsně před výstřelem ucítil, že ho někdo chytil za ruku, ve které držel zbraň.

„Osobu, kterou jsem měl před sebou, jsem udeřil pažbou pistole. Udeřil jsem ji zbraní proto, že jsem měl obavu, že by se mohla zmocnit zbraně,“popsal Fryč, který tragédie litoval. (mip)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia