MF DNES

Mistři klavíru zahrají Chopina i Gershwina

- — Věra Drápelová

Hned na tři pozoruhodn­é osobnosti se mohou těšit příznivci klavírní hry. V pondělí 11. září se představí francouzsk­ý virtuos Jean-Yves Thibaudet, který bude sólistou večera Gustav Mahler Jugendorch­ester. Pod taktovkou Inga Metzmacher­a zahraje Koncert pro klavír a orchestr F dur George Gershwina.

Doménou 55letého umělce je právě hudba 20., respektive přelomu 19. a 20. století. Ostatně na pařížské konzervato­ři byl žákem Lucette Descavesov­é, někdejší přítelkyně a spolupraco­vnice Maurice Ravela.

S puncem vítěze Soutěže královny Alžběty v Bruselu, kterou vyhrál roku 2010, přijede třicetilet­ý ruský klavírista Denis Kožuchin, který bude jedním z hostů kurátora komorní řady Radka Baboráka.

S naším hornistou i dalšími muzikanty si zahraje na koncertech 15. a 17. září. Po svém bruselském Charakteri­zuje ho jakási ryzost, čistota, triumfu Kožuchin nastoupil dráhu klavírní hvězdy, která ho zavedla na významná světová pódia. Natáčí pro label Pentatone, který mu letos v lednu vydal CD se sólovými skladbami Johannesa Brahmse.

Česká legenda

Velmi očekávaný je i sólový recitál předního českého klavíristy Ivana Klánského, který 18. září zahraje skladby Ludwiga van Beethovena a Fryderyka Chopina. Tito dva autoři patří k jeho nejoblíben­ějším.

Klánský se roku 1970 jako první Čech dostal do finále varšavské Chopinovy soutěže a od roku 1995 je předsedou české Chopinovy společnost­i. Učí také na pražské HAMU, kde u něj studovali mimo jiné úspěšní pianisté Martin Kasík a Ivo Kahánek. Klánský často vystupuje i jako komorní hráč, především se souborem Guarneri Trio.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia