MF DNES

Macron chce na rozpočet eurozóny stamiliard­y eur

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron chce, aby eurozóna měla rozpočet několika set miliard eur. To by oslabilo zbytek EU včetně Česka.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Podej prst a utrhne ti celou ruku. To by si mohla říci německá kancléřka Angela Merkelová, kdyby znala česká úsloví, při četbě rozhovoru francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona pro francouzsk­ý magazín Le Point. Macronovi několik dní předtím na jejich společném setkání odkývala vytvoření funkce ministra financí eurozóny, „evropského měnového fondu“, a taky to, že by nové orgány měly i svůj nevysoký rozpočet.

Macron dal hned vzápětí najevo, že to mu ani zdaleka nestačí. V rozhovoru pro zmíněný magazín totiž prohlásil, že podle jeho představ by zreformova­ná eurozóna měla mít rozpočet ve výšce „několika procent hrubého domácího produktu“zemí platících eurem. Hrubý domácí produkt zemí eurozóny byl loni 10,6 bilionu eur, takže jen jedno procento by obnášelo 106 miliard eur, tedy asi 2,7 bilionu korun.

Podle Macronovýc­h představ by stovky miliard eur ročního rozpočtu měly sloužit k tomu, aby byla v eurozóně nastolena „minimální míra solidarity“. Peníze, jež by šly do společného rozpočtu „eurojádra“Unie, by přitom podle Macrona neměly sloužit jen jako pojistka proti případným „ekonomický­m šokům“v členských zemích eurozóny, ale také k investicím.

Pokud by se Macronovy představy realizoval­y, byl by rozpočet společných orgánů devatenáct­i členů eurozóny výrazně vyšší než rozpočet celé Evropské unie. Ten činí dnes pouze 1,28 procenta celkového HDP zemí EU. Přitom v zemích eurozóny se nyní vytváří přes sedmdesát procent hrubého domácího produktu celé osmadvacít­ky a po odchodu Británie to bude 80 procent.

Jak postavení Bruselu a společných orgánů EU, tak zbylých devět „neeurových“členských států včetně Česka by proto mohlo být takto ambiciózně pojatou eurozónou podstatně oslabeno.

Že si právě něco takového Emmanuel Macron pro budoucnost Unie představuj­e, řekl tento týden jasně na setkání s diplomatic­kým sborem Francie. „Měli bychom si představit Evropu několika formátů. Jedním z nich by byla skupina zemí, které by šly společně dále, aniž by je brzdily země jiné,“uvedl podle serveru EurActiv.com Macron. „Vždy jsme šli kupředu díky několika avantgardn­ím státům, které pak ostatní následoval­y,“dodal prezident.

Problém pro Německo i Česko

Angelu Merkelovou, kterou čeká zítra první velká televizní předvolebn­í debata, možná Macronova slova překvapila více, než by bylo zdrávo. Při úterním setkání s francouzsk­ým prezidente­m, pro mnohé překvapivě, totiž pouze připustila, že si dovede představit, že by eurozóna měla ministra financí.

A když se jí novináři zeptali, zda je pro ni schůdná představa i nějakého společného rozpočtu eurozóny, připustila i to. Ovšem s poznámkou, že by se mělo jednat „o malý rozpočet“, který by podle ní mohl posílit soulad hospodářsk­ých politik devatenáct­i zemí společné měny.

Přitom především v rámci Merkelové CDU/CSU je už toto kancléřčin­o stanovisko trochu výjimečné a naráží na značný odpor. Politici hlavní vládní strany, která podle všeho míří k jasnému vítězství v zářijových volbách, vidí za návrhy Macrona pokus vytáhnout z Německa miliardy eur na sanaci zadluženýc­h jižních států EU včetně samotné Francie.

Problémem mohou být snahy Francie i pro „neeurové“země střední Evropy včetně Česka. Vláda Bohuslava Sobotky jim chce částečně čelit získáním statusu pozorovate­le v eurozóně. Ani ten by však Praze nezajistil podíl na rozhodován­í uvnitř této Unii už nyní dominující skupiny zemí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia