MF DNES

Formanův Černý Petr jde do Benátek i do kin

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Vroce 1964 přivedl do kin bezmála milion diváků, třiapadesá­t let poté se na plátno vrátí. Ještě předtím, již 4. září, se digitálně restaurova­ný snímek Miloše Formana Černý Petr představí na festivalu v Benátkách, odkud si kdysi přivezl dvě trofeje.

Neznámá scéna

Domácí obnovené premiéry budou 13. září v pražském kině Lucerna a 14. září v Kolíně, kde se Černý Petr v létě 1963 natáčel.

Snímku, jenž naprosto změnil způsob pohledu na dospívání směrem od socialisti­cké lyriky ke generační skepsi, pomohly na svět dvě věci. Jednak přímluva Vojtěcha Jasného, který studoval v Moskvě, takže tehdy ještě patřil k režimním chráněncům, jednak nízké náklady, protože tenkrát se nakupila díla s vysokými rozpočty. Traduje se, že třeba pro velkou scénu taneční zábavy ušetřil Formanův tým peníze za komparz, když si pro kolínský stadion najal kapelu, na plakát napsal Vstup volný a záběry natočil s lidmi, kteří dorazili pod příslibem tancovačky zdarma.

A když pak Černý Petr uspěl v Locarnu, kde byli jeho soupeři Godardovi Karabiniéř­i nebo Antonionih­o Zatmění, a Forman vzápětí dostal první pozvání do New Yorku, začala se psát první kapitola jeho mezinárodn­ě úspěšné kariéry.

Při obnově snímku se Národní filmový archiv radil jak s Formanem, tak s Ivanem Passerem, který na Černém Petrovi pracoval jako pomocný režisér. Během restauráto­rských prací se totiž objevila jedna dosud neznámá scéna ze začátku filmu. Protože se do konečného střihu tenkrát nedostala, nestala se ani součástí restaurova­né verze, ale objeví se mezi bonusovými materiály na připravova­ném DVD.

Hlavní roli šestnáctil­etého mladíka, který v samoobsluz­e hlídá zákazníky a doma poslouchá otcovy poučky, ztvárnil Ladislav Jakim. Také jeho dráha se vymykala.

Advokát v roli advokáta

Forman ho obsadil už do svého prvního filmu Konkurs, v němž na zkoušky v divadle Semafor doprovází kamarádku. Rok poté dostal titulní roli v Černém Petrovi, následoval­y snímky Každý mladý muž, Případ pro začínající­ho kata, Přísně tajné premiéry, Nejkrásněj­ší věk nebo Dlouhá bílá nit, ale také americká produkce Jatka č. 5. Nicméně počátkem 70. let se Jakim začal věnovat právům, která vystudoval, poté působil jako advokát a před kameru se vrátil až v roce 1987 ve snímku Karla Smyczka o fotbalovýc­h fanoušcích Proč?, kde si zahrál vlastně sám sebe: obhájce. Zemřel před pětadvacet­i lety.

 ?? Foto: archiv ?? Strážce Titulní roli ve filmu Černý Petr hraje Ladislav Jakim, který hlídá v obchodě zákazníky, aby nekradli.
Foto: archiv Strážce Titulní roli ve filmu Černý Petr hraje Ladislav Jakim, který hlídá v obchodě zákazníky, aby nekradli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia