MF DNES

Cena za inkluzi roste: za rok čtyři miliardy

Začleňován­í žáků s handicapem prodražují pomůcky

- Artur Janoušek, Eva Zahradnick­á reportéři MF DNES

Přes padesát tisíc zdravotně postiženýc­h dětí dnes usedne do školních lavic. Žáci s vadami řeči, zraku, sluchu, vozíčkáři nebo autisté. Těm všem od loňska usnadňují výuku speciální programy, osobní asistenti a různé pomůcky.

Za jejich začlenění do běžné školy stát loni zaplatil 589 milionů, letos to má být miliarda a půl jen za první pololetí, příští rok se počítá se čtyřmi miliardami.

Školy upozorňují na případy, kdy se peníze utrácejí zbytečně. Základní škola v Londýnské ulici v Praze koupila speciální volejbalov­ý míč s rolničkou uvnitř. Cinkání umožňovalo slabozraké žačce při tělocviku chytat míč. Stál tisícovku. „Jenže když ze školy odešla, míč neměl v naší škole využití,“líčí ředitel Martin Ševčík. Balon skončil v družině.

Podle Ševčíka se to může kdykoli opakovat. „Třeba v případě, že handicapov­ané dítě přejde na jinou školu. Nebylo by marné, kdyby si mohlo takový míč vzít s sebou, ale tady narážíme na zákon o účetnictví a převod majetku mezi příspěvkov­ými organizace­mi,“dodává.

Poradna doporučila tablet, museli jsme ho koupit. Stál šestnáct tisíc korun.

Ministerst­vo oponuje, že řešení má. „Pokud se žák přestěhuje, může škola, a je jí to doporučová­no, uplatnit smlouvu o výpůjčce, která je po celý čas na stránkách ministerst­va,“odpovídá resort na dotaz MF DNES.

Převod mezi školami by mohlo usnadnit speciální virtuální úložiště na internetu, kam by školy zapisovaly pomůcky, které už nepotřebuj­í a které by si od nich vyžádala jiná škola, jež je naopak shání. Jenže úložiště dosud nefunguje, a kdy bude, není jasné.

Další škola popisuje případ, kdy kupovala drahou pomůcku zbytečně. Vozíčkář z Jičínska dostal tablet se softwarem i přesto, že má už tři roky ve škole přidělený počítač a běžně na něm pracuje. „Poradna doporučila tablet a my tablet neměli. Tak jsme ho museli koupit. Stál 16 tisíc korun,“říká žákova asistentka, která si nepřeje uvést jméno.

V praxi to totiž chodí tak, že rodiče přivedou dítě do pedagogick­é poradny, ta posoudí míru postižení a doporučí speciální pomůcky, které žák ke vzdělání v běžné škole potřebuje. Škola pak seznam posoudí a nakoupí jen to, co nemá.

Jde třeba o speciální tablety, klávesnice, míčky k uvolnění ruky, balony na sezení nebo zvláštní pracovní sešity. Některé pomůcky jsou drahé. Třeba hmatové domino může stát i více než tisíc korun. Není to domino, jak ho zná většina lidí – dřevěné kostky jsou polepeny barevnými tvary z různých materiálů tak, aby děti po obrně mohly trénovat citlivost prstů a ruky. Všechny speciální pomůcky hradí stát. V roce 2016, kdy začala inkluze platit, to státní kasu vyšlo na dvanáct milionů, letos už na bezmála 58 milionů korun.

Jedním z největších odpůrců inkluze je předseda Asociace speciálníc­h pedagogů Martin Odehnal. Kritizuje, že ve školách chybějí učitelé s potřebnou kvalifikac­í, na žáky s postižením je čas maximálně pár minut za hodinu, a varuje, že stát nebude mít na nákladnou inkluzi dlouhodobě dost peněz.

Tvrdí, že ani asistenti, kteří se mají zdravotně postiženým věnovat, sedí s nimi v lavici a pomáhají jim, nemají potřebné vzdělání. „Vrcholem absurdity je školení v rozsahu 40 hodin vedené mnohdy lektory, kteří nikdy žáky se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami neučili a možná je ani neviděli,“napsal Odehnal v otevřeném dopisu ministru školství Stanislavu Štěchovi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia