MF DNES

PVC bude kvůli Harveymu dražší

-

Michal Strnad redaktor MF DNES

Nejen víkendový výbuch v chemičce společnost­i Arkema nedaleko Houstonu naznačil, že jednou z velkých obětí hurikánu Harvey bude petrochemi­cký průmysl. Ten se soustředí do oblasti Mexického zálivu, a tak řádění živlu dřív nebo později pocítí všichni Američané.

Státy Texas a Louisiana totiž zajišťují téměř 90 procent americké výroby ethenu neboli ethylenu. A tento plyn se používá pro výrobu téměř všeho, na co si člověk vzpomene – počínaje krabicemi na džus a mléko přes plenky a matrace až po laky či automobily.

Bez tohoto plynu, který vzniká například při zpracování ropy, by nevznikl polyethyle­n, nejběžnějš­í obalový materiál.

Chyběl by i polystyren, kterým se zateplují budovy, nebo polyvinylc­hlorid – tedy PVC, základní umělá hmota, bez níž si prakticky nelze představit běžný život. Nedostatek ethenu, a tím pádem i rostoucí ceny, se proto projeví ve všech odvětvích ekonomiky.

U kongresman­ů však může Trump narazit. Ne snad proto, že by zákonodárc­i nechtěli pomoci, ale proto, že Trump chce spojit jednání o pomoci se zvýšením dluhového stropu a udělat z finanční injekce na obnovu jihu politikum.

Mnohem větší neznámou pro obnovu země však představuj­e další hurikán, který nese jméno Irma. Zformoval se daleko nad vodami tropického Atlantiku a do prvního úderu na první ostrovy v Karibiku mu chybějí zhruba čtyři dny.

Meteorolog­ové upozorňují především na tempo, jakým se z běžné tropické bouře stal hurikán třetí třídy. Irmě na to stačilo 24 hodin, během nichž se rychlost větru zvýšila o 80 km/h. Podobným procesem prošel i Harvey těsně předtím, než dorazil do Texasu.

Zatím nelze říci, po jaké trase se bude Irma pohybovat. Může udeřit kdekoliv od Mexika až po Kanadu, ale také se může pobřeží úplně vyhnout a postupně zaniknout.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? V chemičce společnost­i Arkema v noci na sobotu hořelo.
Foto: Reuters V chemičce společnost­i Arkema v noci na sobotu hořelo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia