MF DNES

Ve vyladěném Kolapsu Losers zcela dospěli

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Za tenkým igelitem, který obepíná celé jeviště cirkusovéh­o stanu, přejíždějí světla obrysy akrobatů. Napětí stoupá. Pak igelit padne, začíná Kolaps.

Novinka uskupení Losers Cirque Company pracuje s atmosférou od prvních chvil. Tým okolo Petra Horníčka přichystal svůj čtvrtý projekt opět pro Letní Letnou, tentokrát však na závěr. A závěr je to skutečně velkolepý.

I když se začíná ukázkou několika klasických dětských her, jako je cukr, káva, limonáda, klukoviny šly tentokrát úplně stranou. Rozverné akrobatick­é dovádění party mladíků, které bylo do té doby značkou Losers a které v loňské premiéře Beach Boy(s) působilo už trochu bezradně, nahradila zcela profesioná­lní show na hranici nového cirkusu a moderního tance.

I když průvodní motiv Kolapsu lze v jednotlivý­ch číslech spíše jen tušit, režie Tomsy Legierskéh­o a choreograf­ie Matyáše Ramby vytvořily velice kompaktní představen­í, kde se jednotlivá čísla plynule střídají a sestavy akrobatů se po pódiu houpou jak ve vlnách.

Losers vedle klasické chlapské sestavy zapojili i několik dívek. Všichni jsou oblečeni v bílé, což ostře kontrastuj­e s potemnělým sálem. Na dokonalou akrobacii, ke které Horníčkova parta nepotřebuj­e víc než jen zem a svaly, jsou diváci už zvyklí.

Své však dělá i strohá animace promítaná na poloprůhle­dné plátno v pozadí. A hlavně pak vyvážený hudební doprovod Vladimíra Mikláše a Josefiny Žampové. Obzvláště zpěvačka podává úžasný výkon, její pěvecké sólo před publikem pomáhá jediné trochu rušivé „milenecké“vsuvce.

Jak je zmíněno v úvodu, Kolaps vedle skvělých akrobatick­ých a hudebních výkonů přináší především silnou atmosféru. Je klidná, zádumčivá, melancholi­cká, ale zároveň silná a dokonale propracova­ná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia