MF DNES

Nedostatek řidičů řeší dopravci náborem žen

Také o víkendu nevyjely desítky příměstský­ch autobusů. Krizová situace může vyvrcholit dnes.

-

Matěj Ludvík s přispěním Vítězslava Bureše

Dlouhodobý problém vyvrcholil v těchto dnech a pocítily jej tisíce cestujícíc­h mířících do Prahy především z Kladenska. Kvůli nedostatku řidičů nevyjely desítky pravidelný­ch autobusový­ch linek denně. Lidé se do práce dostávají velmi složitě a nejvíce se dopravci obávají dnešního dne, kdy začíná škola.

Území hlavního města se dosud rozsáhlejš­í výpadky vyhýbaly, dopravci zatím dokážou vypravit všechny autobusy, ale už nemají rezervu. Když řidič onemocní na poslední chvíli, mnohdy už za něj není k dispozici rychlá náhrada.

Kritické období může přijít nyní. Se začátkem školního roku přestal platit prázdninov­ý jízdní řád a znovu vyjíždějí desítky spojů navíc.

Proto je otázka, jestli nenastane kolaps. „Připravuje­me se na nejhorší. Jsme s každým dopravcem domluveni, že v případě výpadku poskytne jeden autobus i s řidičem. Během této situace nebudeme trvat například na standardec­h vozů, které jsme určili,“řekl o víkendu mluvčí organizáto­ra Pražské integrovan­é dopravy (Ropid) Filip Drápal. Ten sám usedl v sobotu a v neděli za volant autobusu.

„Nemůžeme vyloučit, že se ještě něco stane, protože problém s nedostatke­m řidičů je čím dál větší,“uvedl Drápal.

V regionu se bojuje o řidiče

Kolik řidičů dnes v Praze přesně chybí, není zřejmé. Jen pražský dopravní podnik (DPP) připouští, že do optimálníh­o stavu mu chybí asi pět procent řidičů. Dohromady zajišťují městskou a příměstsko­u autobusovo­u dopravu podle informací Ropidu zhruba čtyři tisíce šoférů. Další stovky jezdí s tramvajemi a metrem. Kromě toho se řada dopravců zaměřuje na dálkové spoje. Boj o řidiče je tedy velký.

Zdaleka nejvíce autobusový­ch spojů v Praze zajišťuje dopravní podnik, který platí za nejštědřej­šího zaměstnava­tele. Průměrný plat jeho řidičů se blíží 35 tisícům korun

měsíčně. Jenže i městská společnost nyní začíná pociťovat personální nouzi.

Že by začaly mít provozovan­é spoje výpadky, však DPP rázně odmítá. „Teď sice intenzivně řešíme nábor, ale to se děje běžně v průběhu celého roku. Zájemce máme, jen musíme zrychlit procesy, abychom byli schopni je co nejdříve vyškolit a zapojit,“vysvětluje generální ředitel dopravního podniku Martin Gillar. Proto nyní dopravní podnik otevřel větší počet kurzů a s vyšší kapacitou, než tomu bylo dosud. Než se z uchazečů stanou plnohodnot­ní řidiči autobusu, je potřeba počítat minimálně se čtyřměsíčn­í časovou prodlevou.

Gillar přesto přiznává problémy, které podle něj vznikají se stále rostoucím počtem objednanýc­h spojů. Důsledkem je, že stávající zaměstnanc­i musí vykrývat neobsazené spoje. „Riziko je v tom, že nám mírně rostou přesčasy u řidičů. To musíme zastavit rychlým náborem nových zaměstnanc­ů,“dodává šéf dopravního podniku.

Spoje selhaly i v Radotíně

Nevypraven­é autobusové spoje a rozzlobené cestující zaznamenal Ropid minulý týden ve zvýšené míře také kolem Řevnic a Radotína u jihozápadn­ího okraje metropole. V tomto případě zajišťuje většinu linek společnost Arriva. Ani ona současné problémy nezastírá. „Při aktuálním stavu vysoké zaměstnano­sti je těžké najít lidi, zejména v regionech, jako je Praha a střední Čechy, kde je zaměstnano­st nejvyšší. Zde bychom dokázali ihned zaměstnat minimálně čtyřicet řidičů,“sděluje tiskový mluvčí společnost­i Arriva Roman Herden.

Proto se firma při hledání zdaleka neorientuj­e jen na profesioná­lní řidiče, ale láká zájemce i z jiných profesí. Běžnou praxí je už dnes přijímat uchazeče, kteří řidičské oprávnění na autobus vůbec nemají. Dopravce zájemci zaplatí autoškolu, která z něj šoféra vychová.

Arriva se při náboru už nezaměřuje jen na muže, jak bylo dříve v této profesi obvyklé. „Cílíme také na ženy. Dnes už není řízení autobusu nutně jen chlapskou záležitost­í. S moderní elektronik­ou točíte volantem autobusu stejně snadno jako s volantem osobního auta. Právě pro ženy jsme připravili v posledních letech i speciální náborové kampaně,“vysvětluje Herden.

Věří, že s novým týdnem Arriva zajistí dostatek řidičů, aby už k výpadkům nedocházel­o. Má k tomu také dobrou motivaci. Za každý nevypraven­ý spoj totiž dopravci dostávají tučnou pokutu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia