MF DNES

Olivy, skály i živí mrtví. A nezničitel­ný Froome S

Vuelta v Andalusii: Jak cyklisté reagují na likvidační vedra na jihu Španělska

- Tomáš Macek reportér MF DNES na Vueltě

imon Yates z týmu Orica rozbije na startu syrové vajíčko a vyklepne ho na rozpálený poklop kanalizace. „Za chvíli bude smažené, uvidíte,“povídá.

Rtuť teploměru šplhá k 37 stupňům. Vuelta je v Andalusii. A jak už před třemi lety pronesl slavný Fabian Cancellara, na menu jsou tady „cyklisté na roštu“. Švýcar zde tehdy v jediné etapě dokázal ztratit 4,5 kilogramu, načež se v křečích a s vysušeným tělem vrhl na hotelovou kuchyni a vydrancova­l v ní vše slané.

Španělská Grand Tour je komplexní zkouškou vrchařů. Ovšem nejde pouze o nesčetné kopce na její trase, ale právě i o vedra na jihu země v kombinaci s řídkým vzduchem nad 2 000 metrů.

Říká se, že kdo nezažil Vueltu v Andalusii, doopravdy ji nezná.

Sam Oomen ze Sunwebu, překvapení závodu, její nástrahy neustojí. Na hotelu se cítí zle, v žaludku má rozbouřené moře. Zkusí ještě v sobotu odstartova­t, ale po dvou hodinách zastavuje. Třináctý muž pořa- dí vzdává a nešťastně říká: „Když nejste ve 37 stupních schopni jíst ani pít, nezbývá vám nic jiného. Je to nejhorší den mé kariéry.“

Další dva jeho kolegové šlapou se střevním virem úplně poslední. A tentýž virus, k němuž zdejší vedro jen nahrává, oslabí tým Dimension Data z devíti na pouhé tři jezdce.

Koalice s Nibalim? Proč ne?

„Pijte, pijte, jezte,“jako kolovrátek vybízejí sportovní ředitelé cyklisty. „Na etapu chystáme 150 bidonů,“hlásí u autobusu mechanici Oriky. Tedy šestnáct bidonů pro každého z devíti jezdců týmu. Co půlhodinu byste měli vypít jeden, ale raději i víc, platí tu. Od chvíle, kdy začnete na trati cítit žízeň, ztrácíte podle vědců 11 procent výkonu.

Přitom silné nohy jsou skutečně potřeba. Speciálně letos, kdy Vuelta v Andalusii servíruje o víkendu dvojboj pro extremisty: dvě etapy vrcholící horskými prémiemi mimořádné kategorie. Teď už nestačí jen pravidelně doplňovat vodu, musíte i kalkulovat, kde leží vaše hrana.

„Kdo v sobotu dojel v červených číslech, o den později za to krutě zaplatí,“varuje lídr Chris Froome.

Nedělní, patnácté dějství načínají v zelenohněd­é říši provincie Jaén, kde roste na 66 milionech olivovníků 20 procent světových zásob oliv. Podstatné však je, kam míří. Pohoří Sierra Nevada. Tři prémie a ta poslední Hoya de la Mora ve výšce 2 510 metrů, na střeše letošního ročníku. Písek, skály, serpentiny, vyprahlé zbytky trávy, trápení.

„Pokud chceme změnit ráz této Vuelty, musíme Frooma izolovat od jeho týmu a zaskočit,“plánuje před etapou Vincenzo Nibali.

Po sobotě se Ital k Britovi přiblížil na 55 vteřin, snaží se mu dýchat na jeho červená záda. A potřebuje při tom spojence. Takového, co má silné nohy a bláznivě rád útočí. Takže Alberta Contadora. „Koalice s Nibalim? Proč ne?“reaguje Španěl.

Pravidla sice aliance napříč stájemi zakazují, ale kdo vám dokáže, že jste neměli při útoku nezávislé, a zároveň i společné zájmy?

Frooma ti dva v kopcích vyzkoušejí, prověří, přinutí tvrdě dřít... a nakonec jejich plán naprosto selže.

Průběžně osmý Contador vyráží vpřed už 26 kilometrů před cílem s Kolumbijce­m Lopézem z Astany, pozdějším vítězem etapy. Nibali ujíždí Froomovi o 12 kilometrů později sám. Po třech kilometrec­h je opět pohlcen. Contador má k dobru až 1:30 minuty. Ale i jeho schlamstne tříčlenné komando Sky, roztáčejíc­í pedály na špici skupiny favoritů.

Za cílem Froome přímo září: „Byl to den obrovských útoků. A já musím složit neskutečné díky mým kolegům. Oni vše kontrolova­li.“

Contador na posledním kilometru kolabuje a ztrácí. „Věděl jsem, že tak časný útok je rizikem, ale musel jsem být statečný, byla to jediná možnost,“říká. „Tak závodím já.“

Mnozí další vypadají po horkém, vyčerpávaj­ícím dni ještě hůř než on. „Procesí chodících mrtvol,“shrnuje následky Sierra Nevady irský jezdec Nicolas Roche, který zaostal o 16 minut a pohřbil sen o Top 10.

Froome přijíždí na kole až do atletické haly na tiskovou konferenci, opře ho o sloup a říká: „Tohle byl nesmírně tvrdý blok etap. Kdo ještě měl energii, tady ji spálil.“

Pak zase popadne kolo a šlape na parkoviště. Šest autobusů čeká, aby jezdce převezly na letiště v Grenadě, odkud se ještě večer vydávají do Navarry na severu země. Vuelta opouští pec v Andalusii. Chris Froome odlétá s náskokem 1:01 minuty a těší se na volný den. „Budu spát. Celý den spát.“

Začíná poslední týden Vuelty – a také kariéry Alberta Contadora, ujišťující­ho: „Chci si ho hlavně užít.“

Věřte, že jen s tím se nespokojí.

 ?? Foto: Getty ?? Cyklistick­á elita Ve vyprahlém pohoří Sierra Nevada vedou v 15. etapě Vuelty skupinu předních jezdců Chris Froome, Fabio Aru a Vincenzo Nibali.
Foto: Getty Cyklistick­á elita Ve vyprahlém pohoří Sierra Nevada vedou v 15. etapě Vuelty skupinu předních jezdců Chris Froome, Fabio Aru a Vincenzo Nibali.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia