MF DNES

Naděje ještě žije

Poslední šance na baráž o MS: Češi musí porazit Severní Irsko.

-

IDavid Čermák

Jan Palička

německý komentátor, v tu chvíli logicky zaskočený z vyrovnání na 1:1, jeho ránu musel ocenit. „Traumtor! Weltklasse!“křičel do mikrofonu, zatímco Vladimír Darida třináct minut před koncem zápasu skákal u postranní čáry do náruče spoluhráči Krmenčíkov­i, brankář Ter Stegen kroutil hlavou a kouč Löw nervózně upíjel vodu z lahve.

Nádherná střela záložníka z Berlína na chvíli Němce vystrašila, a kdyby stav vydržel, mohla mírně zvýšit naděje českého týmu na postup na světový šampionát do Ruska. A také mu dodat sebevědomí: obrat o body mistry světa, to by přece byla velká a nečekaná vzpruha.

Co naplat, Češi budou muset zabrat i bez ní.

Po smolné porážce 1:2 je dnes večer v deštivém Belfastu čeká zápas pravdy proti Severnímu Irsku. Není kam ustupovat. Prohra i remíza znamenají konec všech nadějí. A jistotu, že sraz fotbalové elity bude Česko za necelý rok zase sledovat jen v televizi.

Aby nevyprchal poslední doušek naděje, je potřeba vyhrát. Nejen v Severním Irsku, ale také potom v Ázerbájdžá­nu a doma se San Marinem. A k tomu spoléhat, že dnešní soupeř už nezvítězí: před vyblázněný­mi fanoušky v Belfastu proti Německu ani na závěr v Norsku.

Také vám přijde, že by se muselo sejít až příliš mnoho okolností, které by hrály v český prospěch?

A to ještě přičtěte varující fakt, že ani druhé místo ve skupině nemusí zaručit vytouženou baráž o šampionát – nejhorší z devíti týmů na druhých pozicích totiž vypadne ze hry a dvojzápas, v němž půjde o letenku do Ruska, se ho týkat nebude.

Všechno tohle si uvědomujet­e, a přesto pořád ještě věříte, že Češi na mistrovstv­í světa proklouzno­u?

Pak počítejte s tím, že vás asi kdekdo označí za bláhového snílka.

„I když bych rád věřil až do konce, myslím, že šance na postup se blíží nule,“říká na rovinu třeba Antonín Panenka, autor zlaté penalty z finále Eura 1976.

Zato gólman Petr Čech, ještě nedávno jasná reprezenta­ční jednička, burcuje: „Karty jsou rozdané jasně, ale já klukům fandím a věřím. S Němci si zasloužili remizovat, tolik šancí jako oni proti nim nikdo neměl posledních patnáct let.“

Od výkonu, který předvedli (vyjma úvodu zápasu) v pátek v Edenu, se Češi musí odrazit. A také začít šance proměňovat, protože právě nejistota v koncovce se jim proti Německu vymstila.

Šampionát mohl být o kousek blíž, kdyby snaživý debutant Bořil zblízka vysoko nepřekopl branku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia