MF DNES

Přepište dějiny! V osmifinále US Open jsou tři Češky

Tři tenistky, tři příběhy. Karolína Plíšková, Petra Kvitová a Lucie Šafářová na posledním grandslamu sezony postoupily mezi 16 nejlepších

-

Karel Knap reportér MF DNES na US Open

Žádná prádelna! US Open 2017 se do historie zapíše jako jedno z nejchladně­jších. New Yorku se zatím vyhýbají obvyklé dusné pařáky, což třeba Petra Kvitová kvituje s povděkem.

Letošní ročník vstoupí do dějin též svou otevřenost­í. Absence a nezdary hvězd nabízejí naději obyčejným smrtelníků­m, ale též umocňují tlak drtící mysl nejvýše nasazené Karolíny Plíškové.

Ještě se nestalo, aby do turnaje vstoupily dvě české jedničky ze singlového i deblového žebříčku. V tom druhém se nejvýš nachází báječně naladěná Lucie Šafářová.

Tři krajanky a tři známé z fedcupovéh­o týmu do kronik zasáhly ještě jednou a společně. Na posledním grandslamu sezony se poprvé prodraly mezi šestnáct nejlepších ve dvouhře tři Češky.

Pravda, třeba v září 1991 se ve čtvrtém kole na Flushing Meadows vyskytly Navrátilov­á, Novotná, Rajchrtová a Zrubáková. Jenže ta první už dlouho vlastnila americký pas. A ta poslední sice tenkrát měla u svého jména vlajku s modrým klínem zasahující­m do bílého a červeného pole, nicméně narodila se v Bratislavě a je Slovenka.

Každá ze tří současných hrdinek si na modrozelen­ých betonových jevištích píše svou osobitou story.

Plíšková příliš často slýchá, že jí osud umetl stezku k vytoužené trofeji. Přitom je jí stále vzdálená jako špička Empire State Building.

V sobotu opět ztratila první set a v bitvě s Číňankou Čang Šuaj dokonce odvracela mečbol. Na kurtu působí až příliš opatrně. Teprve v nejkrušněj­ších okamžicích vytasila své největší zbraně – pádný forhend a podání. „Kája unikla z klinické smrti,“poznamenal její kouč David Kotyza. „V hlavě má moc věcí, některé by potřeboval­a vyházet.“

Do své kouzelné zóny v New Yorku znenadání vplula Kvitová. Našla pohodu, již pohřešoval­a na předchozíc­h zámořských akcích. Když přišla řeč na vzkříšený servis, podotkla jen: „Prostě funguje. Nechci ho moc analyzovat, aby se mi do hlavy nedostaly špatné myšlenky.“

Po upachtěném vítězství nad Jankovičov­ou zametla s Francouzka­mi Cornetovou a Garciaovou. Na dvorci nedumá, výměny řeší intuicí.

Podobnou lehkost bytí si snaží udržet Šafářová, která si užívá idylické období po potížích s chatrným zdravím a trenéry. „Tenis mě baví, jsem nad věcí,“tvrdí. „Taky mě uklidňuje, že už jsem v kariéře lecčehos dosáhla.“

V závěru minulého týdne zdolala Japonky Hibinovou a Naraovou, teď se těší na pondělní bitvu s domácí Vandeweghe­ovou. Plíšková opět bude jasnou favoritkou v partii s další Američanko­u Bradyovou. Kvitová se už v noci na dnešek střetla v mači wimbledons­kých šampionek se Španělkou Muguruzaov­ou.

Tři české příběhy v New Yorku čekaly na své pokračován­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia