MF DNES

ČAS FESTIVALŮ text: marie homolová

Fanoušky rocku, folku a country to možná překvapí, ale festivaly s nejdelší tradicí se pohybují ve zcela jiných žánrech: Pražské jaro a Mezinárodn­í folklorní festival Strážnice. Vznikly už v roce 1946.

- ona@mfdnes.cz

Pražské jaro si od prvních tónů stále drží vážný ráz, ale Strážnice pod širým nebem nabídla neformální náladu, muziku i zpěv, ke kterému se publikum s gustem přidávalo, a taky víno, slivovici i noci pod hvězdami. Moravský folklor si vždy udržel spontánnos­t a živelnost, proto sem za ním se spacáky a stopem mířily i generace, které doma tiskly ucho k rozhlasové­mu přijímači a v éteru lovily rock’n’roll z Rádia Luxembourg. PORTA PRO VŠECHNY To, co jsme dnes zvyklí nazývat fesťákem, se zrodilo v roce 1967, kdy v Ústí nad Labem zahájila Porta. Inspiraci ke jménu nabídlo údolí Labe, kterému se tam, kde vstupuje do Českého středohoří, říká Porta Bohemica, Brána Čech. Původně se uvažovalo o přehlídce country & western, ale už na začátku organizáto­ři přibrali trampskou muziku. Pod palcem ji tu měl Kapitán Kid. V kategorii country & western se tehdy na prvních dvou místech objevily kapely hrající dodnes, byť v obměněném složení: Rangers a Greenhorns.

Popularita Porty šla nahoru rychle, a to nejen mezi skalními fandy muziky, která se tam hrála. „Nebyla jsem trampka, ale na Portu jsem jezdila ráda, na podobnou akci se tenkrát nedalo narazit,“vzpomíná dnes devětašede­sátiletá Zuzana Lomská. „Bývala tam neuvěřitel­ně kamarádská nálada. Když Hoboes začali Bednu od whisky, řvali jsme ji všichni.“

V roce 1971 přišel ze strany ústecké komunistic­ké vrchnosti zákaz a nejpopulár­nější festival tehdejších časů se začal nuceně stěhovat. Čechami i Moravou. Téměř každý rok jinam, přesto masově věrné publikum jezdilo dál. V roce 1990 se po finálových koncertech na plzeňském Lochotíně sice zdálo, že Porta končí, ale vydržela. SLUNCE VE SVOJŠICÍCH Hranice mezi žánry se na festivalec­h často stírala, žily vedle sebe a nevadilo to muzikantům ani publiku. Platilo to i o legendární­m Svojšickém slunovratu. Odstartova­l v roce 1979 a už rok nato sem přijelo na deset tisíc lidí. Stopem, vlakem do nedalekých Choltic a pak pár kilometrů pěšky. Nachystaný­ch užít si červnový víkend nabitý country, trampskou písničkou, folkem. Festival zahajovala trampská hymna Vlajka, při které všichni bez rozdílu stáli. Hrálo a zpívalo se tu pak nejen na pódiu, ale i mimo ně, v noci, ráno, s každým, kdo si přivezl kytaru. Chvíle bezstarost­né svobody, s muzikou, která patřila k létu… REŽIMNÍ DÍTĚ Sokolov na severozápa­dě Čech měl Festival politické písně. Inspirace na něj se paradoxně zrodila na Portě, pořádané v roce 1972 právě v Sokolově. Několik písní, které tam zazněly, neslo poněkud angažovaný tón, což přineslo nápad pořádat na to téma vlastní festival. První hned v roce 1973. Že dostal podporu a svazácké vedení, bylo jasné. K legendám, které tu v dalších letech zazněly, patřil hlavně Dopis svobodné Evropě v podání Josefa Laufera a oslavující agenta StB kapitána Minaříka. V roce 1982 dokonce dorazil americký rudý rocker Dean Reed.

Sokolovský festival postupně nabyl jakési kuriózně přitažlivé podoby: víceméně z donucení, ale k potěše diváků, se tu objevila řada dobrých folkových a bigbeatový­ch kapel i zpěváků, protože odmítnout znamenalo riskovat konec kariéry. Ovšem že se z toho snažili, často k nelibosti pořadatelů, vyjít takticky a se ctí. Když Spirituál kvintet publikum zdvihl ze židlí písní Až se k nám právo vrátí, hájil se, že jde o song utlačované­ho černošskéh­o lidu. Poslední klasický Sokolov se konal v roce 1988. ZAKÁZANÝ FESTIVAL K historii festivalů patří i ten, který se nekonal. V polovině srpna 1973 chystala Náměšť na Hané v tamním amfiteátru 1. Hanácký Folk & Country Festival. Bylo prodáno 20 tisíc lístků, jenže přišel zákaz. Jakýsi český Woodstock, masový a tudíž politicky nekontrolo­vatelný, nesměl dostat šanci. Lidé sice přijížděli, ale policie je už ve vlacích zastavoval­a. Přesto se festival do dějin zapsal. Jaroslav Hutka pro něj složil hymnu, která se sice jmenovala Krásný je vzduch, ale rozšířila se pak symbolicky jako Náměšť. A posuďte, jestli se tohle mohlo papalášům líbit: „Velká je zem, šplouchá na ní voda, co je však největší, co je však největší – ta lidská svoboda.“

Zákazy za normalizac­e postihly řadu hudebních akcí a patřil mezi ně i festival Folkový kolotoč, začínající v roce 1976 v Ostravě-Porubě. Mezi legendy vstoupil mimořádnou odvahou zvát si i muzikanty, kteří se jinde nesměli objevit. Hráli tu Jarek Nohavica, Karel Plíhal, Pavel Dobeš, Jakub Noha, Pepa Streichl, Vladimír Merta, Marsyas, Vladimír Mišík, Jan Burian s Jiřím Dědečkem, takže v roce 1983 přišel zákaz.

Pro tisíce lidí se staly součástí letního programu Folkové prázdniny v Telči. V roce 1982 na první ročník, tehdy ještě Folkové léto, přijela asi stovka diváků, ale dál to rychle stoupalo, protože se rozneslo, že Telč nabízí prima zážitek. Nejen poetickou kulisou města a zámku, ale festival od začátku lákal na milou muziku: Wabi Daněk, Ivo Jahelka, Karel Plíhal, Jarek Nohavica, Jaroslav Samson Lenk, Kamelot, Žalman a spol., Poutníci, Nerez, Nezmaři… Rozrostl se i o Divadelní prázdniny. V létě 1989 na něm Vladimír Merta vyzval k minutě ticha za politické vězně. Uspěl. 17. listopad se blížil a zákaz už nikdo nestihl vydat. Po něm festivaly nabraly novou, početnější podobu. Jen si vybrat.

 ??  ?? Jeden z nejstaršíc­h festivalů se koná ve Strážnici
Jeden z nejstaršíc­h festivalů se koná ve Strážnici

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia