MF DNES

BAGETA S POMAZÁNKOU Z ČERVENÉ ŘEPY

-

BLANKA PROCHÁZKOV­Á,

nutriční terapeutka

Dobře najedené dítě je ve škole aktivnější a nemá tendenci dojídat se nezdravými pochutinam­i. Z praktickéh­o i nutričního hlediska se nabízí jako nejlepší řešení pečivo. Druh volíme podle věku školáka (menší děti mají raději bílé pečivo), fyzické aktivity v daný den, v potaz bereme i předcházej­ící a následujíc­í jídlo. Ano, je velmi dobré se zajímat o to, co bude zrovna ve škole k obědu. Ve dnech, kdy je ve škole „tělák“, zařazujeme takové pečivo, které příliš dlouho nezaměstná­vá žaludek – tedy bílé, přidáme k němu i sýry, jogurty a v menším množství zeleninu nebo ovoce. Celozrnné pečivo dáme dětem s dostatečný­m předstihem, pokud víme, že je odpoledne čeká trénink. Energie z celozrnnéh­o pečiva se totiž uvolňuje postupně, takže se může stát, že dítě krátce po svačině s celozrnným rohlíkem a zeleninou cvičí ještě hladové.

NA 4 PORCE

g slunečnico­vých semínek + trochu  semínek na zdobení střední červené  řepy (cca g) ml olivového  oleje šťáva z půlky citronu půl lžičky   kmínu sůl a pepř případně křen   pro dospělé strávníky celozrnné  bagety kousek balkánskéh­o sýra  a hrstička výhonků na ozdobení

Řepu dobře omyjeme kartáčkem a zabalíme do alobalu se špetkou soli a kapkou olivového oleje. Pečeme při 180 °C cca 50 minut, až bude řepa měkká. Zároveň propláchne­me slunečnico­vá semínka a necháme je ponořená v čerstvé vodě. Zchladlou řepu oloupeme, nahrubo nakrájíme a spolu se scezenými semínky rozmixujem­e. Přidáme olej, sůl, pepř, citronovou šťávu a kmín (případně kousek křenu) a rozmixujem­e do konzistenc­e pomazánky. Necháme alespoň dvě hodiny uležet v chladu. Podáváme na celozrnné bagetě s balkánským sýrem a zelenými výhonky.

Tip:

Pomazánka z červené řepy se dá použít nejen k mazání na chleba či pečivo, uplatnění najde i jako party dip k namáčení zeleniny nebo jako příloha k masům.

onadnes.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia