MF DNES

PEKLO V RÁJI

Snad ďábel sám nám letos vnuknul myšlenku odjet s dětmi na zahraniční dovolenou.

- ona@mfdnes.cz

Zcizokrajn­ého výjezdu se dvěma a více kusy kojenců, batolat či předškolák­ů se člověk vrací asi tak odpočatý jako někdo, koho po týdnu na elektrické­m křesle přejede kombajn. My jsme to nevěděli, a tak jsme se fakt upřímně těšili. Já konkrétně na to, jak budu ve stínu borovice v úplném tichu číst knihu. Moje nejodvážně­jší představy dokonce zahrnovaly plavání v moři za úplňku, humra v restauraci a návštěvu záchodu bez vyrušení.

Už od jara jsem promýšlela rodinnou garderobu, takže v polovině června jsem brilantně zabalila sebe i děti do jediného kufříku. A milé čtenářky dobře vědí, že zabalit ¾ domácnosti do jednoho kufru je výkon hodný Nobelovy ceny v oboru Domácnost. Můj muž, který předem nepromysle­l nic, si zabalil své dva lodní kufry, ploutve a šest igelitek, a zmizel na noční. Ráno před odletem se pro nás měl „jen otočit“. Ráno před začalo už po půlnoci, kdy se čtyřletý Oliver vzbudil s podezřením, že ho kousnul upír. Během vyšetřován­í se vzbudila roční Julie. Když se ztratí dudlík, kam se na ni hrabe její jmenovkyně Kapuletová! Tímto štafetovým způsobem jsme dožili rána.

Po snídani jsem perfekcion­isticky uložila zmenšeninu dětské pasty do posledního místečka v kufru a odešla balit příruční zavazadlo. Julča vyjádřila svůj postoj k dovolené tak, že pět minut před odjezdem na letiště vyklopila do kufru obsah svého žaludku. Domácnost jsme opouštěli pozdě, zpocení, prakticky rozvedení, v odéru natrávenéh­o mléka, se dvěma plačícími dětmi a osmnácti zavazadly, povětšinou v igelitkách Lidl. Během odbavení jsme pak na letišti Václava Havla, dej mu pánbůh věčnou slávu, prakticky veřejně prodělali epidemii explozivní­ho průjmu. Byla jsem tak vyřízená, že jsem se v letadle namísto obvyklé hysterie z létání vzmohla jen na tiché modlení.

Na Sardinii jsme dorazili v takovém stavu, že se divím, že nás nezařadili do programu pro uprchlíky. Poslední romantické představy o dovolené završila letka komárů, která nám zpříjemnil­a první noc v kempu. Rčení „dělat z komára velblouda“tak nabylo zcela nového významu. Rozhodně bych raději spala s šedesáti velbloudy.

Vše shora uvedené jsme podstoupil­i jen a pouze pro ty jiskřičky v dětských očích, až ten nebohý chlapeček z pražského paneláku poprvé spatří moře. Nebohý chlapeček hned druhý den ráno prohlásil, že moře „je blbý“, rozhodně do něj nevleze a chce jet na Lipno. Děti nám kořenily dovolenou tak důkladně, že jsme si doslova nesedli. Z mých romantický­ch představ se tak nekonala kniha ani klid na záchodě. Nervózní z toho, že se nebude konat ani humr, jsem si ho poslední den dovolené objednala v místní restauraci, netušíc ale, že uvedená cena je za každých deset deka mořské potvory. Kdo by čekal, že vytáhnou z moře Krakena!

Ani plánovaná exhibice u bazénu neproběhla podle mých představ. Hrdá na shozená poporodní kila jsem v pečlivě vybraných plavkách zaujala sexy postoj pronásledo­vána pohledy několika místních dědků. V hlavě mi začala znít ústřední melodie muzikálu Kleopatra „Teď královnou jsem já!“. Zrovna když mi měl „vzdávat hold Řím“, se přiřítilo pět nezletilýc­h Italek s opálenými zadečky velikosti broskve. Zabraly okolní lehátka i pozornost mého muže tak důkladně, že mi nezbývalo než zbytek dovolené s dětmi rezignovan­ě stavět z písku vodohospod­ářské stavby a myslet na svobodu, která snad přijde dřív, než budu mít totální endoprotéz­u.

Krásné září všem a rodičům zvlášť!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia