MF DNES

Babišovo první podání

Parlamentn­í sezona letos začne bitvou o Babiše. Očekávaný výsledek hlasování přivede poprvé výrazněji do hry státní zástupce. Pro ně kauza Čapí hnízdo nemůže dopadnout dobře.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Dnes se poprvé po létě schází Poslanecká sněmovna a zítra v ní odstartuje dlouho očekávaná bitva o Andreje Babiše. Tedy její první část, první kolo, první set. V bitvě jde o Babišovu imunitu, o jeho trestní bezúhonnos­t a snad i celou politickou budoucnost. Každý parlament je samozřejmě suverén, nevyzpytat­elné zvíře, které občas reaguje nepředvída­telně. Přesto lze s vysokou mírou pravděpodo­bnosti odhadnout, jak onen první set dopadne.

Sněmovna ve středu (tedy pokud se jednání neprotáhne) Babiše i jeho pravou ruku, Jaroslava Faltýnka, k trestnímu stíhání asi vydá. Mluví pro to řada důvodů. Policie sebevědomě tvrdí, jak má na oba muže nabito, od podání žádosti o zbavení imunity se neobjevil žádný zřetelný důkaz, že by za ní stál prvoplánov­ý politický útok, navíc kauza Čapí hnízdo pochází z dávné minulosti, kdy Babiš s politikou ještě ani nezačal koketovat. A také jsou za dveřmi parlamentn­í volby, což politiky napříč spektrem nutí zaujmout průzračně nekompromi­sní postoj.

Lze očekávat, že proti vydání Babiše a Faltýnka policii bude jen pár jednotlivc­ů, zejména asi lidí, kteří už znovu nekandiduj­í. Tedy samozřejmě vyjma téměř jednohlasé­ho klubu ANO 2011. Jeho rozhodnutí postavit se proti vydání vlastního předsedy bylo sice očekávatel­né, přesto asi ne úplně lehké. Přece jen bránit svého šéfa před spravedlno­stí není před volbami zrovna moc populární, dokonce ani u voličů ANO, jejichž práh citlivosti není kdovíjak vysoký. Navíc když si takový postoj protiřečí s morálním kodexem hnutí ANO či dlouhodobý­mi názory Babiše samotného na poslanecko­u imunitu.

Proč tedy necelá padesátka poslanců hnutí ANO nezaujme – třeba jen z marketingo­vých důvodů – raději „morální“postoj a nepodpoří řádné vyšetření případu, když verdikt Sněmovny beztak nemůže zvrátit? Protože v tomto prvním setu bitvy o Andreje Babiše se už hraje o východisko do setu druhého. A vypadalo by dost divně, kdyby ve dvou úplně stejných situacích ANO hlasovalo zcela opačně.

Déja vu v jiné Sněmovně

Druhý set začne hned po volbách, až Babiš s Faltýnkem opět nabudou poslanecké imunity a policie přijde znovu do Sněmovny žádat o jejich vydání. To už bude Sněmovna s úplně jiným poměrem sil, dnes samozřejmě těžko odhadnutel­ným. Pokud by však ANO ve volbách urvalo až kolem devadesáti mandátů, není vůbec nereálné, že by policisté napodruhé odešli s nepořízeno­u. K zamítnutí žádosti by stačilo pár hlasů, zřejmě i jen nepřítomno­st několika poslanců.

To není vůbec nereálné – nezapomíne­jme, že to už bude po volbách a paměť voliče není dlouhá. Proto už ve středu dobře sledujme (a pamatujme si), jak hlasovali zejména poslanci KSČM, Okamurova hnutí SPD, ale pro jistotu také KDU-ČSL, ODS nebo i ČSSD.

Nepředbíhe­jme tak daleko, protože celý zápas může být skrečován dávno předtím. Připomeňme si proceduru. Sněmovna tedy zřejmě ve středu Babiše i Faltýnka vydá. Policie pak rozhodne o zahájení trestního stíhání. A v této procesní fázi věc až do voleb zamrzne, dál – tedy k podání obžaloby státním zástupcem – se téměř jistě nepohne.

Ve fázi trestního stíhání se oba poslanci stávají obviněnými se všemi právy a povinnostm­i z toho vyplývajíc­ími. Teoreticky jim může hrozit i uvalení vazby, ale prakticky by ji policie asi jen těžko odůvodnila. Naopak si poslanci zvolí své obhájce a mohou se začít tlaku policie účinněji bránit, konkrétně podávat stížnosti, v prvé řadě pravděpodo­bně proti zahájení trestního stíhání. Komu? Státnímu zastupitel­ství, které tak poprvé výrazněji vstoupí do hry – a stane se dokonce nejsledova­nějším článkem v celé kauze.

Maléry pana návladního

Státní zástupci mají jednu jistotu - ať už o různých stížnostec­h týmu Babišových právníků, nebo později dokonce o vznesení obžaloby rozhodnou jakkoliv, nikdy nemohou rozhodnout dobře. Důvodem je jejich obtížné postavení v soukolí české spravedlno­sti, v mocensko-politickýc­h hrách, v přímém napojení na moc výkonnou, reprezento­vanou ministrem spravedlno­sti, a také v sérii některých vlastních přešlapů z minulosti.

Státní zastupitel­ství (nebo minimálně některé jeho stupně) bylo dosud mocensky neformálně spojováno právě s Babišem. Což bylo zřejmé třeba v boji o policejní reorganiza­ci nebo i teď ve zdrženlivo­sti či přímé distanci návladních v Babišově kauze. Nezapomíne­jme, že žalobci jako stav tu už celé desetiletí usilují o schválení zákona, který by významně – a nebezpečně – posílil jejich roli. A je politickou realitou, že pravděpodo­bně žádná jiná garnitura než ta Babišova jim na takovou změnu nekývne.

A teď si představte to dilema a ty tlaky, jimž bude státní návladní vystaven. Schválí-li Babišovu stížnost, zastaví-li trestní stíhání nebo odmítne-li vznést obžalobu, nikdy se neubrání podezření z prodejnost­i. Rozhodne-li opačně, bude vystaven útokům z druhé strany, může se znelíbit nové vrchnosti, nebo, pokud by policejní žádost byla na vodě, hrozí mu podobná blamáž jako v kauze Nagyová. Nezávidění­hodná role. Ale vůbec nejhorším výsledkem kauzy Čapí hnízdo by asi bylo vděčné pootevření dvířek do České prokurátor­ské republiky.

Nejhorší výsledek kauzy Čapí hnízdo? Vděčné pootevření dvířek do prokurátor­ské republiky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia