MF DNES

Máslo na příděl

Nedostatek zvedá cenu. Přesto lidé vykupují obchody. Některé omezují prodej.

- Veronika Němcová a zpravodajo­vé MF DNES

Nejspíš se vám to v posledních dnech stalo taky – přišli jste v obchodě k regálu s máslem, ale ten byl buď poloprázdn­ý, nebo v něm máslo chybělo úplně.

Výjev, který důvěrně znají pamětníci z dob socialismu, ale současný zákazník na něj už vůbec není zvyklý, je teď běžný v mnohých českých prodejnách.

Důvodů, proč se z másla stalo nedostatko­vé zboží, je hned několik. Na světovém i českém trhu chybí mléčný tuk, tedy základní surovina pro jeho výrobu. To vede k růstu cen, což v kombinaci s obavou o nedostatek suroviny na vánoční pečení způsobilo, že zákazníci nakupují máslo ve velkém.

Některé obchody už proto omezily počet kusů, které může zákazník koupit.

Na prázdné regály s máslem narazili v posledních dnech i redaktoři MF DNES, když mapovali jeho ceny napříč republikou. Rychle se vyprodává máslo v akcích, ale k dostání na některých místech nebylo ani to za běžnou, neakční cenu.

Například v prodejně Albert na pražském Andělu bylo v pátek máslo úplně vyprodané. Podobně na tom byl v sobotu obchod stejné značky na třídě Edvarda Beneše v Hradci Králové. Obchod má v poslední době s dodávkami problém, někteří zákazníci podle obsluhy navíc berou máslo třeba i po deseti kusech.

V pondělí ráno chyběla klasická čtvrtka másla například v Bille v západočesk­ých Klatovech. K dostání byla jen osminka, tedy menší 150gramové balení. „Máslo máme objednané, ale zatím nepřišlo,“řekla redaktorce prodavačka s tím, že ho v poslední době chodí méně, než bývalo zvykem.

Klasickou čtvrtku másla si v pondělí nekoupili ani zákazníci prodejny Coop v Bouzově na Mladoboles­lavsku, kde mají běžně na výběr z několika značek, například čtvrtku másla Milkin za 52 korun. Na pultě bylo k dostání jen 200gramové balení značky Kapucín, a to za 55 korun.

Mluvčí Aholdu Jiří Mareček uvedl, že vzhledem k situaci na trhu není snadné zabezpečit tak širokou nabídku másel, na kterou jsou jejich zákazníci zvyklí.

„Zákazníkům se omlouváme a intenzivně jednáme s českými mlékárnami, které obstarávaj­í většinu naší nabídky másla,“uvedl.

Výpadky dodávek jsou spíše krátkodobé a daří se je vyřešit během několika dnů.

Strach z nedostatku másla na Vánoce se snaží mírnit Jiří Kopáček z Českomorav­ského svazu mlékárensk­ého. Podle něj se dá v následujíc­ích měsících čekat snížení poptávky i ceny másla.

Ke zlepšení situace by mělo přispět i to, že krávy od podzimu dojí tučnější mléko, čímž by se měl zvýšit i objem suroviny na výrobu másla. „Krátkodobě (snížení poptávky a ceny másla) by to mohlo být na začátku podzimu, pak znovu začne sezona zvýšené předvánočn­í poptávky, která vyžene cenu másla na vyšší hladiny, ale v prosinci by opět mohlo přijít zklidnění,“předpovídá Kopáček.

Máslo je rekordně drahé. Podle údajů Českého statistick­ého úřadu stálo v červnu kilo v průměru 187,50 Kč, kostka másla tak průměrně vyjde na 47 korun. Realita v obchodech je mnohdy o něco horší. Kostka másla stojí běžně přes 50 korun, někde se blíží i 60 korunám za čtvrt kila.

Vánoční cukroví podraží

Rostoucí cena másla má další nepříjemný dopad. Zdražují kvůli němu některé cukrárny a pravděpodo­bně se promítne i do ceny vánočního cukroví. Zvýšit ceny o 5 až 8 korun už musela například cukrárna U Školy v pražských Modřanech. Denně vyrobí 120 dortů, část z nich prodá ve své vlastní provozovně, část dodává ostatním cukrárnám. O zdražení uvažuje také vyhlášená pražská cukrárna Saint Tropez, která se specializu­je na francouzsk­é zákusky, zakládá si na kvalitních surovinách, z nichž část nakupuje v bio kvalitě. „Nechceme zdražovat nijak extrémně, ale o něco budeme muset. Roste nejen cena másla, ale i smetany a dalších surovin,“uvedla majitelka a šéfcukrářk­a Michaela Nosková s tím, že to bude mít dopad i na cenu vánočního cukroví, která půjde nahoru.

Podle Jiřího Kopáčka z mlékárensk­ého svazu byly ceny másla pod 40 korun pro výrobce vždy ztrátové. Aby k tomu nedošlo, jeho reálná cena by neměla spadnout pod 43 až 44 korun. „Dnešní zvýšení až nad 50 Kč je tedy důsledkem vysokého převisu poptávky nad nabídkou,“míní Kopáček.

Podobný odhad na vývoj cen má i šéf největší české mlékárny Madeta Milan Teplý. Podle něj cena másla ze současných hodnot už dál nijak dramaticky neporoste, a až opadne panika zákazníků a tradiční zvýšená vánoční poptávka, ustálí se někde nad hranicí 40 korun.

Mlékárna podle něj upravuje skladbu výroby tak, aby měla dostatek mléčného tuku na máslo. To v praxi znamená, že vyrobí například méně tvarohovýc­h dezertů. „Másla nemáme nazbyt, ale že by na Vánoce nebylo, to je nesmysl,“mírní obavy Teplý.

Není tak škodlivé, jak se mínilo

Máslo si v posledních letech získalo zpět dříve ztracenou popularitu. Jeho pověst očistili vědci, kteří prokázali, že nasycené tuky v něm obsažené zdraví neškodí, jak se dřív uvádělo. Češi spořádají obecně víc mléčných výrobků, především sýrů, tvarohů a fermentova­ných výrobků, pro jejichž výrobu je důležitá přítomnost mléčného tuku – suroviny klíčové pro máslo.

Za posledních sedm měsíců se v Česku vyrobilo o 3,3 procenta více sýrů než loni, tvarohů dokonce o 8,2 procenta více. Naproti tomu másla se kvůli nedostatku suroviny vyrobilo o 5,2 procenta méně. Na české spotřebě másla se z 54 procent podílí dovoz. Podle Jiřího Kopáčka to není tím, že by Česko nebylo soběstačné, ale proto, že si zahraniční řetězce dovážejí levnější produkt. „V minulosti se sem vozilo hlavně levné máslo z takzvaných starých evropských zásob,“vysvětluje. Tyto zásoby vznikaly z výrobních přebytků, jenže ty už dneska nejsou.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia