MF DNES

Cinklé dotace: z vazby za kauci 16 milionů

-

Podnikatel Daniel Ježek, obviněný s dalšími 25 lidmi za údajné machinace s dotacemi v ROP Severozápa­d, je na svobodě. Ústecký okresní soud ho včera po téměř tři čtvrtě roce propustil z vazby. Ježek byl ve vazbě jako jediný z obviněných. Složil kauci bezmála 16 milionů korun.

Soud vyhověl jeho žádosti o propuštění. Krátce po rozhodnutí a vypořádání formalit podnikatel, který býval považován za vlivného člena ODS, opustil budovu soudu.

„Chtěl bych poděkovat soudci, hlavně obhajobě, a chtěl bych poděkovat i státnímu zástupci, že jsem konečně po devíti měsících doma. Jinak bych chtěl říct, že se cítím nevinný, a dokážu to,“řekl Ježek.

Dozorující státní zástupce Tomáš Minx nechtěl rozhodnutí soudu komentovat. „Obraťte se na advokáta pana Ježka,“řekl. Podnikatel­ovým advokátem je Michael Kis. Podle něho soud Ježkovi pro pobyt na svobodě stanovil řadu podmínek. „Mezi ně patří dohled úředníka probační a mediační služby, být kontaktní na konkrétním telefonním čísle. Byla přijata záruka za vazbu, to znamená peněžitá záruka ve výši 15,8 milionu. Musí odevzdat pas a musí se zdržet kontaktu s konkrétní osobou,“uvedl Kis. Tou osobou má být Petr Kušnierz, který si odpykává v souvislost­i s ROP Severozápa­d sedmileté vězení.

Obstavené pozemky i účet

Ježek má kvůli trestnímu stíhání obstavené pozemky i bankovní účet. Na peněžitou záruku si podle Kise musel půjčit. „Nejedná se o peníze jeho, částečně poskytla na peněžitou záruku peníze jeho matka a část si půjčila jeho manželka z obchodní společnost­i,“doplnil Kis.

Policie ho společně s ostatními stíhá kvůli poškození finančních zájmů EU, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, účasti na organizova­né zločinecké skupině, zneužití pravomoci, porušení povinnosti při správě cizího majetku a podplácení. Kauza ROP Severozápa­d se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarsk­ém kraji. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia