MF DNES

Když zpívali hvězdní Pavarotti a Callasová

- — Věra Drápelová

Na září připadají výročí úmrtí dvou patrně největších operních legend 20. století, Luciana Pavarottih­o a Marie Callasové. Oba pěvce připomene kanál ČT art.

Pavarotti zemřel před deseti lety, 6. září 2007. Tenorista, jehož sláva překročila hranice klasiky, léta plnil nejen operní domy, ale i stadiony a díky vystupován­í s popovými ikonami se dostal do povědomí masového publika. Než se z něj ovšem stal „král vysokých C“, začínal spíše nenápadně. Nebyl žádnou „rychlokvaš­kou“, měl dost času usadit si pěveckou techniku.

Dokument Pavarotti – hlas pro věčnost, který se vysílá dnes, vznikl roku 2013. Obsahuje operní hity včetně Nessun dorma z Pucciniho Turandoti i duety s Bonem, Stingem či Claptonem. Raritou je záznam z 60. let, jenž do té doby ležel v archivu, na němž Pavarotti nahrává árii Rudolfa z Bohémy. Po tomto pořadu bude následovat unikátní provedení Verdiho Requiem, zachycené v milánské La Scale roku 1967 pod taktovkou Herberta von Karajana. Pavarotti tu zpívá spolu s Leontyne Priceovou a Nikolajem Gjaurovem.

Tygřice proti holubici

Také Callasová, od jejíhož úmrtí uplyne 16. září 40 let, byla světovou celebritou, která navíc poutala pozornost skandály. ČT art připravil na 13. září dokument Callas vs. Tebaldi, sledující umělecký souboj „tygřice“Callasové s „holubicí“– jak se přezdívalo sopranistc­e Renatě Tebaldiové. V neděli 17. září odvysílá Velkou noc Opery. To je galavečer Callasové, který se uskutečnil v pařížském Palais Garnier roku 1958 a kromě árií nabídl i druhé jednání Pucciniho Tosky, v němž zlovolného Scarpiu ztvárnil proslulý barytonist­a Tito Gobbi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia