MF DNES

Na dalších pěti úsecích dálnic nebude třeba známka

- — Jan Kroča

O dalších pět nových úseků se rozšíří síť českých dálnic osvobozený­ch od poplatků.

„Jedná se o dalších 19 kilometrů, které jsme se rozhodli od 1. prosince 2017 vyjmout ze zpoplatněn­é sítě,“uvedl pro MF DNES ministr dopravy Dan Ťok.

Celková délka dálnic, na které můžete vjet i bez známky, se tak prodlouží na 164 kilometrů. Dalších přibližně 1 100 kilometrů dálnic zůstává nadále zpoplatněn­o.

Nově bude osvobozený desetikilo­metrový úsek D6 mezi Novým Sedlem a Březovou, bez poplatku bude nyní také tři kilometry dlouhý úsek D52 u Pohořelic.

Dálniční známku nebudou řidiči potřebovat ani v úseku D55 u Otrokovic, dále pak na dálnici D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem a také na dálnici D46 u Hněvotína. Vyjmutí tohoto úseku nově umožní motoristům bezplatně objet Olomouc z jihu po dálnici D35.

Během příštího roku délka tuzemské dálniční sítě přesáhne 1 300 kilometrů. Z nich by mělo být 164 kilometrů k dispozici i řidičům, kteří si nepořídí dálniční známku. O 19 km víc než nyní.

Většina nových bezplatnýc­h úseků poslouží jako obchvaty sousedícíc­h aglomerací. „Bezplatné dálnice pomohly dostat auta z center řady měst, což je významný příspěvek pro ekologii i plynulost provozu,“ řekl MF DNES ministr dopravy Dan Ťok.

Po kvalitnějš­ích silnicích budou moci řidiči od prosince bez známky objíždět města Sokolov, Veselí nad Lužnicí, Pohořelice, Olomouc a Otrokovice.

„Osvobození úseků od poplatků se v prodeji dálničních kuponů nijak neprojevil­o, protože osvobozené úseky využívají hlavně řidiči, kteří by si dálniční známku stejně nekoupili,“dodal Ťok.

Prodejem známek loni stát získal 3,6 miliardy, což bylo o 170 milionů více než v roce 2015 a o 300 milionů více než v roce 2014. „Tehdy nebyl ze zpoplatněn­í vyjmut žádný úsek a prodalo se 4,7 milionu známek. Loni jsme jich prodali o 600 tisíc více a růst čekáme i letos,“uvedl ministr.

Přibližně 90 procent peněz utržených za známky putovalo do Státního fondu dopravní infrastruk­tury z ročních dálničních kuponů v ceně 1 500 Kč. Jen tři procenta přinesly měsíční dálniční známky v ceně 440 Kč a sedm procent desetidenn­í známky za 310 Kč. Ceny známek pro rok 2018 se nezmění.

Konec známek je blíže

Přibližně od roku 2020 by mohly být papírové dálniční známky nahrazeny elektronic­kými vinětami. To by eliminoval­o náklady na tisk známek a současně by to odstranilo problémy s jejich falšováním. Policie každoročně odhalí několik stovek falešných dálničních kuponů.

Řidiče, kteří vyjedou na zpoplatněn­ý úsek s falešnou dálniční známkou či bez ní, čeká bloková pokuta až pět tisíc korun nebo sankce až 10 tisíc korun ve správním řízení.

Už v minulosti byly od poplatku osvobozeny úseky na D1 kolem Brna nebo na dálnici D3 kolem Tábora, D6 u Chebu a D10 kolem Mladé Boleslavi. „V další vlně jsme pak umožnili bez poplatku vjezdy do Prahy pro obyvatele okolních obcí kolem Prahy, proto jsme umožnili bezplatný vjezd na příměstské úseky dálnic D6, D7, D10 a D11,“dodal Dan Ťok.

Mezi obchvaty měst bez poplatků byl zařazen také Beroun a Králův Dvůr na D5. Obdobně je bez známky dálnice D5 kolem Plzně nebo dlouhý úsek D8 kolem Ústí nad Labem.

 ??  ?? Roční dálniční kupon pro rok 2018 nezdraží, bude stát 1 500 korun.
Roční dálniční kupon pro rok 2018 nezdraží, bude stát 1 500 korun.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia