MF DNES

Hokejový start. Obhájí Brno titul?

Dnes startuje tažení za tuzemským hokejovým titulem. Trvat bude alespoň 223 dní a největším favoritem je obhájce z Brna. Mezi 14 adepty je i slavný „nováček“z Jihlavy.

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Zdeseti letních mačů devět vyhráli, jen jediný – proti bratislavs­kému Slovanu, účastníkov­i KHL – ztratili až po nájezdech. A když k tomu připočtete i jarní tažení za titulem, pak hokejisté brněnské Komety z posledních 24 zápasů prohráli jen tři, z toho jeden jediný po 60 minutách! Ač se Libor Zábranský – muž, který vzkřísil zdejší klub, pár týdnů po triumfu strachoval, zda v kádru udrží útočníka Erata či obránce Krejčíka, teď spokojeně říká: „Jsem rád, že mančaft zůstal pohromadě, máme výbornou atmosféru nejen v šatně, ale i v celém klubu. Na to jsem pyšný. Klukům strašně moc věřím.“Není osamoceným optimistou. Že dnes vykročí Kometa za obhajobou titulu jako největší favorit, míní i bookmakeři sázkových kanceláří. Obdivně o zdejším klubu mluví také konkurence a logicky ho mezi aspiranty na zlato jmenuje i Josef Řezníček, ředitel hokejové extraligy. Přidá ale ještě jeden tip: „Nejvíc posílil Hradec Králové, který už loni hrál dobře.“Klub, za nímž stojí bohatý mecenáš, přivedl devět nových tváří včetně Petra Koukala, mistra světa z roku 2010.

Ten přitom býval ikonou rivala z Pardubic, a ač naštval hodně lidí, logicky argumentuj­e: „99 lidí ze 100 by se rozhodlo jako já. Když jsem dostal nabídku od Pardubic, hrály baráž a neměly jistou extraligu. A já se ještě necítím na to, abych hrál první ligu.“A i díky tomu, že je teď na hradecké soupisce, může šéf klubu Miroslav Schön sebevědomě říct: „Kdybych vyhlásil jako cíl obhajobu bronzu, byl by to alibismus. Naše cíle jsou vyšší.“

Ani další velikány není těžké najít – Liberec, Sparta, Třinec. V závěsu je Plzeň, Litvínov... To naopak nováček z Jihlavy touží „přežít“.

Favorité jsou stejní, detaily soutěže však v lecčems jiné. Tak třeba po pětiminuto­vém prodloužen­í, které se dál hraje tři proti třem, bude následovat pět sérií nájezdů. Domácí týmy budou oproti předchozím rokům hrát doma v tmavé verzi dresů. A taky chce vedení ligy zatočit s rostoucí agresivito­u na stadionech. „Začínají se nám v hledišti objevovat radikální diváci z fotbalu,“ví Řezníček. I proto zpřísnil pravidla a discipliná­rní komise teď má kluby trestat i za vulgární pokřiky obecenstva, což je mnohde stále koloritem. „Tyto problémy snižují dobré jméno extraligy.“

Roky byla extraliga pro smích kvůli svým děravým statistiká­m, teď se z ní naopak stává první evropská soutěž, kde kromě klasických „kolonek“najdete i analytičtě­jší a modernější statistiky Corsi. Je jasné, že u fanoušků půjde o minoritní záležitost, protože pořád je zajímají především góly a asistence, liga to však považuje i za službu pro samotné hokejové kluby.

A je tu ještě jedna „novota“– vrací se Utkání hvězd. Po 12 letech, kdy byl v tuzemských podmínkách i kvůli přístupu hráčů považován tento zápas za mrtvý, dostane nový a zajímavý rozměr. Půjde o turnaj mužstev z české a slovenské extraligy, německé DEL a rakouské soutěže EBEL. Hrát se má 17. února v Bratislavě, což je ale největší svízel akce. Bude to během olympiády, takže exhibičním­u klání může chybět to podstatné – hvězdy!

„Diskuse o utkání proběhla po mistrovstv­í světa, kdy rozpisy soutěží jsou poměrně hotové a finalizova­né směrem k televizním právům. Proto ten termín,“říká Řezníček.

Hrát se bude – podobně jako v NHL – 3 na 3. A pokud se akce ujme, bude pořadatels­tví každý rok rotovat, čímž by Utkání hvězd nemělo zevšednět, jak tomu bylo v minulosti. „Samozřejmě, že když kluby nebudou chtít posílat své nejlepší hráče, tak to pak dále nebudeme podporovat,“uvedl Řezníček.

Teď už ale odložte noviny a vzhůru do arén.

 ??  ??
 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Masarykův pohár Vítěz extraligy pozvedne nad hlavu Masarykův pohár, stejně jako letos na jaře hráči Brna.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Masarykův pohár Vítěz extraligy pozvedne nad hlavu Masarykův pohár, stejně jako letos na jaře hráči Brna.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia