MF DNES

Místo dotací zvýhodněné půjčky

Ministerst­vo narychlo mění dotace z EU na výhodné půjčky. Nevyčerpá se nejspíš všechno.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Ministerst­vo průmyslu začíná odstavovat podnikatel­e od evropských dotací a místo nich jim nabízí zvýhodněné úvěry a záruky na bankovní úvěry. Plánuje na to vyčlenit 15 ze 117 miliard korun poskytnutý­ch z Evropské unie na podporu podnikatel­ů.

Poradci pro eurofondy v tom ale vidí manipulaci statistika­mi. Napsali proto premiérovi a ministrům průmyslu a místního rozvoje rozzlobený dopis. V něm varují, že o takovou pomoc nebudou podnikatel­é stát.

„Vedení ministerst­va průmyslu se uchyluje k opatřením, která mají čistě statistick­y zlepšit čerpání evropských peněz, avšak ve finále směřují k jejich nevratné ztrátě,“vyčítá Tomáš Palko, předseda Asociace pro evropské fondy (APEF). Ta sdružuje sedm největších poradenský­ch firem, které podnikatel­ům píší dotační projekty.

Asociace argumentuj­e, že dotace se podaří vyčerpat spíš než vratnou formu finanční pomoci. A že pokud se úvěry vyčerpat nepodaří, bude muset Česko tyto peníze vrátit. Ministerst­vu vytýká i další věci, například že mění podmínky za chodu a podnikatel­ům dává na sepsání žádostí šibeniční termíny.

Z dlouhodobé­ho pohledu je odvykací kúra od dotačního dopingu logická. Evropské dotace budou postupně vysychat.

„Poměr úvěry a záruky versus dotace by měl dosahovat v tomto dotačním období přibližně 10 ku 90. V novém období po roce 2020 bychom se mohli bavit o poměru 40 ku 60,“říká Michal Pluta ze státní Českomorav­ské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). Ta má s rozdělován­ím dotovaných úvěrů a záruk dlouholeté zkušenosti. Výhodou je, že půjčené se peníze po čase vrátí, a mohou se tak použít opakovaně pro další projekty.

Dotace jsou atraktivně­jší

Banka nyní nabízí podnikatel­ské půjčky z evropských peněz až do výše 45 procent investice a s nulovým úrokem. Zbytek peněz si podnikatel musí opatřit u komerční banky. Ty v době přebytku likvidity na trhu půjčí rády. Od ČMZRB je také možné získat podporu formou záruky na bankovní půjčku nebo finanční příspěvek na úhradu úroků.

Nevratné podnikatel­ské dotace jsou ale atraktivně­jší. Z Operačního programu podnikání a inovace pro konkurence­schopnost mohou získat 25 až 80 procent ceny investice, záleží přitom na druhu projektu a velikosti žadatele. O největší dotace zatím zažádaly státní instituce a státní firma ČEPS.

I podnikatel­é si jsou nicméně vědomi, že dotace tu nebudou věčně. „Úvěry a záruky jsou motivační podpora, která nutí firmy podnikat, nikoliv jen čekat na dotace,“říká Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků. Podle něj mají zvýhodněné úvěry smysl zejména tam, kde běžné banky nemají zájem firmy úvěrovat: venkovské provozovny, malí podnikatel­é v nerozvinut­ých obcích nebo investice vynucené legislativ­ou. K těm patří třeba utlumení kotelen na pevná paliva či investice do jiných energetick­ých zdrojů.

Vylepšené statistiky

Podle APEF se ministerst­vo nesnaží podnikatel­ům udělat dobrou službu a odnaučit je od dotací, ale dohání skluz v čerpání. Ministr průmyslu Jiří Havlíček tento týden při předvolebn­ím bilancován­í uvedl, že na konci září bude vyčerpáno sedm ze zmíněných 117 miliard a do konce roku dokonce 12 miliard podle plánu.

Jenže na začátku září bylo vyčerpáno dle statistik Agentury pro podnikání a inovace (patří pod ministerst­vo průmyslu) jen 2,4 miliardy. K tomu ministerst­vo započítává i 2,2 miliardy, které převedlo na ČMZRB, aby je poskytla formou půjček a záruk.

Ty se skutečně podle metodiky mohou už teď vykazovat jako vyčerpané. Čísla se nicméně podle ministerst­va rychle mění. „Aktuálně dochází k akceleraci žádostí příjemců dotací o platby,“uvedl mluvčí ministerst­va František Kotrba.

Ministerst­vo ujišťuje, že pokud by zvýhodněné úvěry nešly mezi podnikatel­i na odbyt, převede je zase zpátky na dotace. Bude k tomu však potřebovat souhlas Evropské komise. Vyčerpat je je třeba do roku 2023.

Poradcům pro dotace z EU se každopádně omezí byznys, zprostředk­ování úvěrů pro ně tak atraktivní nebude. „Dotace do výzkumu a vývoje budou pokračovat, jsou i jiná dotační schémata než evropské fondy. Existují národní dotace ze státního rozpočtu přes Technologi­ckou agenturu, norské fondy, švýcarské fondy nebo mezinárodn­í bruselský fond Horizon 2020,“nebojí se Jiří Kvíz z poradenské eNovation.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia