MF DNES

Polsko chce od Německa bilion

Polská vláda chce po německých volbách zahájit oficiální jednání o reparacích. Je to ale především hra pro polské voliče.

- Luboš Palata zvláštní zpravodaj MF DNES v Polsku

Válečné reparace hýbou Polskem. V ulicích Varšavy se v minulých dnech dokonce objevily plakáty zobrazujíc­í vojáky nacistické­ho wehrmachtu s anglickými nápisy připomínaj­ícími miliony mrtvých Poláků a nevyplacen­í reparací.

Že nejde o plácnutí do vody, potvrdila na Ekonomické­m fóru v Krynici polská premiérka Beata Szydlová. „Nemyslím ale, že by (žádosti o) reparace zhoršily vztahy s Německem,“dodala s tím, že otázku reparací Polsko nastolí až po německých volbách, které jsou plánovány na 24. září. „To bude úplně jiná atmosféra,“doufá ve vstřícnost nové německé vlády.

Požadavek na reparace vznesl už před týdny šéf vládnoucí strany Právo a spravedlno­st (PiS) Jaroslaw Kaczynski. Ministr vnitra Mariusz Blaszczak pak o víkendu pro Radio Maria prohlásil, že by Polsko mohlo žádat od Spolkové republiky za škody způsobené během druhé světové války bilion dolarů.

A ministr zahraničí Witold Waszczykow­ski si ještě přisadil. „Může to být i víc než bilion dolarů,“řekl. Podle jeho slov nebyly za víc než 70 uplynulých let vyčísleny škody způsobené válkou a nacisticko­u okupací. „Z morálního pohledu není třeba diskutovat o tom, že Němci jsou povinni reparace zaplatit,“prohlásil Waszczykow­ski. „Z pohledu právního je situace nejednozna­čná, z různých důvodů nebylo uzavření otázky v podobě mírové konference s Německem, nebyla mírová smlouva,“dodal.

Šance jsou mizivé

V nejbližší době má polská vláda vypracovat dokument, jak dál postupovat. Ministr Waszczykow­ski nevyloučil, že podobný nárok vznese Polsko i vůči Rusku, následnick­ému státu Sovětského svazu, který zabral východní polovinu meziválečn­ého Polska.

Jak připomenul ve svém komentáři katolický Tygodnik Powszechny, pocit, že Němci za obrovské škody způsobené za druhé světové války Poláky nikdy neodškodni­li, je všeobecně rozšířený. Vyšší kompenzace než dosud by podle průzkumu chtělo 60 procent Poláků.

Válku a nacisticko­u okupaci zaplatilo svými životy přes pět milionů obyvatel Polska. Týdeník však připomíná, že by Poláci museli na svoji stranu získat i německou veřejnost. Tak jako se to stalo v případě více než sto let staré koloniální kauzy z Namibie, kde Němci téměř vyvraždili tamní Herery a kde je díky tlaku německé veřejnosti naděje na nějaké odškodnění potomků obětí.

Z právního hlediska totiž podle týdeníku šance na peníze pro Polsko není. Potvrzují to i mnozí odborníci na mezinárodn­í právo, podle nichž se Varšava vzdala reparací od Německa smlouvou s NDR z roku 1953, a to výměnou za uznání polské západní hranice.

„Polsko se podobně jako tehdy SSSR zřeklo požadavků na další reparace s tím, že byly uspokojeny,“říká například profesor mezinárodn­ího práva Robert Grzeszczak z Varšavské univerzity. Dodává, že tato smlouva platila v tehdejším pojetí pro celé Německo. Na tomto základě už experti německého Bundestagu nově vznesené polské požadavky odmítli.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia