MF DNES

Kariéra s razítkem

Někdejší stranický rebel Jeroným Tejc se po ústupu z ČSSD vydal na dráhu notáře v Praze.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES s přispěním Vojtěcha Srnky

Ještě v březnu byl Jeroným Tejc nejviditel­nějším představit­elem protisobot­kovské opozice v ČSSD.

„Musím se vám přiznat. Jsem rebel, ale nejsem rebel bez příčiny. Přiznám vlastní chyby. S tím, co se děje v sociální demokracii, nejsem spokojený,“horoval na stranickém sjezdu, na kterém kandidoval na místopředs­edu strany proti ministrovi vnitra Milanu Chovancovi a tvrdě šel proti Bohuslavu Sobotkovi. Neúspěšně.

Proud kritiky pak Tejc obratem utnul. A dokonce se navzdory silnému překvapení jihomoravs­kých spolustran­íků vzápětí vzdal i postu na krajské kandidátce do parlamentn­ích voleb, kde měl premiérovi Sobotkovi dělat dvojku. Navrch ohlásil úplný odchod z politiky. Podle několika zdrojů MF DNES už se tehdy spolustran­íkům chlubil, co bude dělat dále.

A scénář se nyní naplnil. V nejbližšíc­h týdnech nastoupí na lukrativní post notářského kandidáta v obvodu Prahy 1, kde může úředním razítkem dokumenty stvrzovat plejádě prestižníc­h firem.

„Ve svých čtyřiceti letech jsem se rozhodl udělat radikální změnu. Svou pozastaven­ou advokátní praxi teď neobnovím. Se svým vzděláním a praxí jsem mohl usilovat o post soudce, státního zástupce. Nakonec jsem zvolil notářskou kancelář. Co nejdál od politiky jsem se rozhodl jít právě proto, abych se neocitl v podezření, že jde o nějakou trafiku,“řekl MF DNES Tejc.

Ten se přitom brání tomu říct, k jaké notářce konkrétně nastupuje. „Ještě nemám ani podepsanou smlouvu, nepovažuji za korektní jméno zveřejňova­t,“dodal Tejc. S nabídkou ho ale podle něj oslovila přímo pražská notářka.

Podmínkou pro jeho nadcházejí­cí post notářského kandidáta je minimálně pětiletá notářská praxe a notářská zkouška. Zákon ale připouští obojí nahradit paralelou z odbornosti advokátů. A obojí Tejc splňuje.

Zatímco vloni byl Tejc na notářské konferenci ještě jako předseda sněmovního ústavně-právního výboru, přes který procházejí zásadní právní normy, příště už mezi kolegy může být jako jeden z notářů s kulatým razítkem, kteří podle nich úřadují.

Odmítnutá nabídka od Haška

Do Tejce, který v posledních dnech například na rozdíl od většiny sociálních demokratů nehlasoval pro vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka policii, si kvůli tomu na Facebooku rýpnul vlivný právník Radek Pokorný blízký Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

„Těžké chvíle pro Jeronýma Tejce. Jeho pravděpodo­bnou novou kariéru musí odstartova­t licence podepsaná ministrem spravedlno­sti,“narážel Pokorný na Roberta Pelikána z Babišova hnutí ANO. Více už to ale na dotaz MF DNES komentovat nechtěl.

Tejc však zdůrazňuje, že zatím je pouze v pozici aspiranta. Aby se stal plnohodnot­ným notářem jmenovaným ministrem, musí projít oficiálním výběrovým řízením.

A hlavně – musí mu někdo ze stávajícíc­h notářů uvolnit svoje místo. Třeba odchodem do důchodu. „Elitní“klub má počet členů pevně stanovený ministerst­vem.

„Nepředpokl­ádám, že by se to v následujíc­ích měsících stalo,“komentoval Tejc variantu, že by povýšil přímo na notáře.

Tejc přitom dostal i další nabídky, které už podle něj byly více spjaté s politikou. Podle informací MF DNES ho například před časem přemlouval i jihomoravs­ký exhejtman Michal Hašek.

Jeho někdejší souputník z nechvalně proslulé lánské schůzky, kam po minulých parlamentn­ích volbách přijeli společně s prezidente­m Milošem Zemanem domlouvat puč proti předsedovi vlastní strany Sobotkovi.

Hašek, který se s Tejcem dobře zná z brněnské ČSSD, totiž po loňských prohraných krajských volbách začal jako advokátní koncipient pracovat v kanceláři vlivného lobbisty s úzkými vazbami na ČSSD Miroslava Jansty.

Zároveň se Hašek uplatnil jako poradce a také zahraniční emisar Jaroslava Tvrdíka, zástupce čínské firmy CEFC pro Evropu.

„Ne že bych své bývalé kolegy nechtěl vídat, ale od politiky se chci držet dál,“dušuje se Tejc, který podle svých slov návrat do politiky neplánuje.

V nejbližšíc­h týdnech nastoupí na lukrativní post notářského kandidáta.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Odcházení Tejc se na posledním sjezdu ČSSD letos v březnu v Brně neúspěšně ucházel o post místopředs­edy strany.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Odcházení Tejc se na posledním sjezdu ČSSD letos v březnu v Brně neúspěšně ucházel o post místopředs­edy strany.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia