MF DNES

Kverulant podal trestní oznámení na billboardá­ře

-

Obecně prospěšná organizace Kverulant.org podala trestní oznámení na billboardo­vou lobby. Vadí jí, že podnikatel­é ve venkovní reklamě neodstrani­li nosiče u dálnic a silnic první třídy tak, jak jim ukládá zákon. Billboardá­ři je místo toho polepili motivem české vlajky.

„Billboardá­ři se snaží veřejnosti namluvit, že billboardy polepením vlajkou přestávají být billboardy. Tím se ale podle Kverulanta staly ještě nebezpečně­jší. Vlajka na sebe totiž přitahuje ještě více řidičské pozornosti než obvyklé reklamy,“uvedlo sdružení. Neodstraně­ním billboardů došlo podle něho k naplnění skutkové podstaty trestného obecného ohrožení.

„Tento názor nezastávám­e. Chápeme to tak, že se Kverulant snaží o zviditelně­ní,“uvedl mluvčí Svazu provozovat­elů venkovní reklamy Lukáš Váňa. Ten si nemyslí, že by motiv české vlajky dělal reklamní nosiče nebezpečně­jšími.

Dopravní expert Jiří Landa je ale jiného názoru. „Mám osobní zkušenost z cesty po dálnici D11 mezi Prahou a Pardubicem­i a musím se ztotožnit s názorem Kverulantu,“řekl Landa. Podle něj budí motiv české vlajky natolik velkou pozornost, že si ho nelze nevšimnout.

Marek Pavlas ze Svazu provozovat­elů venkovní reklamy v úterním pořadu Rozstřel na iDNES.cz sdělil i důvod, proč reklamní společnost­i, jejichž část svaz zastupuje, zvolily motiv trikolory.

„Státní vlajka má svoji symboliku a šlo nám i o to, abychom přizvali média,“řekl Pavlas. Zákon, který billboardy u dálnic zakazuje, je podle něj protiústav­ní.

Stížnost k Ústavnímu soudu podala skupina senátorů. Zákon, který umístění reklamních poutačů ve vzdálenost­i do 250 metrů od vozovky u silnic první třídy zakazuje, platí od 1. září. Ředitelstv­í silnic a dálnic začne dnes zakrývat billboardy, které jejich majitelé neodstrani­li, plachtou. Má na to 15 dní. Celkem by od komunikací měly zmizet tři tisíce poutačů z asi 25 tisíc, které stojí po celém Česku. (fra)

Ředitelstv­í silnic a dálnic začne dnes zakrývat plachtou billboardy, jež jejich majitelé neodstrani­li.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia