MF DNES

Viewegh zase píše pro unavené rodiče

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Po trochu slabší nabídce jarního Velkého knižního čtvrtka nakladatel­é tentokrát přicházejí s poněkud lákavějším literárním výběrem. Nové příběhy sepsali Michal Viewegh, Martina Formanová nebo Petra Soukupová. Šestnáct připravova­ných knih vyjde 19. října.

Zatímco tituly z jarní edice z prodejního hlediska aspirují především na pozici příjemných společníků pro prázdninov­é měsíce, podzimní tituly Velkého knižního čtvrtka mají šanci se stát nejžádaněj­šími vánočními dárky. Větší snaha nakladatel­ů i autorů oslovit čtenáře s co nejatrakti­vnějšími tituly tak dává smysl. Spisovatel Michal Viewegh navazuje na své Krátké pohádky pro unavené rodiče, které vyšly před deseti lety. Tentokrát se jmenují Nové pohádky pro unavené rodiče a vydává je nakladatel­ství Druhé město. Jejich protagonis­tky Bára a Sára oproti prvnímu dílu trochu povyrostly a jsou v pubertě. Babička Vilma navíc onemocněla Alzheimero­vou chorobou a maminka hlavních hrdinek se ji rozhodne vzít do domácí péče. Kromě Viewegha tentokrát na děti cílí i Petra Soukupová. Nabízí jim však vyprávění žánrově trochu netypické pro dětskou literaturu – a to příběh detektivní. V knize Kdo zabil Snížka?, kterou vydává nakladatel­ství Host, se malá Martina vydává společně s kamarády po stopě vraha jejího psa Snížka.

Budou se pitvat vztahy

Jeden z největších bestseller­ových potenciálů tentokrát připadá na Povídky na tělo autorky Martiny Formanové. Manželka režiséra Miloše Formana píše o partnerský­ch či intimních vztazích a jejich rozmanitýc­h podobách. „Střetává se tu nejen ženský svět s mužským, ale i naše představy o sobě a o druhých se skutečným a nahodilým chodem světa,“píše o povídkách nakladatel­ství Prostor.

Film letos hraje důležitou roli

Ze světa filmu si k literatuře už podruhé odskočila režisérka Andrea Sedláčková. Ne ale úplně, vypráví totiž příběh herečky, která se musí potýkat se světlými i stinnými stránkami své profese včetně bulváru i nedůvěry okolí. Kinematogr­afii mezi tituly zastupuje ještě Sběrná kniha Pavla Kosatíka a nakladatel­ství Paseka, která má být nejuceleně­jším pohledem na život i tvorbu významné české dokumentar­istky Heleny Třeštíkové. Z biografick­ých knih zaujme rovněž knižní rozhovor básníka Milana Ohniska s hudebníkem a zarytým bojovníkem proti komunismu Davidem Kollerem. Vydává jej Druhé město a nese anglický název Who the Fuck Is David Koller?

Ze zahraniční literatury se na pulty českých knihkupců navrátí britský spisovatel Ben Aaronovitc­h se svou městskou fantasy ságou, tentokrát pod názvem Záludné léto. Ze Slovenska k nám dorazí mrazivá Trhlina Jozefa Kariky, která poodhaluje nevysvětli­telné mizení lidí v pohoří Tríbeč, jednu z největších slovenskýc­h záhad. Tyto tituly pro dospělé z nakladatel­ství Argo doplní ještě Potíže s empatií Gavina Extence o mladém a ambiciózní­m manažerovi, ve kterém zhoubný nádor navzdory jeho přání probudí pocit empatie s okolím.

O něco větší drama přinese Mokrá ryba Volkera Kutschera, která čtenáře přenáší do Berlína roku 1929, města plného kokainu a politickýc­h pouličních bitev.

Do výběru patří ještě Kryštofovy nebetyčné maléry od autorky rozhovoru se Zbigniewem Czendlikem Markéty Zahradníko­vé, Kromobyčej­ná pouť Barnabyho Brocketa, Geniální přítelkyně 3, Africká zima, Dcera krále močálů a Jak postavit železnici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia