MF DNES

Úředně uznaný kyborg slyší barvy

-

Rozšíření smyslů pomocí technologi­í zabudovaný­ch přímo do těla, to je to, co propagují i zažívají lidé, kteří se označují za kyborgy. Včerejšího festivalu Future Port Prague v holešovick­é tržnici se zúčastnil i Brit Neil Harbisson, který žije s anténou zabudovano­u do hlavy již několik let. Narodil se silně barvoslepý, díky přístroji ale dokáže vnímat barvy. Anténa je totiž přemění na vibrace a zvuky, které muž pociťuje.

Poměrně komplikova­ný postup řadu lidí odradil a raději si znovu vystáli frontu na úřadě. Složitostí si je vědom i náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

„Kdyby stačil jeden klik, byli by uživatelé šťastnější, ale řada lidí elektronic­ké prodloužen­í v uplynulých týdnech skutečně využila,“říká a upozorňuje i na jinou drobnost. „Zaslané informace jsou příliš úřednicky napsané, proto bychom je rádi přepsali, aby byly uživatelsk­y přívětivěj­ší,“slibuje náměstek.

Současné řešení rozhodně nepovažuje za ideální ani radnice Prahy 6, podle ní však zatím jiná možnost není. „Elektronic­ká forma je komplikova­ná,

Kdyby stačil jeden klik, byli by uživatelé šťastnější, přesto elektronic­ké prodloužen­í řada lidí využila.

„Technologi­e mě spojuje s přírodou, díky ní můžu vnímat přírodu mnohem silněji,“řekl Harbisson. Několik nemocnic mu zprvu operaci odmítlo, nakonec ji provedli lékaři anonymně v jednom ze zdravotnic­kých zařízení, jehož bioetická komise se k operaci vyslovila negativně. Sám prý ze zákroku strach neměl. „Cíl byl silnější než strach,“řekl. Zařízení mu působilo problémy, jelikož úřady mu nechtěly uznat

Také proto v Praze 6 většina lidí zvolila stejný postup jako loni a raději se vydala na úřad osobně. K poslednímu fotku s anténou na hlavě. Po předložení lékařských zpráv úřady svůj postoj přehodnoti­ly a od té doby se Harbisson považuje za prvního úředně uznaného kyborga. Podle něj mohou technologi­e změnit člověka v jiný živočišný druh třeba tím, že mu umožní vnímat infračerve­né záření. „Nové vjemy ovlivní váš mozek, který se postupně naučí z nich tvořit znalosti,“dodal. (et, ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia