MF DNES

Lehce prodloužit stání v zónách? Bez šance

Řidiči měli řešit parkovací oprávnění z domova, složitý systém je žene na úřady

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Tisíce řidičů aktuálně řeší otázku prodloužen­í roční platnosti parkovacíh­o oprávnění pro modré zóny. Loni koncem srpna totiž spustil magistrát zóny placeného stání v Praze 5 a 6, o měsíc později i v Praze 8. Jenže mnozí teď tápou.

Nevědí, jak si ve své městské části jednoduše zajistit stání na další rok. Zda mohou využít elektronic­ký formulář, který ovšem není zdaleka pro všechny, nebo si musí jako loni znovu vystát frontu na úřadu.

Druhé variantě se nevyhnou, pokud loni při registraci neuvedli svůj e-mail, za uplynulý rok u nich došlo ke změnám některých údajů nebo nejsou v technickém průkazu vozidla zapsáni jako jeho vlastník, například když používají služební vůz či mají auto na leasing.

Snadné ale není ani samotné prodloužen­í on-line. Řidič by měl být zhruba měsíc dopředu e-mailem automatick­y upozorněn na končící platnost. Následně mu přijde přístup do systému, kde může žádost podat. V ní vyplní čestné prohlášení, kde dokládá, že všechny údaje v registraci jsou platné. Následně dokument stáhne, vytiskne, podepíše, naskenuje a nahraje do systému. Poté musí čekat na schválení.

Postup odrazuje

protože vyžaduje tiskárnu na vytištění čestného prohlášení. To je po podpisu nutné naskenovat nebo vyfotograf­ovat a vložit do žádosti. Bez propojení systému s registrem vozidel ale jiné řešení není,“podotýká mluvčí městské části Ondřej Šrámek. srpnovému dni si parkovací oprávnění prodloužil­o zhruba 13 tisíc řidičů, z toho elektronic­ky jen asi 2,5 tisíce.

Všichni si jej ale ještě nevyřídili, další zhruba čtyři tisícovky si povolení zajišťují teprve v těchto dnech. Pokud tak neučiní, i jako rezidenti přestanou mít právo stát na modrých zónách.

Radnice však odmítá, že by řidiče dopředu málo informoval­a. Podle Šrámka Praha 6 situaci nepodcenil­a a v srpnu vydala speciální číslo radničních novin, které byly celé věnované zónám placeného stání.

Nedostupná linka pomoci

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia