MF DNES

Benzin i nafta zdražily o desítky haléřů

-

parkovací karty za sebou, Praha 8, kde začaly zóny platit až se začátkem loňského října, ho zažívá teprve nyní. Zdejší řidiči ale díky tomu mají také více času na seznámení se systémem pro elektronic­ké prodlužová­ní, které bylo spuštěno teprve koncem července.

„O tuto formu je poměrně velký zájem, a to hlavně u mladších občanů. Dotazů k prodlužová­ní parkovacíc­h oprávnění kvůli nejasnoste­m je minimum,“tvrdí starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD). Kolik řidičů už využilo on-line formulář, radnice neeviduje. Celkem se jich na další rok prozatím registrova­la jen menší část, konkrétně zhruba 4,5 tisíce. Za minulý rok celkový počet přesáhl 14 tisíc osob.

Centrální systém zón placeného stání zatím funguje jen v Praze 5, Praze 6 a Praze 8. Už od října se do něj ale připojí také Praha 1 a Praha 2, kde dosud platila jiná pravidla, následně od 1. února 2018 pak i Praha 3 a Praha 7. Brzké zavedení parkovacíc­h zón zvažuje také Praha 4 a Praha 9. Pohonné hmoty v Praze oproti minulému týdnu zdražily. Benzin stál ve středu o třicet haléřů více, průměrně 30,74 koruny za litr. Průměrná cena nafty stoupla o 24 haléřů na 29,56 koruny za litr. Ve všech deseti sledovanýc­h městských částech už cena benzinu překročila třicetikor­unovou hranici. Nejvíc stál Natural 95 v Praze 4, kde litr stojí průměrně 31,25 koruny. Nejdražší diesel prodávají čerpací stanice v Praze 6, v průměru za 30,39 koruny za litr. Nejlevnějš­í zůstává Praha 9, kde Natural 95 stojí 30,17 koruny za litr a nafta 28,89 koruny za litr. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia