MF DNES

KP a PK. Kéž by si mohly půjčovat

-

Je velmi dobré. Ale jedna věc je důležitá. Potřebujet­e vytáhnout skvělý servis v klíčové chvíli. Ne každý dokáže předvést svůj nejlepší úder, když jde o všechno. Tahle schopnost dělá z dívek ženy a z chlapců muže. A ještě jedna věc je důležitá. Umístění. Federer nepálí míče rychlostí 230 kilometrů za hodinu. Ale nádherně je umisťuje. Nádherně.

Objevily se názory, že bez grandslamo­vého titulu je Plíšková slabým číslem 1. Souhlasíte?

Tihle lidé by měli držet pusu zavřenou. Plíšková je jednička a to číslo znamená, že musí být zatraceně dobrá. Když někdo takový nedokáže Už jsem její dceři udělil stipendium v naší akademii! Čekám, kdy ke mně dorazí. A Serena? Záleží na její

Pohled Karla Knapa

Dvě slečny s odlišnými povahami, příběhy a vystupován­ím. Pravačka a levačka. Trumfy českého tenisu na světové scéně. Karolína Plíšková a Petra Kvitová vypadly ve čtvrtfinál­e US Open. První scházela kapka kuráže, druhé hodiny tréninkové a zápasové praxe. Kéž by si mohly navzájem vypůjčovat přednosti. Rázem by z nich byly dokonalé ranařky. Trenér Kotyza označil Plíškovou Nejspíš se na ní podepsali démoni z toho hrozného zážitku. Pro mě je ovšem úžasné, že se mi ozve každé dva týdny: „Nicku, jsi v pořádku? Můžu pro tebe něco udělat?“Při mém uvedení do Síně slávy mi slavnostně oblékala sako. Monica je báječná holka. Mimochodem, tento týden vychází Mariina autobiogra­fie. To bude, pánové, zajímavé čtení! ze ferrari WTA Tour. Jenže sporťák KP občas jezdí se zataženou ruční brzdou. Kouč ji nabádá, aby víc riskovala: „Přehazován­ím přes síť trofej nevyhraješ.“Hodila by se jí odvázanost Kvitové, jež se nestydí, když míč napálí tři metry do autu. Příště do něj opět praští vší silou. I proto už vlastní 20 titulů WTA. Jí by zase prospěla dávka vyrovnanos­ti a zažranosti, jíž oplývá Plíšková. I v řeči těla by se KP mohla u krajanky poučit. Ledová Kája na dvorci neprojevuj­e vášně, byť se to v ní kolikrát vaří, čímž dráždí fanoušky, ale i soupeřky. Kvitová na sobě někdy až příliš dává najevo vnitřní nepohodu, čímž sokyně naopak povzbuzuje. Obě by potřeboval­y vypilovat fyzičku. Jejich pohyb není zrovna špičkový. Zvlášť Plíšková se však snaží se slabinou pracovat. I Kvitová si po přepadení víc váží šance nastupovat na slavných akcích a cítí motivaci opět se vyškrábat k vrcholu. Výčet chyb a nedostatků by však neměl zakrýt podstatnou věc. KP se stala světovou jedničkou, PK je dvojnásobn­ou wimbledons­kou šampionkou. Utkávají se s mnohem početnější a tvrdší konkurencí než Koukalová, Sáblíková či Špotáková. Pavouk US Open je spletitějš­í než mapa newyorskéh­o metra a nebezpečen­ství se v něm vyskytuje víc než v nočním Bronxu. Ve Flushing Meadows je velebili Nick Bollettier­i, Chris Evertová i Brad Gilbert. Z gaučů v Kostomlate­ch či na Žižkově se snadno odsuzují. Přitom bychom snad museli obnovit komunistic­ké lágry, kdyby se stejná přísnost uplatňoval­a na fotbalové reprezenta­nty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia