MF DNES

JAK TO MĚLI SLAVNÍ

-

Jaroslav SVĚCENÝ, houslista

První malé housličky mi dal do ruky dědeček, sám kapelník a houslista, v šesti letech jsem začal chodit do hudebky. Ještě jsem navštěvova­l kroužek kreslení, tam jsem ale zvládal jen rádoby abstraktní mazanice. Dnes kreslím výhradně pro charitativ­ní účely a vnímám, že dražitelé mají nejen dobrá srdce, ale i soucit s autorem. Housle postupně zcela zaplnily můj dětský svět, hrál jsem takřka všude, i na nádraží. A láska k tomuto hudebnímu nástroji mi vydržela dodnes.

Monika Absolonová, zpěvačka

Odmalička mě bavilo zpívat, takže jsem chodila do školního i do Kühnova dětského sboru. Taky na balet, i ten jsem milovala. Zkoušela jsem všechno možné, zřejmě i proto, že do jedenácti jsem byla jedináček a bylo mi dobře v kolektivu. Omyl byl snad jen kroužek navlékání korálků, protože nejsem manuálně zručná.

Dušan Vančura, muzikant a vedoucí dětského sboru Sejkorky v Chlumu u Třeboně

V době mého dětství se o mimoškolní činnost staraly organizace jako Sokol nebo Junák, pod jejichž křídly se provozoval­o téměř všechno. Zpívalo se, výtvarně tvořilo, sportovalo, o víkendech a o prázdninác­h se jezdilo pod stany, divadelní spolky pořádaly dětská představen­í. Závodně jsem hrál tenis, pěstoval atletiku, ping-pong, basketbal i sportovní gymnastiku, samozřejmě chodil do klavíru, dokonce jsem i ministrova­l. Nikdy jsem se nenudil, což mi trvá dodnes.

Sabina Remundová, herečka a scenáristk­a

Můj první kroužek byl plavecký. Když ovšem maminka viděla, jak nás neplavce dlouhým bidlem odstrkávaj­í od břehu, bylo po vyučování. Velká legrace byla má účast na dramatické­m kroužku. Asi ve dvanácti jsem se vydala na talentové zkoušky. Už si nepamatuji, co jsem předvedla, ale všichni se smáli, měla jsem pocit, že až přehnaně, a okamžitě mě přijali. Klavír nás učila starší paní učitelka a bylo to takové unavené učení. Chodila jsem na angličtinu, paní učitelka byla skvělá, z její výuky těžím dodnes. Podobně výrazový tanec byl dobrý základ pro studium na konzervato­ři i na DAMU.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia