MF DNES

Zběsilý hurikán Irma devastuje Karibik

Irma zpustošila řadu ostrovů v Karibiku i Trumpovo letovisko. Pobřeží Floridy se evakuuje

- — Dagmar Langová

Zničený karibský ostrov Barbuda, kritické škody na Svatém Martinovi nebo na Anguille. K tomu nejméně deset obětí na životech. To je jen něco z výčtu škod, které už napáchal hurikán Irma, který se řítí na Spojené státy.

Floridské Miami a také přilehlý okres Miami-Dade nařídily kvůli blížícímu se živlu evakuaci. Opustit své domovy musí obyvatelé pobřežních oblastí a také ostrovů, jako jsou například Miami Beach nebo Key Biscayne.

Hurikán Irma děsí nejen svou intenzitou, která je na nejvyšším, pátém stupni, ale také tím, že ani včera neubíral na síle. V nejvyšší intenzitě byl včera podle expertů už 33 hodin, což z něj podle francouzsk­é meteorolog­ické společnost­i Météo France udělalo nejdéle trvající cyklonu nejvyšší intenzity ve světě. „Taková síla a taková životnost, to je něco nevídaného, alespoň od začátku satelitní éry před 50 lety,“řekl meteorolog Etienne Kapikian.

Sílu Irmy, která se oblastí řítí rychlostí 285 km za hodinu, už pocítili kromě jiných obyvatelé ostrova Barbuda. Irma ho zcela zdevastova­la, polovina z asi 1 800 obyvatel přišla o domov. Devět z deseti budov je nějakým způsobem poškozeno.

V Portoriku po řádění živlu zůstalo na 900 000 domácností bez elektřiny. Nejvražedn­ější byla Irma na francouzsk­é části ostrova Svatý Martin: čtyři oběti.

Video pořízené z vrtulníku nad Svatým Martinem, ostrovem, jehož hlavní příjmy plynou z turistiky, ukazuje mimo jiné zaplavené domy, lodě a hotely na pobřeží. Nizozemská část Svatého Martina zůstala odříznuta od světa. Dráhy Mezinárodn­ího letiště princezny Juliany sice zůstaly neporušené, ale letiště je nedostupné. Hlavní terminál má vážně poškozenou střechu a leží v něm naplavený písek. Ulice jsou poseté odpadem, přepravní kontejnery v přístavu leží poházené jako dětské kostky.

Podle nizozemské­ho premiéra Marka Rutteho se nelze dostat ani do hlavních přístavů. Nizozemská vláda kvůli tomu včera svolala krizové zasedání.

Totéž učinila i britská vláda, a to kvůli řádění hurikánu na ostrově Anguilla a na Panenských ostrovech, které jsou jejím zámořským územím. Také tam totiž živel napáchal „těžké a místy kritické“škody.

„Anguilla je zcela zničená. S hurikány jsme se už sžili, ale tento se co do síly vymykal,“řekla rozhlasové stanici BBC místní právnička Josephine Gumbsová-Connerová. Ostrov, kde žije asi 16 000 obyvatel, podle ní vypadá jako po výbuchu jaderné pumy. Podle místních úřadů zahynul na Anguille jeden člověk.

Miliardář přežil ve sklípku

Na Svatém Martinu hurikán poničil i nemovitost, kterou tam má americký prezident Donald Trump. Za oběť živlu padl i ostrov Necker na Britských Panenských ostrovech, kde žije britský miliardář a dobrodruh Richard Branson. Ten se svou rodinou a s několika návštěvník­y ostrova přečkal bouři ve vinném sklepě. Nikomu se nic nestalo.

Irma včera mířila přes britské ostrovy Turks a Caicos, kde žije asi 30 000 lidí, na Dominikáns­kou republicu a Haiti, kde se podle nejhorších scénářů očekávalo, že v noci na dnešek zasáhne až tři miliony lidí. Přitom některé oblasti Haiti se ještě nevzpamato­valy z loňského řádění hurikánu Matthew. Bouře si tam tehdy vyžádala životy 573 lidí.

Další na řadě jsou pak Bahamy. České ministerst­vo zahraničí uvedlo, že důrazně nedoporuču­je cesty do karibské oblasti a na Floridu. Největší jihoflorid­ské město Miami úder živlu očekává v noci na neděli. Americké Národní středisko pro hurikány včera nicméně oznámilo, že Irma zřejmě ještě před vstupem nad pevninu o víkendu zeslábne.

Florida prozatím zřídila čtyři nouzová ubytovací střediska. Opustit své domovy musí obyvatelé pobřežních oblastí a také ostrovů, jako jsou například Miami Beach či Key Biscayne.

Povinný odchod z domovů se týká i lidí, kteří žijí v mobilních domech či karavanech. Úřady rovněž vyzvaly obyvatele zón, na které se evakuace nevztahuje, aby zabezpečil­i své nemovitost­i a aby se připravili na řádění živlu. Lidé tam v řadě obchodů vykoupili balenou vodu.

Ve zbylé části Floridy platí stav nouze, který vyhlásily také státy Georgia, Jižní Karolína a Severní Karolína.

Americké letecké společnost­i kvůli hurikánu připravují rozsáhlé rušení letů. Omezení, která ovlivní i letecké spojení Miami s Evropou, začínají platit dnes. Některé aerolinky výrazně snížily ceny jednosměrn­ých letenek z Floridy, aby usnadnily lidem v ohrožené oblasti včas odcestovat.

 ?? Foto: ČTK ?? Cesta zkázy Nábřeží na ostrově Svatý Martin pokrývají trosky, jachty v přístavu leží jedna na druhé. Hurikán Irma, který se žene směrem k Floridě, dosahuje rekordního pátého stupně. Ve francouzsk­é části Na Svatém Martinu vichr zabil osm lidí.
Foto: ČTK Cesta zkázy Nábřeží na ostrově Svatý Martin pokrývají trosky, jachty v přístavu leží jedna na druhé. Hurikán Irma, který se žene směrem k Floridě, dosahuje rekordního pátého stupně. Ve francouzsk­é části Na Svatém Martinu vichr zabil osm lidí.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Svatý Martin Ve francouzsk­é části ostrova Svatý Martin, který je oblíben turisty, si hurikán Irma vyžádal nejméně čtyři životy. Nizozemská část včera zůstala odříznuta od světa. Živel tam poškodil i letovisko amerického prezidenta Donalda Trumpa.
Foto: Profimedia.cz Svatý Martin Ve francouzsk­é části ostrova Svatý Martin, který je oblíben turisty, si hurikán Irma vyžádal nejméně čtyři životy. Nizozemská část včera zůstala odříznuta od světa. Živel tam poškodil i letovisko amerického prezidenta Donalda Trumpa.
 ?? Foto: Reuters Foto: AP ?? Dominikáns­ká republika Karibský ostrov se na úder živlu včera připravova­l. Lidé před ním hledali úkryt i v místních kostelech.
Foto: Reuters Foto: AP Dominikáns­ká republika Karibský ostrov se na úder živlu včera připravova­l. Lidé před ním hledali úkryt i v místních kostelech.
 ??  ?? Další bouře Na snímku NASA je za hurikánem Irma v Atlantiku vidět další, ale slabší, s názvem José. Může zasáhnout stejné oblasti.
Další bouře Na snímku NASA je za hurikánem Irma v Atlantiku vidět další, ale slabší, s názvem José. Může zasáhnout stejné oblasti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia