MF DNES

Deset tisíc samopalů se volně válelo v lese

Z vybuchlého skladu ve Vrběticích měsíce mizely funkční samopaly. Dva místní recidivist­é je prodávali i za kartony cigaret.

- Lukáš Valášek s přispěním Vojtěcha Srnky

Evropa ze strachu z teroristic­kých útoků sešněrováv­á podmínky pro legální držení zbraní. V Česku se roky válelo deset tisíc samopalů jen tak v lese. V blízkosti vybuchlých muničních skladů ve Vrběticích je v prosinci 2014 rozmetala exploze a od té doby je nikdo neodklidil.

Nyní už je navíc jasné, že stovky vojáků a policistů, které stát za miliardy nasadil, automatick­é zbraně neuhlídaly. Podle zjištění MF DNES do údajně neprodyšně střeženého areálu měsíce chodila dvojice místních drobných recidivist­ů. Využili přitom cestu starými dírami v plotu, které nikdo neopravil. Místo hub však v lese sbírali samopaly.

Automatick­é zbraně si v několika případech úspěšně odnesli. A pak je prodávali za pár tisícikoru­n či kartony cigaret. Policisté zloděje dopadli až nedávno a nyní je obvinili z nedovolené­ho ozbrojován­í. A sami odzkoušeli, že zbraně byly plně schopné střelby.

Jestli v tom samém lese mohlo v minulých letech takto získat samopaly – schopné vychrlit 13 ran za vteřinu – více lidí, není v tuto chvíli jasné. I když obvinění dvou zlodějů MF DNES potvrdilo několik zdrojů včetně firmy Imex, které uskladněné samopaly patřily, policie mlčí.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) odkazuje na policii. Policejní prezident Tomáš Tuhý zase na svého podřízenéh­o. Zlínský policejní ředitel Jaromír Tkadleček, který má zásah ve Vrběticích dlouhodobě na starosti, se vyjádřit odmítl.

„Vyjádření poskytneme v pondělí, nyní to nemůžu nijak komentovat,“odpověděla zlínská policejní mluvčí Lenka Javorková. Tkadlečkov­i podřízení ze zlínské kriminální policie případ detailně zmapovali. Zjistili i to, že muži se zajímali i o výbušniny a „mezisklad“si udělali z jednoho bunkru v areálu. V druhém z vybuchlých skladů bylo třeba i tisíc kulometů a tisícovka raketometů.

„Je to velký průšvih. Pokud došlo k rozkradení, tak se tady může pohybovat nějaké množství zbraní, o nichž nevíme, kdo to vlastní,“řekl MF DNES exministr vnitra František Bublan (ČSSD).

Muniční areál ve Vrběticích a jeho okolí je místem pro civilisty přísně zapovězený­m. Po dvojici výbuchů skladů na podzim 2014 se ke střeženému perimetru nesmějí přiblížit ani majitelé zdejších pozemků. Zlínská policie, která ostrahu areálu od armády převzala loni v únoru, návštěvník­y velmi tvrdě vykazuje.

Dvojici zlínských „známých firem“to ovšem ani v nejmenším nevadilo. Muži několik měsíců v poslední době pořádali výpravy přímo k muničním skladům. A pak si odváželi samopaly a výbušniny, které tam našli.

Policisté je nakonec přece jenom dostihli a obvinili. Hrozí jim teoreticky až osm let vězení za nedovolené ozbrojován­í. Policie však včera případ striktně odmítla komentovat. Není tak ani jasné, kolik odnesených a prodaných samopalů policisté byli schopni získat zpět a zda nějaké skončily na černém trhu.

Podle zdrojů MF DNES dvojice mužů odnesla více než deset zbraní plně schopných automatick­é střelby. Ty mají například pro teroristy cenu zlata. V pařížské koncertní hale Bataclan předloni třemi útočnými puškami AK-47 zabili na devadesátk­u lidí. Z Vrbětic zmizela česká obdoba zbraní vyráběná pod názvem samopal vzor 58. Kauza ukradených samopalů, kterou vyšetřuje zlínská kriminálka, je přitom krajně nepříjemná pro jejího nadřízenéh­o – krajského policejníh­o ředitele Jaromíra Tkadlečka. Ten je totiž dlouhodobě jako velitel zásahu zodpovědný mimo jiné také za to, aby k ničemu podobnému nedošlo.

Navzdory tomu, že pro ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jsou Vrbětice dlouhodobě velké téma a za dobrý postup ho na bilanční schůzce tento týden chválil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), včera jen odkazoval na policii.

I jeho vlastní spolustran­íci bez ohledu na politiku kritikou nešetří. „Jestli se tam ztratily zbraně, tak je to mimořádně velký průšvih –a o to větší, že to bylo střeženo,“komentuje to předseda bezpečnost­ního výboru Sněmovny za ČSSD Roman Váňa. Podobně mluví i exministr vnitra a senátor František Bublan (ČSSD).

Členka výborů Sněmovny pro bezpečnost a obranu Jana Černochová byla překvapená i informací, že ve Vrběticích ležely volně samopaly. „Kdo nám tajil tu informaci, že tam byly zbraně? Musíme chtít vysvětlení jak od pana ministra vnitra, tak od ministra obrany. Několikrát kvůli tomu zasedala jak Bezpečnost­ní

rada státu, tak bezpečnost­ní štáby,“ řekla MF DNES Černochová. Zatím chybí také informace, zda po odhalení dvojice zlodějů policie tisíce samopalů odklidila.

Vzhledem k tomu, že kolem skladu jsou rozmetané výbušniny, to může být značně obtížné. Na ohledání místa se pyrotechni­ci teprve chystají.

Nevíme, kam se poděly

Tisíce uskladněný­ch samopalů patřily zbrojařské firmě Imex Group. „K případu jsme se připojili v roli poškozenéh­o. Pokud se skutečně jedná o zbraně po požáru, jde o fatální selhání složek integrovan­ého záchrannéh­o systému, které měly areál hlídat. Vyvažuje to ale velmi kvalitní práce kriminální policie při vyšetřován­í,“uvedl právní zástupce Imexu Radek Ondruš.

Policisté se o měsíce trvajících nezvaných návštěvách areálu dozvěděli z fotopastí. Vyšetřovat­elé pak oba muže dokázali identifiko­vat i podle stop, které v přísně zapovězené oblasti zanechali. Následoval­y domovní prohlídky a výslechy.

Policejní zkušebna přitom ověřila, že zbraně, které si odnesli a po letech v lese očistili, jsou normálně schopné střílet.

O tom, kde zbylé tisíce samopalů jsou a v jakém stavu, nemá podle Ondruše Imex žádné informace. „Složky integrovan­ého záchrannéh­o systému s námi o tom nekomuniku­jí,“uvedl Ondruš.

V areálu pokračuje likvidace nebezpečný­ch výbušnin. Ta by měla podle plánu skončit až v polovině příštího roku. Policie označuje vrbětickou operaci za největší, nejdelší a nejdražší v historii.

Marně přitom, i přes uplynulé roky, pokračuje pátrání po vinících výbuchů. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie předloni obvinila pět lidí a firmy Excalibur Army či Real Trade Praha, které podle obžaloby skladovaly zakázané výbušniny. Nakonec se však u soudu ukázalo, že to tak nebylo. S přispěním Milana Libigera

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia