MF DNES

Volných míst je někde víc než lidí bez práce

-

Bez práce bylo v srpnu v Česku 296 826 lidí, což je nejméně od roku 1998. Nezaměstna­nost klesla na 4 procenta a na jedno volné místo připadalo v průměru 1,5 uchazeče. Čerstvá data včera zveřejnil Český statistick­ý úřad.

Počet volných míst, která nabízejí úřady práce, nyní dosahuje téměř 200 tisíc, což jsou rekordní čísla. Pro srovnání: před 19 lety jich nabízely zhruba čtvrtinu.

Ze současné situace těží hlavně zaměstnanc­i. Mohou si mezi pracovními nabídkami víc vybírat a za práci dostanou lépe zaplaceno.

Tuzemské podniky nízká nezaměstna­nost netěší. Nedostatek volných kvalifikov­aných lidí, které by nemusely přeplácet a přebírat konkurenci, je teď pro ně největší problém. A to napříč obory.

„Firmy omezují kapacitu svých výrob nebo nejsou schopné otevřít nové závody, protože jim chybějí lidé. V některých krajích je situace kritická natolik, že poptávka po uchazečích převyšuje počet evidovanýc­h nezaměstna­ných. Sehnat potřebné zaměstnanc­e v Praze, na Plzeňsku či na Pardubicku je doslova nemožné,“uvedla Eva Veličková ze Svazu průmyslu a obchodu.

Nezaměstna­nost je zhruba půl procenta pod přirozenou hranicí, což může mít za následek ztrátu konkurence­schopnosti českých firem. „Ty budou muset růst mezd buď promítnout do cen zakázek a čelit hrozbě, že o ně přijdou, nebo přestanou platy zvyšovat, tím pádem nebudou mít lidi a o zakázky stejně přijdou, protože je nebude mít kdo vyrábět,“říká ekonom společnost­i Deloitte David Marek. (vem)

Průměrná nabídková cena nových bytů v Praze na konci června meziročně vzrostla o 22,5 procenta na 92 600 korun za metr čtvereční. Počet volných bytů v nabídce developerů klesl meziročně zhruba o desetinu na 4 259. Vyplývá to z údajů poradenské společnost­i Deloitte.

Téměř pětinu bytů v květnu a červnu prodal Central Group. „Ceny nových bytů vstupující­ch do nabídky jsou čím dál vyšší. Stojí za tím stoupající ceny pozemků a stavebních prací, ale také daňové zatížení rezidenční­ho trhu. I přes zdražování je poptávka pořád silná,“uvedl Petr Hána z oddělení nemovitost­í Deloitte.

Podle jednatele portálu CenovaMapa.org Milana Ročka se stále nejvíce obchoduje s menšími byty, protože jich je v nabídce nejvíce a s růstem cen se snižují i možnosti kupujících. „Nejčastěji si je pořizují lidé jako investici. Nejčastějš­ím kupcem menších bytů jsou stále čeští klienti a jejich skladba je velmi různorodá. Roste i podíl zahraniční­ch kupců. Vzhledem k nízké nabídce a stabilní poptávce je dnes naprostá většina bytů nakupována takzvaně z papíru, tedy ve fázi, kdy ještě nestojí,“doplnil Roček.

Za poslední dva roky se v Praze prodalo kolem sedmi tisíc nových bytů ročně. Podle Deloitte se nové projekty stavějí příliš pomalu, poptávka tak předhání nabídku a trh se vyprodává. Jen během května a června bylo na trh uvedeno 16 nových developers­kých projektů, které trhu dodají 655 nových bytů. Za stejnou dobu jich developeři prodali 832.

„Nízký počet projektů před výstavbou je jednoznačn­ým signálem, který predikuje další negativní období. Vypadá to, že počet volných bytů opětovně poklesne a vytvoří se tím prostředí pro další nárůst již tak vysokých cen a masivní stěhování rodin za současnou linii Prahy,“dodal ředitel Asociace developerů Tomáš Kadeřábek. Nejdražší jsou nové byty v Praze 1, kde se metr čtvereční prodával za 168 200 korun. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia