MF DNES

Jak politici znají volební program

Pět otázek, sedm stran. MF DNES testovala, jak znají lídři před volbami svoje programy.

- Jakub Pokorný Ondřej Leinert

Je to, jako bych vás zkoušel z vidů. Vy znáte programy všech stran zpaměti? Takové testování mi přijde nedůstojné, zlobí se šéf poslanců ODS a stranický lídr v Moravskosl­ezském kraji Zbyněk Stanjura.

Má naspěch, přesto nakonec svolí k tomu zúčastnit se zkoušky MF DNES. Ta tento týden téměř dvaceti českým politikům ze sedmi parlamentn­ích stran položila vždycky pět otázek z programu jejich strany.

A právě Stanjura nemusel litovat. Během třiceti vteřin bez jediného zaváhání správně zodpověděl všech pět otázek.

„Vedu kampaň, to víte, že to znám,“prohlásí. To, že lídři znají programy svých stran, přitom samozřejmo­st zdaleka není. Třeba šéf komunistic­kých poslanců a stranická jednička na Vysočině Pavel Kováčik správně odpověděl jen na jednu otázku z pěti. Bezelstně přiznal, že zná jen zemědělský program své strany. Celý program komunistů přitom patří k nejkratším, sestává se jen z šesti stran.Gazdík bojoval, Farský zářil

Úplně naopak na to šli Starostové a nezávislí. Program jejich hnutí už by vydal na slušnou novelu, má 84 stran. A na rozdíl od často obecných frází komunistů o podpoře vzdělávání nebo posilování armády je hodně konkrétní. Ale při testu na to doplatil předseda hnutí a jednička ve Zlínském kraji Petr Gazdík.

S otázkami hodně bojoval, zcela správně odpověděl jen na jednu.

„Specializu­ji se na školství, škoda, že jste se neptal na něco z této oblasti,“zalitoval. Ale že i takto podrobný program lze detailně znát, dokazuje jeho spolustran­ík Jan Farský, který naopak všech pět otázek zodpověděl s přehledem. A k většině z nich ještě přidal obsáhlé vysvětlení. Připustil však, že to měl jednodušší, protože velkou část programu psal.

Pro Kalouska je test nedůstojný

Stejně jako Farský se Stanjurou exceloval už jen jediný politik: první místopředs­eda TOP 09 Marek Ženíšek. Skoro padesátist­ránkový program jeho strany přitom patří k těm nejdelším.

Ženíšek může být vzorem i pro jedničku strany, Miroslava Kalouska, který se testu odmítl zúčastnit. Pan předseda považuje za nedůstojné být zkoušený z programu, vzkázal jen po tiskovém mluvčím TOP 09 Kalousek.

Argument, že testování ze znalostí programu je nedůstojné, byl mezi představit­eli opozičních pravicovýc­h stran častější. Podobně zareagoval­a jednička ODS ve Středočesk­ém kraji Jan Skopeček. Nadějnému politikovi, který léta vystupuje jako ekonomický expert občanských demokratů a kromě politiky přednáší i studentům na pražské VŠE, se však do testu nechtělo. „Chcete mě zkoušet? A nepřijde vám to blbé? Kdybyste chtěl něco vysvětlit, tak ano, ale nevím, proč bych vám měl říkat, co máme v programu na straně dva nebo jinde,“kroutil hlavou Skopeček.

To předsedu ODS Petra Fialu zase stranická mluvčí ve čtvrtek po poledni omluvila s tím, že do pátečního odpoledne na otázky, které jeho spolustran­ík Stanjura zodpověděl za půl minuty, nemá čas.

Ministři z ANO se na test necítili

Jinou taktiku zvolili někteří lídři ANO. Martin Stropnický se v úterý a Richard Brabec ve středu ve sněmovních kuloárech omlouvali, že na test teď není vhodný čas. Brabec přitom začal i odpovídat, po druhé neúspěšně zodpovězen­é otázce však test přerušil. Dokončil ho až včera. Už bez zaváhání. Šéf ANO Andrej Babiš během čtvrtka ani pátku ve Sněmovně nebyl, a tak jako jediný ze všech zkoušených odpovídal po telefonu. Ale u otázek neváhal.

Bylo to jako ve škole, kde může učitel žáka „tasit“kdykoli. Testovali jsme ve Sněmovně politiky, kteří kandidují, jestli znají svůj program. Zastavoval­i jsme je náhodně na chodbě u sálu.

Museli jsme být neústupní. Kdyby někdo řekl, ať přijdeme zítra, mohl by se program narychlo učit. Přesto dva ministři absolvoval­i „reparát“.

Ministr obrany Martin Stropnický nejprve v úterý řekl: „Pojďte se dohodnout na regulérním termínu. Já vám mohu říct o obraně a zahraniční politice.“Z jeho slov vyplývalo, že na detaily „o délce mateřské dovolené“se moc necítí. V pátek byl pan ministr připraven a zvládl čtyři otázky z pěti.

Podobný případ byl i ministr Richard Brabec, který po dvou chybně zodpovězen­ých otázkách „potřeboval na chvíli odběhnout“. Chvíle se sice protáhla asi na 48 hodin, ale zbylé tři otázky už pan ministr zodpověděl.

Z toho, že fixlovali, je nepodezřív­ám. Ale fakt je, že ve srovnání s těmi, kteří museli odpovídat hned, to úplně rovné podmínky nebyly. Ale dostáli olympijské­mu heslu, že „není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“.

To šéf ODS Petr Fiala v úterý vždycky prošel kolem a byl zaneprázdn­ěný. Když jsem ve čtvrtek volal jeho mluvčí, že potřebuji „sedm minut pana předsedy kvůli programu“a je na to čas i v pátek, odpověděla, že „takto rychle to bohužel nejde“.

Jistý si byl podobně, jako když trojice oslovených lídrů ČSSD – Lubomír Zaorálek, Jan Hamáček a Jan Chvojka – mluvila o výši průměrné mzdy, která by měla v Česku podle představ strany být.

„Do roku 2021 to bude 40 tisíc,“zahlásil Zaorálek, který se nejdřív omlouval, že test nestíhá. Na argument, že mu to zabere dvě minuty, přiznal, že už měl být sedm minut někde jinde. Na zkoušku si nakonec troufl, i když v klusu cestou z jedné schůzky na druhou. První tři otázky zvládl při odchodu z prvního patra do přízemí Sněmovny s přehledem, zaváhal až u čtvrté, kdy měl uvést, jak vysoká má být dědická a darovací daň pro bohaté, kterou chce ČSSD zavést.

S touto otázkou si nevěděl rady žádný z trojice sociálních demokratů, přitom pro lidi, kterých by se příslušná daň týkala, rozhodně nejde o drobné. Ty, jejichž majetek přesáhne 100 milionů korun, totiž ČSSD chce zdanit 15 procenty.

Vlasteneck­á výchova, to tam je?

Otázky se skládaly z poloviny z těch jednodušší­ch, které jsou v popředí stranickýc­h programů. A z druhé poloviny ze zajímavost­í.

Lidovci Pavel Bělobrádek a Marian Jurečka takto doplatili na zmínku v programu, že strana chce zřídit policejní útvar pro boj s pytláky. Divili se tolik, že začali zpochybňov­at, že takovou věc KDU–ČSL slibuje. Pak uznali, že slib na webu KDU-ČSL pořád je, byť prý v neaktualiz­ované verzi programu. „Děkuji za upozornění, musíme to stáhnout,“říkal Bělobrádek. Komunista Kováčik zase nevěděl, že strana chce na školách zavést brannou a vlasteneck­ou výchovu. „Fakt jo?“divil se.

Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se Zápisník Jakub Pokorný reportér MF DNES

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia