MF DNES

Proč Němci (ne)zavřeli hranice

Před dvěma roky rozhodlo německé vedení, že zavře hranice a nevpustí ani migranta. Pár hodin předtím, než to mělo vypuknout, změnilo názor. K obratu ho nedotlačil­a vítací kultura, nýbrž strach převzít odpovědnos­t a obava ze záběrů, na nichž se němečtí pol

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Už je to tady!“Touto stručnou větou oznamuje šéf německé policie Dieter Romann svým podřízeným, že dostal rozkaz, na který čekal. Má uzavřít německou hranici před proudy migrantů.

Je právě sobotní podvečer 12. září 2015 a instrukce jsou jasné. O necelých čtyřiadvac­et hodin později, v neděli v šest večer, mají být na hraničních přechodech s Rakouskem, kudy nekontrolo­vaně proudí tisíce uprchlíků, vztyčeny policejní zátarasy.

Při dnešní znalosti věcí to zní jen jako politická sci-fi, alternativ­ní historie, ale tehdy to byla realita.

Rozkaz má celkem čtyřiatřic­et stran a neponecháv­á migrantům ani škvírku: všichni, kdo chtějí projít, musí být zkontrolov­áni. Klíčová věta zní, že kdo nemá doklady nebo vstupní vízum, bude vrácen zpět, i když žádá o azyl.

K hranicím jsou narychlo sváženi policisté z celé země. Jsou jich více než dva tisíce. Vozí je tam autobusy a stovky policistů přilétají v celých vlnách vrtulníky z Hamburku, kde právě zasahovali.

Je zrušeno plánované celostátní cvičení integrovan­ých záchrannýc­h složek pro případ přírodních pohrom, Bundeswehr odvolává manévry záložáků. Německo dává najevo, že willkommen­skultur je minulostí – jen týden poté, co kancléřka Angela Merkelová otevřela hranice pro uprchlíky.

Nakonec to dopadlo přesně naopak.

Takhle popisuje události staré přesně dva roky kniha předního německého novináře Robina Alexandera z listu Die Welt.

Ve volném překladu se jmenuje Vláčeni událostmi a vysvětluje, proč Německo provedlo možná největší a nejrychlej­ší salto své novodobé historie. Obrat, který změnil zemi, její demografic­ké složení i politiku, protože poprvé od roku 1945 teď za pár dnů zřejmě přivede do parlamentu „nesystémov­ou“stranu označovano­u za krajní pravici.

Důvody totálního čelem vzad, které Německo provedlo během pár hodin, jsou stejně fascinujíc­í jako obrat samotný i přípravy na uzavření hranic, jež mu předcházel­y. V podstatě lze říct, že místo racionální úvahy a tolikrát skloňované snahy pomoci za tím byly jen obavy z televizníc­h kamer, jež by přenášely do německých i světových obýváků záběry střetů policistů s migranty na německých hranicích.

Takové, jako byly šoty, kvůli nimž se západní Evropa před pár dny ošklíbala například nad Maďary.

A hlavní roli sehrál fakt, že v německém vedení se nenašel nikdo, kdo by vše vzal na sebe.

„Hranice zůstala otevřená ne proto, že tak Angela Merkelová nebo někdo jiný ve vládě vědomě rozhodl. V rozhodujíc­ích hodinách se prostě nenašel nikdo, kdo by převzal odpovědnos­t za její uzavření,“píše Alexander.

Nešlo o politiku, která by šla ze srdce: modelovala ji nerozhodno­st, politikaře­ní i průzkumy veřejného mínění.

Alexandero­va kniha se stala bestseller­em. Není to nějaké spisovatel­ské fantazírov­ání, protože autorem je významný žurnalista, který pro svůj list už roky novinářsky pokrývá kancléřku Merkelovou a píše o německé vrcholné politice. Jeho kniha je založena na zpětných rozhovorec­h s účastníky dění včetně nejvyšších politiků. To, co v ní stojí, nikdo nezkoušel popírat nebo vyvracet.

I přesto, že jde o neuvěřitel­né čtení.

Musíme to zavřít!

Svým způsobem všechno začalo o osm dnů dřív na vlakovém nádraží v Budapešti. Vlna uprchlíků dorazila až tam a čeká na vlaky, které je údajně mají odvézt dál do Rakouska. Vlaky nikdy nepřijedou, migranti vyrážejí pěšky.

Maďarský premiér Viktor Orbán telefonuje 4. září rakouskému kancléři Werneru Faymannovi a ptá se ho, jestli běžence může do Rakouska pustit, nebo je má zastavit. Rakušan neví a volá Merkelové: migranti stejně míří do Německa, Rakouskem by jen prošli, a tak je to otázka pro ni.

Kancléřka je na cestách, program ji zavedl daleko od Berlína. Je odtržena od událostí. Myslí si, že jde asi o tisíc lidí. Pusťte je, říká. Bere to jako jednorázov­ou výjimku.

Jenže tím zvedá stavidlo, které se zavře až za půl roku. První den projde sedm tisíc lidí, za šest měsíců to bude milion.

Po týdnu je Německo v kritickém stavu. V sobotu 12. září hlásí jednotlivé spolkové země, že už nemohou přijímat další uprchlíky. V celé zemi, kde byly využity k ubytování tělocvičny a kasárna, zbývá jen 850 volných míst. Ale ministerst­vo zahraničí odhaduje, že jen během víkendu přijde čtyřicet tisíc lidí.

Záběry Němců rozdávajíc­ích čaj, kancléřky Merkelové fotící se s migranty a nový výraz willkomenn­skultur fungují jako neodolatel­ný inzerát. Ministerst­vo vnitra varuje, že Rakousko ztratilo kontrolu nad pohybem masy migrantů ve směru do Německa. Německá ambasáda v Afghánistá­nu hlásí, že tamní vláda zadala výrobu jednoho milionu pasů, aby se dostalo na každého, kdo chce do Německa.

Na poradách zemských ministrů vnitra planou za zavřenými dveřmi emoce. „Jsme v letadle, jemuž dochází benzin, a nevíme, co dělat,“říká jeden z nich. Další se ptá: „Jsme zajedno, že už nemůžeme přijímat víc uprchlíků?“

Ministr vnitra Thomas de Maiziere má těžkou bronchitid­u a vysoké horečky. Možná proto se s nimi nepře. Nakonec říká: „Rozhodnout musí Merkelová.“

Ta je pod tlakem. Nastal čas politickýc­h her. Bývalý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich, kterého před časem vyrazila, ji v médiích těžce kritizuje. Mluví o bezpříklad­ném politickém selhání, nedozírnýc­h následcích, naivitě a slepotě, chybě, která bude Německo zaměstnáva­t ještě dlouho, a také o tom, že s uprchlíky se svezou teroristé Islámského státu.

Míří na Merkelovou, ale salva naplno zasáhne šéfa CSU Horsta Seehofera. Friedrich je členem jeho strany, a tak se předseda cítí jeho slovy sám ohrožen, jelikož jejich Bavorsko je první na ráně. A tak začne kritizovat Merkelovou i on.

Kancléřka musí jednat. Je sobota 12. září a ona svolává na půl šestou telekonfer­enci šesti nejdůležit­ějších politiků. Zúčastní se Seehofer jako šéf CSU, Sigmar Gabriel jako šéf SPD, ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, ministr vnitra de Maiziere a šéf kancléřské­ho úřadu Peter Altmaier.

Otázka zní: Začít s kontrolou příchozích, nebo rovnou zavřít hranice? De Maiziere a Seehofer jsou pro to druhé. Ostatní váhají, ale podlehnou.

Výsledek: všichni se shodnou, že Německo musí zavřít hranice. Lépe řečeno, nikdo není proti.

Poté de Maiziere volá šéfovi policie Romannovi a ten vzápětí obvolává své lidi se slovy: „Už je to tady.“

A teď proč to dopadlo úplně jinak.

Nemůžeme to zavřít!

Následujíc­í den policisté už letí a jedou k hranicím, zatímco ministerst­vo vnitra ve dvě odpoledne dolaďuje detaily. Vynořují se právní a politické pochybnost­i.

Co když davy migrantů zaútočí na uzavřené německé hranice? Co má dělat policie?

Může Německo přijmout člověka, který prošel z jiné bezpečné země, kde měl požádat o azyl? Podle Dublinskýc­h dohod nemůže, ale z nich před týdnem Merkelová udělala cár papíru, když přijala uprchlíky z Maďarska. Tak jak je to? A dřív, než odmítne žadatele o azyl, musí přece Německo přesně zjistit, do kterého schengensk­ého státu vstoupil nejdřív, aby ho tam vrátilo.

Je to tak akademické, že šéf policie Romann jednou skoro vybuchne: „Před dvěma měsíci jsme klidně při summitu G-7 odmítali na hranicích evropské radikály, i když měli doklady v pořádku, proč teď máme tolik problémů s rozkazem, který má stejné znění?!“

Ministr de Maiziere několikrát odchází a telefonuje. Všichni vědí komu. Merkelové. Pak ještě telefonát se šéfem SPD Gabrielem.

Ministr je nalomený. A kancléřka chce záruky, že nebude muset vysvětlova­t ošklivé obrázky policistů peroucích se s migranty a že rozhodnutí obstojí před soudem. Dostat je nemůže. A historie se píše jinak. V třicetistr­ánkovém rozkazu policii de Maiziere nechá přepsat klíčovou větu. Rozkaz teď zní povolit vstup příslušník­ům třetích států žádajícím o azyl, i když budou bez dokumentů opravňujíc­ích ke vstupu.

Merkelová není ani pro, ani proti. Před týdnem otevřela hranice a teď se nerozhodla je uzavřít.

Dělá to i kvůli informacím Spolkového tiskového úřadu. Vždy to byl úřad, který informoval občany o činnosti vlády, ale během její éry se změnil: teď informuje vládu naopak o tom, co si myslí občané. Kancléřka každý týden dostává devítistrá­nkovou sondu do hlav Němců.

A ta říká, že jejich nálady se mění. Ještě počátkem července uprchlíci zajímali jen sedm procent lidí, koncem srpna to však najednou bylo 91 procent. V těchto týdnech je většina Němců pro otevřenou náruč, willkomens­kultur není jen prázdný slogan.

Kdyby Merkelová zavřela hranice, rozladila by velkou většinu občanů.

Nikdo nechce udělat tak nepopulárn­í a navíc právně sporné rozhodnutí.

Výsledkem je, že během příštích šesti měsíců přijde do Německa milion lidí.

Bránu do Německa přibouchne na jaře 2016 až vzdálená Makedonie. Zavírá vlastní hranice s Řeckem, tím přeruší hlavní balkánskou cestu a na německých přechodech ustane provoz.

Epilog podle roku 1985

Napadlo vás, kde se vzal nápad zaplatit miliardy eur tureckému prezidento­vi Erdoganovi, aby zarazil proud uprchlíků mířících přes Turecko do Řecka? Merkelové to poradil její ministr financí Wolfgang Schäuble a vlastně nemusel ani nic vymýšlet, protože to vymyslel v roce 1985.

Vlastně to nevymyslel ani tenkrát: byla to jen variace děsivého obchodován­í, které se svými vlastními občany prováděla tehdejší NDR. Prodávala je západní části Německa. Nechávala je emigrovat pod podmínkou, že za ně Spolková republika platila desítky tisíc za člověka – a hlavně miliardami marek štědře úvěrovala chudnoucí východoněm­ecký režim.

Tento vyděračský model východní Němci v první půli 80. let zajímavě globalizov­ali.

Na daleké Srí Lance tehdy zuřila občanská válka a jedna strana, Tamilové, prchala. Často do Spolkové republiky. Přes NDR. Fungovalo to následovně: letadla sovětského Aeroflotu a východoněm­eckého Interflugu nakládala na Srí Lance pasažéry, kteří si koupili letenku, a vozila je do východního Berlína, odkud klidně přešli do západní části města jako uprchlíci. V první půlce 80. let jich v SRN bylo najednou skoro čtyřicet tisíc.

Vláda v Bonnu bádala, co s tím. A řešení vymyslel právě Schäuble, který tehdy působil jako šéf kancléřské­ho úřadu. Západní Němci uplatili východní bratrance dalšími miliardami úvěrů a ti za to od června 1985 pouštěli do letadel jen ty Tamily, kteří měli západoněme­cké vízum. Tím se proud zastavil.

A tak Schäuble při setkání mezi čtyřma očima navrhl Merkelové, aby totéž dohodli s Turky.

Vše shrnuto a podtrženo: takže takhle se dělá vysoká politika.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Angela Merkelová pomáhala utvářet veřejné mínění ve prospěch migrantů, po pár dnech, když měla zavřít hranice, se bála jít proti němu.
Foto: Reuters Angela Merkelová pomáhala utvářet veřejné mínění ve prospěch migrantů, po pár dnech, když měla zavřít hranice, se bála jít proti němu.
 ?? Foto: AP ?? Vláčeni událostmi Německý bestseller s tímto názvem (uprostřed) mapuje politická jednání a dny, kdy se do země valili migranti. I když policie už dostala rozkaz zavřít hranice, kancléřka Merkelová nakonec couvla.
Foto: AP Vláčeni událostmi Německý bestseller s tímto názvem (uprostřed) mapuje politická jednání a dny, kdy se do země valili migranti. I když policie už dostala rozkaz zavřít hranice, kancléřka Merkelová nakonec couvla.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia