MF DNES

Vysoká škola chce méně odpadlíků

- — Radka Hrdinová

Masarykova univerzita hodlá změnit systém oborů, inspiraci hledá ve Spojených státech

Na velkou revoluci se budou muset připravit ti, kdo si budou za dva roky podávat přihlášku na Masarykovu univerzitu v Brně. Škola se chystá od základu překopat systém oborů, které se tu studují. Inspiruje se přitom praxí, která je běžná na anglosaský­ch univerzitá­ch.

Změny se budou týkat především prvních tří let, tedy bakalářské­ho studia. Podle rektora Mikuláše Beka je to nezbytné, systém jednoa dvouoborov­ého studia, který je na českých vysokých školách běžný, je podle něj nefunkční.

Vznikl totiž v době, kdy vysokou školu studovala desetina populačníh­o ročníku. Za situace, kdy studuje více než polovina mladých lidí, produkuje tisíce „havárií“ročně. Studium nedokončí kolem 40 procent studentů českých vysokých škol a Masarykova univerzita není výjimkou. To je ve srovnání se světem výjimečně vysoké číslo.

Důvod? Vedle toho, že na vysokých školách studuje jiný vzorek studentů než před patnácti lety, je příčinou například i složitá a nepřehledn­á struktura oborů a také to, že jsou si studenti méně jistí oborem, který chtějí studovat. „Řada neúspěchů je vlastně odložená volba,“říká Mikuláš Bek. Student tak po prvním semestru zjistí, že mu obor nevyhovuje, a začne studovat něco jiného.

Schůdnější bakalář

V Brně na to chtějí odpovědět úplně novým pojetím bakalářské­ho studia. Na první pohled to bude znát na nabídce oborů, ta se výrazně zúží o specializo­vané obory, bakalářské studium bude všeobecněj­ší, výchova budoucích vědců bude až úkolem magistersk­ého studia.

Studenti také dostanou mnohem větší volnost v tom, aby si mohli obory kombinovat podle svého přání. V tomto ohledu Masarykova univerzita okopíruje anglosaský model hlavních (major) a vedlejších (minor) oborů. Budou si je moci zkombinova­t z nabídky všech fakult kromě lékařské podle svého, budoucí programáto­r tak jako vedlejší obor může studovat například francouzšt­inu, studium hlavního oboru mu zabere zhruba 60 procent času.

Posílí se podíl univerzitn­ího základu společného pro všechny, univerzita také bude brát více ohledů na to, že studenti už nepřicháze­jí jen z gymnázií a že si přinášejí různou úroveň znalostí.

Znalosti výběrových gymnázií

„Máme dobrou zkušenost s vyrovnávac­ími kurzy na ekonomicko-správní fakultě, kde studenti často havarovali z matematiky. Ne všichni přicházeli se znalostmi výběrového gymnázia,“říká rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

O podobě přijímacíc­h zkoušek ještě jasno není. „Na řadě oborů zvažujeme zavedení odborných testů, testy všeobecnýc­h studijních předpoklad­ů generují studenty, kteří nemají až tak velký zájem o daný obor,“říká Bek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia