MF DNES

Hurikán má energii jako tisíc atomovek

I Evropa má problémy s počasím a možná horší, než jsou hurikány, říká meteorolog.

-

Rozhovor Ivana Karásková reportérka MF DNES

byvatelé texaského Houstonu se vzpamatová­vají z hurikánu Harvey a v plné pohotovost­i jsou lidé na karibských ostrovech a Floridě, kde řádí Irma. Co se to letos děje s počasím, že jedna tropická cyklona stíhá druhou? A nedoputují nakonec až do Evropy? „Neděje se nic neobvykléh­o. S hurikány tu žijeme, kam až lidská paměť sahá,“uklidňuje meteorolog Petr Dvořák. Evropu spíš potrápí sucho a výkyvy počasí.

Čím to, že je hurikánů letos tolik a jsou ničivější?

a přitom se ochlazuje. Přeměňuje se na vodní kapičky a přitom se uvolňuje velké množství tepla.

Proč hurikány nejvíc decimují právě oblast Malých Antil, Floridu či Portoriko?

Atlantik je poměrně náchylný na vznik hurikánů, protože tam zasahuje teplý Golfský proud. Nicméně hurikány se utvářejí i v Pacifiku nebo v Indickém oceánu. A když je léto na jižní polokouli, tvoří se například v oblasti Madagaskar­u. V Pacifiku mluvíme o tajfunu, v jižní Asii je to cyklon.

Dobře, ale v poslední době žádný neponičil zemi tak fatálně jako Harvey v texaském Houstonu.

Ten, co se dostal do Houstonu, několik dní zůstával v oblasti, protože jeho další postup blokovala tamější tlaková výše. Když hurikán takto setrvává na místě, vypadávají z něj vydatné srážky, které pak způsobují povodně.

S jakou přesností se dá předpovědě­t směr hurikánu?

pak model umí vypočítat, kterým směrem se bude ubírat. Ale je to jako s předpovědí počasí, která vždy nemusí stoprocent­ně vyjít.

Jak se takový živel vlastně rodí?

Hurikán Irma, který zesílil na nejvyšší, pátý stupeň, doputoval k Floridě a bude pokračovat dál k severových­odu, ve stejném místě vznikl José a před pár dny se přidala ještě Katia. Ale José v Atlantiku a Katia v Mexickém zálivu jsou zatím ještě v nižších intenzitác­h, i když José je už také ve stadiu hurikánu.

Mimochodem, kdo jim dává jména?

 ?? Foto: MAFRA ?? Je jedním z nejznámějš­ích českých meteorolog­ů, je zároveň mluvčím Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.
Foto: MAFRA Je jedním z nejznámějš­ích českých meteorolog­ů, je zároveň mluvčím Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia