MF DNES

Proč buddhisté masakrují muslimské Rohingy

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Byla to místní dravá řeka, která definitivn­ě odsoudila obyvatele Tula Toli k smrti.

Jindy životodárn­ý tok, který odlehlou vesnici ležící v západobarm­ském Arakanském státě obklopuje ze tří stran, umožnil, aby sklapla past. Když přišli barmští vojáci, lidé neměli kam prchnout. Některé domorodce postříleli na místě, jiní se utopili v prudkém proudu, když se snažili uniknout. Děti naházeli vládní vojáci do řeky. Ves pak vypálili do základu.

Tyhle a další hrůzy líčil britskému deníku The Guardian pětapadesá­tiletý Zahir Ahmed, jeden z mála, který přežil.

Jediným „zločinem“zmasakrova­ných bylo, že náleželi k menšinovým muslimským Rohingům. Ti jsou nyní v převážně buddhistic­ké Barmě „nežádoucí“.

„Vše jsem pozoroval z úkrytu v hustém porostu na břehu a poslouchal střelbu vojáků,“vyprávěl Zahir Ahmed už v bezpečí uprchlické­ho tábora v sousedním Bangladéši. „Moje žena Rabia Begun, náš první syn Hamad Hassan, jeho dcera Nyema a jeho syn Rašíd, můj druhý syn Núr Kamel, můj třetí syn Fajzul Kamel, můj čtvrtý syn Ismaíl, moje druhá dcera Sanzída, moje třetí dcera Estafa a tak dál a tak dál,“počítal muž mrtvé ze své rodiny. Brzy mu přestaly stačit prsty obou rukou. Pak se rozplakal.

Stejně hovořili i všichni ostatní zachránění svědci masakru v Tula Toli z letošního 30. srpna.

Jsou to paradoxy, jaké ovšem dějiny občas nabízejí: Nejmocnějš­í post v Barmě nyní drží Do Aun Schan Su Ťij, ano, ta slavná disidentka, nositelka Nobelovy ceny míru, které se kvůli jejímu statečnému boji s barmskou juntou přezdívalo asijský Havel nebo asijský Mandela. Žena, která na vlastní kůži lépe než kdo jiný poznala, co je to pronásledo­vání a represe. Přesto se nyní za její vlády dějí výše popsaná zvěrstva.

Dobrý Rohinga, mrtvý Rohinga

Co mnoho lidí ve světě chápe ještě hůř je, že Su Ťij – faktická premiérka země – mlčí, a pokud už promluví, snaží se opakující se masakry omlouvat.

Prý jde o dezinforma­ční kampaň. No budiž, situace v Arakanském státě jistě není černobílá a Su Ťij je pod velkým tlakem (armáda má v Barmě stále mimořádné pravomoci). Působí tu také ozbrojená organizace Armáda spásy Rohingů, která svými koordinova­nými útoky na policejní stanice (zabila až sto lidí) nynější odvetu armády a buddhistic­kých milicí vyprovokov­ala. Problém však spočívá v tom, že vládní vojáci zjevně uplatňují princip kolektivní viny. V jejich očích je každý příslušník Rohingů vinen. Muž, žena, dítě. Dobrý Rohinga, mrtvý Rohinga.

Fakta jsou neúprosná. Podle zvláštní velvyslank­yně pro Barmu I Jang-i bylo už zabito přes tisíc lidí. Ze země prchlo do Bangladéše téměř 270 tisíc Rohingů (z celkového počtu asi 1,1 milionu v Barmě). Téměř půl milionu dalších Rohingů už žije v bangladéšs­kých uprchlický­ch táborech po předchozíc­h vyháněních.

To se těžko obhajuje. Stejně jako skutečnost, kterou potvrdí prakticky každý, kdo měl možnost do oblasti zavítat – totiž to, že Rohingové jsou v Barmě diskrimino­váni dlouhodobě (kdysi to tak cítila a veřejně také říkala sama Su Ťij). Barmské úřady je hanlivě nazývají „Bengálci“, považují je za přistěhova­lce z Bangladéše, kteří do země přišli většinou v dobách britské koloniální nadvlády, a v jejich zemi jsou tudíž nelegálně. I z toho důvodu nemají šanci na barmské občanství a občanská práva.

Postavení Rohingů se nijak nezlepšilo ani po roce 2015, kdy Národní liga pro demokracii vedená Su Ťij drtivě vyhrála volby. Nemůže za to samozřejmě zdaleka jen sama Su Ťij. V zemi, která v zásadě teprve započala reformní demokratiz­ační proces, mají vedle armády značnou moc i nacionalis­tická a extremisti­cká buddhistic­ká uskupení, jako je třeba Hnutí 969, jež vede nacionalis­tický mnich Ašin Wirathu. Právě těm leží „cizí“muslimští Rohingové v žaludku nejvíc.

Panují obavy, že těžký úděl Rohingů může vést k radikaliza­ci, a tak není vyloučeno, že v oblasti brzy začne působit něco jako místní odnož al-Káidy či Islámského státu.

 ?? Foto: AP ?? Stop zabíjení V pákistánsk­ém Péšaváru pálí podobiznu Su Ťij na protest proti zabíjení muslimů v Barmě.
Foto: AP Stop zabíjení V pákistánsk­ém Péšaváru pálí podobiznu Su Ťij na protest proti zabíjení muslimů v Barmě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia