MF DNES

Před Floridou řádí hurikán v Karibiku

-

Hurikán Irma, který za sebou v Karibiku zanechal zdevastova­né ostrovy, včera zeslábl z páté na čtvrtou kategorii. I tak byl mimořádně nebezpečný, neboť ho doprovází vítr o rychlosti až 250 kilometrů v hodině a také vzedmuté moře.

Živlu včera čelily Bahamy a blížil se k severových­odu Kuby. Na Amerických Panenských ostrovech zůstaly po bouři zničené domy, neprůjezdn­é silnice a tisíce lidí bez proudu. Velké obavy panovaly z následků hurikánu na Haiti, které se dosud nevzpamato­valo z dřívějších přírodních katastrof a kde mnozí lidé odmítli ohrožené oblasti opustit.

Kuba očekávala největší problémy s Irmou dnes ráno. Místní úřady nechaly přemístit na deset tisíc cizinců, z nichž většina pochází z Kanady, do bezpečnějš­ích oblastí. Přes šest tisíc turistů bylo přepraveno do letoviska Varadero, které se podle předpovědí nachází mimo území přímého vlivu hurikánu. Zatímco Kuba se na příchod Irmy chystala, Dominikáns­ká republika či skupina menších ostrovů v souostroví Malé Antily se už vzpamatová­vá z jeho ničivého přechodu.

Ostrovy prosí Evropu o pomoc

Na francouzsk­ém karibském ostrově Svatý Bartoloměj a na francouzsk­é části ostrova Svatý Martin si hurikán Irma vyžádal nejméně devět mrtvých, dalších sedm lidí se pohřešuje. Celkem si ke včerejšímu dni živel podle průběžných zpráv z postiženýc­h míst vyžádal nejméně 24 životů.

Zčásti nebo zcela zdevastova­né ostrovy, které jsou často pod správou evropských zemí, se obracejí na svět se žádostí o pomoc. Francie poslala na Svatý Martin sto tisíc porcí jídla. Ostrov už hlásí případy rabování. (ČTK, lup)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia