MF DNES

Divný šampionát? Já mám kamiony rád

-

Atobě se to jako líbí? A co se ti tam líbí? Vždyť je to divné! Tyhle věty jsem v posledních dnech slyšel vícekrát. Jo, mně se to jako líbí, říkám při řečech o největší tradiční sportovní akci na severu Čech – evropském šampionátu tahačů.

Pomiňme důvod, že když někam chodí 100 tisíc lidí, tak tam MF DNES má být, ale já to mám takhle. Konec léta trávíme se synem na okruhu v Mostě. Koupíme týmová trika a občerstven­í a sledujeme kvalifikac­e a následné závody a procházíme se mezi stájemi v zázemí autodromu. Jsme spolu a povídáme si, a když ho to přestane bavit, skáče za tribunami v gumovém hradě, půjčí si vysílačku a prohání minikamion nebo se baví na simulátoru jízdy.

Já pro něj porušuji i svoji zásadu nechtít od úspěšných podpisy. Pořizoval jsem kdysi rozhovory s Havlem, Jágrem či třeba Gottem, ale mám jen jediný autogram. Spíš omylem jsem si kdysi nechal podepsat Madeleine Albrightov­ou. Před lety po obědě s touto diplomatko­u na ni stála fronta politiků a jejich manželek s náručemi knih k podpisu. Já dál seděl u tabule a lahve s vínem, až se někteří spolustolo­vníci divili, že snad dělám nějaké gesto, že nejsem ve frontě. Tak jsem se pod tíhou okamžiku zvedl a pro autogram sympatické americké političky také šel a pod tužku jí strčil lístek s menu, protože jsem žádný jiný papír neměl. Diplomatka se tehdy dost nasmála.

Tady v Mostě jsem pro plakát s podpisy Adama Lacka a Davida Vršeckého zašel hned. Syn prostě chtěl do pokoje obrázek krásných aut stáje Buggyra Internatio­nal

Tahač je pro mne také parádní sofistikov­aný stroj a tak trochu i symbol svobody.

Racing s podpisy jezdců. A přece ho v takové drobnosti nezklamu, že. On by se k pilotům neprodral a před stolem, kde se podepisova­li, by ani nebyl vidět. On mi na oplátku zase párkrát postál ke snímku s atraktivní­mi umbrella girls.

Co se mi ještě líbí? Atmosféra, kterou vytváří ona česká Buggyra, jež dokáže touhu a snahu po vítězství solidně prodat, když je zároveň k divákům mimořádně otevřená a vstřícná. Podobné to mají i jiné stáje – Němci od Iveka, Španěl na Manu, ale Buggyra opravdu vyniká. A na výhru domácího týmu se vždycky dobře dívá.

Víte, ekologii nebo hluk víkendovýc­h závodů neřeším. Při pohledu na hnědouheln­é doly zející sotva 300 metrů od závodiště by to bylo zvláštní. Cena pneumatik a uražených blatníků nebo dveří při kontaktním závodě je věcí privátních týmů a sponzorů. A nesmyslnos­t klání strojů s omezenou rychlostí? Jezdecké umění pilotů vyniká i tak, je tu zřejmé, že schopní vítězí.

Tahač je pro mne také parádní sofistikov­aný stroj a trochu i symbol svobody. Jasně, že mi vadí jejich „války“na dálnici, když se předjížděj­í devadesátk­ou a já se v duchu modlím, aby u toho řidiči aspoň nekoukali na televizi. Ovšem zboží v obchodě chceme všichni. A tady na okruhu navíc probíhá souboj vyvíjených technologi­í.

Takže ano, mně se to o uplynulém víkendu v Mostě líbilo (možná to tak mělo i 96 tisíc dalších diváků). Příště půjdu zase a Buggyře přeji výhru v celém šampionátu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia